Hořký konec favoritky. Strýcová uhrála jen dva gemy a potřetí prohrála už ve druhém kole

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Barbora Strýcová bude chtít na své utkání z druhého kola US Open rychle zapomenout. Duel s domácí Jennifer Bradyovou jí od prvních míčků vůbec nesedl a na dvorci setrvala jen hodinu, během níž si pouze jednou uhájila vlastní podání. Favoritka zápasu je další z řady překvapivě vyřazených hned v prvních kolech turnaje.

Strýcová otevírala program na třetím největším dvorci areálu ve Flushing Meadows, z jejího výkonu však měli radost snad jen domácí příznivci, kteří hnali kupředu její soupeřku Jennifer Bradyovou. Hráčka z chvostu první stovky světa vyhrála hladce 6:1, 6:1 a poprvé v kariéře si může zahrát ve třetím kole na domácím grandslamu.

„Nevím, co se dělo. Neměla jsem svůj den a nedala jsem tam ani balon,“ mrzelo po utkání českou tenistku. „Nešlo to ani nějak zvrátit. Ona hrála takticky velmi dobře, ale nedonutila jsem ji hrát hůř.“

Strýcové dělaly největší problémy delší výměny, v nichž se nedokázala vyvarovat mnohdy laciným chybám, které ji stály šanci bojovat o postup. Jedenatřicetiletá Češka zahrála celkem 25 nevynucených chyb a jen v 6 výměnách trefila vítězný úder. Výrazně tím usnadnila Bradyové situaci.

A Američanka příležitostí využila dokonale. První gem prohrála až za stavu 5:0 v prvním setu. Druhý pak při vlastním servisu a opět za stavu 5:0 - tentokrát však v sadě druhé. Sama přitom dost chybovala, ale i ve chvílích, kdy se dostala pod tlak, jí pomohla soupeřka vyhozeným míčkem.

„Nedala jsem sama sobě žádnou šanci, abych se dostala do zápasu. Byla jsem pasivní a taková holka vás žene od prvního balonu. Nakopávaným forhendem mě odtlačovala od zadní čáry. Já jsem do toho nechodila, jak jsem měla. I když jsem chtěla, tak mi to létalo pryč,“ podotkla Strýcová.

Česká hráčka tak potřetí v řadě skončila na grandslamovém turnaji už ve druhém kole a zopakovala tak výkony z French Open a Wimbledonu. Tím se opět připravila o cenné body do žebříčku, které potřebuje zejména v boji o účast na turnaji WTA Elite Trophy v čínské Ču-chaji, kde si loni premiérově zahrála.

Pro Strýcovou však US Open nekončí, stále ji ještě čeká vstup do soutěže čtyřhry po boku světové jedničky Lucie Šafářové, s níž si stanovily odvážný cíl, kterým je kvalifikace na závěrečný Turnaj mistryň.