Katem favoritů i na US Open? Shapovalov nedopřál Tsongovi ani set!

- Filip Lefenda

Kanadský supertalent Denis Shapovalov šokuje po nedávné tisícovce v Montrealu i v New Yorku. Hráč, který do hlavní soutěže prošel ve finále kvalifikace přes Jana Šátrala, si ve druhém kole hlavní soutěže vyšlápl na Jo-Wilfrieda Tsongu, 12. hráče světa. Francouzskému favoritovi nepovolil ani set, když vyhrál 6:4, 6:4 a 7:6.

Ráz prvního setu určil hned první gem, v němž se Shapovalov prezentoval na příjmu brejkem čistou hrou! Při dalších gemech na podání již působil Tsonga o poznání jistěji, naprosto stejně si ale počínal i Kanaďan, který favorita nepustil k jedinému brejkbolu a bral tak první set poměrem 6:4.

Tsonga mohl jít do trháku po čtvrté hře druhého setu, v níž měl svůj první brejkbol v utkání. Ten ale neproměnil, což ho zakrátko mrzelo. Za stavu 3:3 dostal jednu příležitost i Shapovalov a ten s ní naložil o poznání lépe. „Krádež“ podání následně potvrdil a za vedení 5:4 doservíroval sadu čistou hrou.

V sedmé hře selhal Tsonga na podání také ve třetím dějství a Kanaďan vedl po několika minutách 5:3. O gem později si však přeci jen vybral slabší chvilku, když servíroval na vítězství, ale vůbec poprvé během střetnutí na podání neuspěl. První dva brejkboly Tsongy odvrátil, na ten za stavu 30:40 už byl ale krátký. Vzápětí mohl Shapovalov odpovědět stejnou mincí a dát si na servisu repete, Francouz ale dvojí nebezpečí zlikvidoval.

A tak se šlo do tiebreaku, v němž učinil osmnáctiletý mladík klíčový krok k vítězství hned v samém úvodu, kdy si vypracoval náskok tří míčů. Shapovalov povolil ve zkrácené hře soupeři jen jediný minibrejk, zatímco sám zaznamenal tři, a po vítězství 7:3 se postaral o další překvapivý výsledek letošního US Open.

„Dnes jsem hrál opravdu neskutečně,“ pochvaloval si po utkání Shapovalov. „Dařilo se mi zůstat téměř po celý zápas uvolněný a hrát svou hru, s výjimkou stavu 5:3 a 5:4 ve třetím setu. Tam jsem se začal cítit trochu stísněně, nešly mi nohy a neposlouchaly mě forhendy,“ popisoval těžký okamžik duelu, který ale nakonec jen o pár chvil později dovedl do vítězného konce. „Čekal jsem na svou další šanci a ta přišla,“ pochvaloval si mladík ze sedmé desítky žebříčku.

Ten je rád, že se s ním na okruhu začíná počítat. „Každou výhrou vyvracím pochybnosti, včetně těch vlastních, zda zde patřím,“ přiznal hráč, který se do hlavní soutěže prodral skrze kvalifikaci. V jejím vyvrcholení zdolal 2:1 na sety Jana Šátrala. Český hráč je tak v tuto chvíli vůbec jediným, kdo dokázal Shapovalovi vzít na závěrečném grandslamu sezóny sadu.

„Toto vítězství určitě opět posílí mou sebedůvěru,“ pokračoval překvapivý semifinalista nedávného domácího turnaje Masters. „Dokazuji, že týden v Montrealu nebyl náhodný,“ libuje si talent, který na zmíněné srpnové „tisícovce“ přemohl mimo jiné i světovou jedničku Nadala či Argentince Del Potra.

A v jeho silách je rozhodně udělat dobrý výsledek i v New Yorku. Další překážkou mu bude ve třetím kole Brit Kyle Edmund, proti němuž bude i navzdory horšímu žebřičkovému postavení papírovým favoritem.