Kvitová nadělila Garcíaové kanára a je bez ztráty setu v osmifinále

- Filip Lefenda, Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Petra Kvitová zatím v New Yorku jede jako dobře namazaný stroj. Po vítězstvích nad Srbkou Jankovičovou a Francouzkou Cornetovou dnes přehrála bez ztráty setu i další protivnici ze země galského kohouta - světovou devatenáctku Caroline Garcíaovou. Sedmadvacetiletá Češka uštědřila v prvním dějství o čtyři roky mladší soupeřce kanára, druhou sadu pak brala poté, co nemusela v celém utkání odvracet jediný brejkbol, poměrem 6:4. „Jsem šťastná, že můžu hrát na takhle velkém stadionu po tom všem, čím jsem si prošla,“ zářila po utkání spokojená vítězka, která je na závěrečném grandslamu sezóny, stejně jako před rokem, už v osmifinále.

Češka vstoupila do utkání fantasticky, když získala na returnu hned první gem, který byl mimochodem tím vůbec nejdelším v úvodním dějství. Garcíaová v něm měla dva gemboly, ty ale neproměnila, což ji posléze mohlo hodně mrzet. Kvitová následně brejk se ztrátou jediného fiftýnu potvrdila na podání, naprosto stejným skóre pak navíc ovládla i hru číslo tři.

Světová čtrnáctka měla v těch chvílích hru pěvně ve svých rukou a mířila za ziskem první sady. K tomuto počinu jí stačily následující tři hry. Ano – Kvitová skutečně nadělila ve třetím kole grandslamu soupeřce kanára. Při svých zbylých dvou servisech nemusela odvracet jediné brejkové nebezpečí, sama pak v páté hře brejkbol přetavila ve třetí „krádež“ servisu v řadě. Hra a první set Kvitová, 6:0!

Druhá sada již byla podstatně vyrovnanější, k čemuž přispěla především francouzská nasazená devatenáctka. Garcíaová zpřesnila hru na podání a do stavu 3:3 nemusela na servisu řešit žádné vážnější problémy. To stejné ale platilo i o Petře, jejíž smrtící úder přišel v gemu číslo sedm.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka se na returnu dostala do vedení 40:0, protivnice se ale zvládla dotáhnout na shodu. Gemboly jí ovšem nebyly souzeny. Kvitová nakonec skrze druhou výhodu urvala důležitou hru, jejíž zisk bezpečně proměnila o pár chvil později na podání.

Za tohoto stavu přišly na příjmu první dvě šance na ukončení zápasu, první mečbol ale Garcíaová odvrátila přesným bekhendem po čáře, druhý pak vynulovala forhendem do růžku. Sedmadvacetiletou českou dvojku ale tento dílčí neúspěch nemusel vůbec mrzet. Zakrátko totiž dostala Kvitová k dispozici servis, který byl v utkání její velkou zbraní. Za celý duel nenabídla soupeřce jediný brejkbol a platilo to také v desáté hře druhé sady, která byla tou poslední.

„Nejvíce jsem spokojená s podáním a pohybem,“ pochvalovala si po dalším vítězném utkání Kvitová své hlavní přednosti. „Caroline umí být hodně nepříjemná, naposledy jsem s ní prohrála ve Fed Cupu,“ připomněla, že do duelu s francouzskou reprezentantkou šla s vyrovnanou vzájemnou bilancí 2:2.

„Jsem šťastná, že můžu hrát na takhle velkém stadionu po tom všem, čím jsem si prošla,“ byla Kvitová nadšená z prostředí centrálního kurtu Arthura Ashe. Na tom si dost možná zahraje i příště, její soupeřka pro čtvrté kolo vzejde ze střetnutí mezi Slovenkou Rybárikovou a Španělkou Muguruzaovou, jednou z hlavních favoritek na celkové prvenství.

„Je mi jedno, proti komu budu hrát. Obě jsou výborné hráčky. S Magdou jsme před US Open trénovaly, takže znám její styl,“ pronesla na adresu dalšího duelu šťastná vítězka.