US Open: Šafářová a Plíšková slaví postup do 3. kola! Končí naopak Allertová, Berdych i Strýcová

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

Během čtvrtečního dne se na závěrečném grandslamu sezony představilo několik českých tenistů. Světová jednička Karolína Plíšková se výrazně natrápila na postup do třetího kola, který nakonec vybojovala po náročné třísetové bitvě. Podobně úspěšná byla také Lucie Šafářová, která rovněž musela absolvovat tři sety, nicméně přes Japonku Hibinovou nakonec postoupila. Posledním zástupcem mezi muži byl Tomáš Berdych, jenž ve druhém kole nestačil na Ukrajince Dolgopolova. Své utkání má za sebou Barbora Strýcová, která ale v souboji s Američankou Bradyovou utrpěla výrazný debakl. Dramatickou bitvu odehrála s Japonkou Osakaovou Denisa Allertová, která ale v koncovce třetího setu nedokázala podržet servis.

Plíšková vydřela postup
Náročnou bitvu odehrála ve druhém kole ženské dvouhry světová jednička Karolína Plíšková, jež postup do dalšího kola vydřela až po třísetové bitvě se skvěle hrající Nicole Gibbsovou, kterou ale domácí publikum k vítězství nedotlačilo. Plíšková porazila Američanku po setech 2:6, 6:3, 6:4.

Po jasně ztraceném prvním setu se hra Plíškové výrazně zvedla a česká tenistka vybojovala rozhodující set, ve kterém o svém postupu do třetího kola rozhodla v sedmém gemu, kdy čistou hrou sebrala Gibbsové podání a duel dokázala doservírovat.

Berdych končí už ve druhém kole
Poslední český zástupce mezi muži, patnáctý nasazený Tomáš Berdych, nedokázal přejít přes ukrajinského tenistu Alexandra Dolgopolova, s nímž prohrál po setech 6:3, 1:6, 6:7(5), 2:6 a završil tak nepříliš úspěšný rok na grandslamových turnajích, na nichž se prosadil jen ve velmi oblíbeném Wimbledonu. Po French Open podruhé skončil už ve druhém kole.

Berdych, kterého v utkání limitovala bolest zad, kvůli níž si musel vzít i medical time-out v průběhu třetí sady a po třetím setu si nechal postiženou oblast znovu rozmasírovat, se nemohl opřít o svou hlavní zbraň, kterou je první servis. Dolgopolov navíc dokázal využít omezení, které Berdycha trápilo, hrál hodně do stran a český tenista měl velké problémy s dobíháním míčků. Když Ukrajinec zvládl urvat třetí dějství v tiebreaku, odpor jeho soupeře začal slábnout.

„Zase bedra jako v Paříži. Nevím, jestli za to může přetížení nebo únava. Doufám, že to není něco vážnějšího,“ řekl po utkání Berdych. „Začal jsem úplně v pohodě. Po setu mi najednou ztuhla spodní část zad, zvlášť levá strana. Nemohl jsem se vytáhnout na servis, vytočit tělo. Veškeré údery jsem hrál jenom z ruky. Nepomáhám si tělem, takže do míče nedávám dostatečnou energii. Celý řetězec se rozpadl. Snažil jsem se přijmout fakt, že nemůžu hrát jako obvykle. Zkoušel jsem bojovat s tím, co jsem měl. Někdy to může stačit na vítězství, ale teď nestačilo. Musím se dát do kupy.“

Šafářová zvládla v New Yorku i druhý tříseťák
Lucie Šafářová se stala druhou českou tenistkou, která si zajistila postup do třetího kola letošního US Open. Aktuálně 37. hráčka světového žebříčku však musela opět bojovat ve třech setech. Japonka Hibinová totiž byla více než vyrovnanou soupeřkou. „Byl to moc těžký zápas. Hibinová hrála výborně a jsem ráda za postup do třetího kola," hodnotila Šafářová svůj zápas, ve kterém zvítězila 6:1, 3:6 a 6:2. 

Hlavní zbraní deblové světové jedničky byl servis. Pomohla si celkem deseti esy. „Už jsem dala za zápas i víc es, ale servis mi fungoval moc dobře a byl to klíč k výhře," hledala Šafářová rozhodující aspekty její výhry. Další soupeřkou třicetileté české tenistky bude další Japonka Kurumi Naraová, která překvapivě vyřadila nasazenou osmičku Světlanu Kuzněcovovou.  

Strýcová uhrála jen dva gemy
Roli výrazné favoritky nenaplnila v úvodu čtvrtečního programu Barbora Strýcová, jež v utkání s domácí Jennifer Bradyovou nedokázala chytit rytmus, nedostala se ke své hře a za necelou hodinu hry prohrála dvakrát 1:6.

Strýcovou v utkání hodně srážely nevynucené chyby, kterých zahrála hned 25. Běhavá tenistka sice ukázala snahu s výsledkem něco udělat, bojovala ale především sama se sebou a s US Open se nečekaně loučí už ve druhém kole.

„Nevím, co se dělo. Neměla jsem svůj den a nedala jsem tam ani balon,“ mrzelo po utkání českou tenistku. „Nešlo to ani nějak zvrátit. Ona hrála takticky velmi dobře, ale nedonutila jsem ji hrát hůř.“

Blíže se utkání věnujeme v samostatném článku.

Allertová po boji padla s Osakaovou
Dramatický a téměř dvouhodinový souboj absolvovala zkraje čtvrtečního programu Denisa Allertová, která byla velmi blízko velkého překvapení, ale s Japonkou Naomi Osakaovou nakonec prohrála 3:6, 6:4, 5:7.

Allertová předvedla srdnatý výkon, ve kterém přemožitelku Angelique Kerberové z úvodního kola výrazně natrápila. Smůlu si česká hráčka vybrala v prvním setu, ve kterém nedokázala využít dva brejkboly a v šesté hře sama přišla o podání, což nakonec dějství rozhodlo. Obrázek hry se ale ve druhém setu změnil a naopak to byla Allertová, komu se začalo více dařit. Prvně sice sadu nedoservírovala, ale po dalším brejku v desátém gemu si vynutila rozhodující set.

Do něho vstoupila prohraným servisem, což dokázala napravit až v osmém gemu, kdy Osakaovou obrala o podání. Obě hráčky si následně znovu dvakrát vyměnily podání, drama ovšem pokračovalo dál. Za stavu 5:5 Japonka opět vystavila Allertovou tlaku a znovu ukořistila její servis. Na tuto ztrátu už Allertová zareagovat nedokázala.

„Soupeřka hrála hodně dobře, ale to já taky. Je to velká škoda. Nechala jsem tam opravdu všechno a byl to výborný zápas,“ hodnotila Allertová. „Škoda, že mi utekl třetí set a pořád jsem musela dotahovala. Nezahrála jsem ve třetím setu tolik balonků špatně, ale soupeřka za důležitého stavu vytáhla výborný úder. Byla rozjetá, věřila si a chodila do míčků aktivně. Já jsem udělala maximum, bohužel to nevyšlo.“

V deblu postupuje Krejčíková, Peschkeová končí
Úspěšný vstup do soutěže ve čtyřhře absolvovala česká tenistka Barbora Krejčíková, jež společně s Ukrajinkou Kičenokovou dokázala porazit česko-japonský pár Renatu Voráčovou a Makoto Ninomijaovou po setech 6:2, 6:2.

„Hrály jsme velice dobře odzadu a byly jsme dostatečně agresivní na síti,“ těšilo Krejčíkovou. „Soupeřky udělaly více chyb a my jsme dokázaly hrát stabilně celý zápas. Ve čtyřhře se cítím už zase dobře. V singlu jsem chtěla uchopit příležitost posledního grandslamu sezony a dostat se do hlavní soutěže. Přijela jsem ale unavená, nezvolila jsem správný program. Teď jsem si odpočinula a mám v sobě zase víc radosti z tenisu.“

Konec už v prvním kole kromě Voráčové potkal i Květu Peschkeovou, jež společně s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou nestačily na tchajwansko-japonský pár Čuang, Dojová, s nimiž prohrály 7:5, 2:6, 0:6.

„Soupeřky byly agresivnější, dělaly méně chyb a lépe servírovaly. I když poslední dva sety vypadají papírově docela hladce, tak tolik hladké nebyly. Ale my jsme na ně nenašly recept,“ mrzelo Peschkeovou. „První kola jsou vždycky nejtěžší k tomu, abyste se dobře dostali do formy. Nám se to nepovedlo. Daly jsme navíc dvanáct dvojchyb, což je hrozně moc. Pak je těžké obracet takový zápas, když soupeřkám dáváte body zadarmo.“

Hlaváčková na úvod nezaváhala, Vondroušová se loučí
Suverénně vstoupily do turnaje Andrea Hlaváčková s Maďarkou Timeou Babosovou, které si v úvodním kole poradily se srbsko-ruskou dvojicí Stojanovičová, Vichljancevová, které porazily ve dvou setech 6:4, 6:2.

„Zákeřný los jsme neměly a hrály jsme solidní střed. Probojovaly jsme se do dalšího kola, za což jsem ráda,“ těšilo Hlaváčkovou. „Dva týdny jsem nehrála zápas a týden jsem měla úplné volno kvůli zranění ze Cincinnati. Hodně škaredě jsem si zablokovala krk a odehrála jsem s tím tři zápasy v Cincinnati. Vůbec nevím, jak jsem ty dva zápasy mohla vyhrát, protože jsem se sotva otočila o pár centimetrů. Bylo to bolestivé a trvalo týden, než to odešlo.“

První kolo se stalo osudným Markétě Vondroušové po singlu i v deblu. Česká tenistka spojila síly se svou kamarádkou CiCi Bellisovou, s níž ale nestačily na ukrajinsko-australský pár Kičenoková, Rodionovová, se kterými prohrály 3:6, 4:6.

Hradecká se Siniakovou prošly do druhého kola
Sedmé nasazené české tenistky Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou zvládly vstup do US Open a v úvodním kole si poradily s francouzsko-švýcarským párem Cornetová, Knollová po setech 6:3, 7:6(3). Ve druhém setu sice prohrávaly už 2:4, ale vývoj dějství dokázaly zvrátit, srovnaly stav a vynutily si následně i tiebreak, ve kterém proměnily v pořadí třetí mečbol.

„Začaly jsme dobře a agresivně. nedaly jsme jim šanci. Hned jsme je brejkly a byly jsme v klidu, že vedeme. V druhém setu opět stejný průběh, ale pak jsem blbě ztratila můj servis, začaly jsme se trochu motat a ustoupily jsme od agresivity,“ uvedla Hradecká. „Začalo foukat a než jsme se s tím srovnaly, tak to trochu trvalo. Nakonec docela těžký zápas. V tiebreaku se může stát cokoliv, my vyhrály šťastné míče, ale neměly bychom to tam nechat dojít.“

Jebavý s Veselým nestačili na americké legendy
Roman Jebavý s Jiřím Veselým neměli v úvodním kole US Open příliš přívětivý los a v souboji s americkými dvojčaty Bobem a Mikem Bryanovými byli outsidery. Duel však přinesl dramatickou bitvu, v níž český pár prohrál i dost smolně 2:6, 6:4, 3:6. Ve třetím setu za stavu 3:4 totiž Češi čelili brejkbolu, při němž Jebavému rozhodčí zahlásil chybu nohou při druhém servisu. To znamenalo dvojchybu a rozhodující ztrátu podání.

Kurt Arthura Ashe
Denní část
Jelina Svitolinová (UKR, 4) – Jevgenija Rodinová (RUS) 6:4, 6:4
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (1) – Nicole Gibbsová (USA) 2:6, 6:3, 6:4
Roger Federer (SUI, 3) – Michajl Južnyj (RUS) 6:1, 6:7 (3), 4:6, 6:4, 6:2
Noční část
Ons Jabeurová (TUN) – CoCo Vandewegheová (USA, 20) 6:7 (6), 2:6
Rafael Nadal (ESP, 1) – Taro Daniel (JPN) 4:6, 6:3, 6:2, 6:2

Kurt Louise Armstronga
Jelena Ostapenková (LAT, 12) – Sorana Cirsteaová (ROU) 6:4, 6:4
Andrej Rubljov (RUS) – Grigor Dimitrov (BUL, 7) 7:5, 7:6(3), 6:3
Taylor Fritz (USA) – Dominic Thiem (AUT, 6) 4:6, 4:6, 6:4, 5:7
Tatjana Mariaová (GER) – Madison Keysová (USA, 15) 3:6, 4:6

Grandstand
BARBORA STRÝCOVÁ (23) – Jennifer Bradyová (USA) 1:6, 1:6
Adrian Menendez-Maceiras (ESP) – Juan Martín del Potro (ARG, 24) 2:6, 3:6, 6:7(3)
Donald Young (USA) – Gael Monfils (FRA, 18) 3:6, 7:6 (3), 4:6, 6:2, 5:7
Kurumi Naraová (JPN) – Světlana Kuzněcovová (RUS, 8) 6:3, 3:6, 6:3

Kurt 4
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Blumberg, Papa (oba USA) 6:3, 6:3
Johnson, Paul (oba USA) – Bolelli, Fognini (oba ITA) 0:6, 0:6
Kyrgios, Reid (oba AUS) – Sousa (POR), Struff (GER) 3:6, 7:6(5), 6:4
Dzalamidzeová, Kudermetovová (obě RUS) – Bartyová, Dellacquaová (obě AUS) 3:6, 6:3, 1:6
Inglot (GBR), Nestor (CAN) – Jelgin, Medveděv (oba RUS) 4:6, 5:7

Kurt 5
Yanina Wickmayerová (BEL) – Kaia Kanepiová (EST) 4:6, 2:6
Malek Jaziri (TUN) – John Millman (AUS) 1:6, 6:7(1), 1:6
David Goffin (BEL, 9) – Guido Pella (ARG) 3:6, 7:6 (5), 6:7 (2), 7:6 (4), 6:3
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ – Nao Hibinová (JPN) 6:1, 3:6, 6:2

Kurt 6
Oswald (AUT), Sa (BRA) – Krajicek, Withrow (oba USA) 5:7, 6:3, 2:6
J. Murray (GBR), Soares (BRA) – Knowle, Peya (oba AUT) 6:4, 7:6(6)
Di Lorenzová, Kiicková (obě USA) – Hozumiová, Katová (obě JPN) 6:7(5), 6:7(4)
Kudrjavcevová (RUS), S. Čeng (CHN) – Johnsonová, Liuová (obě USA) 6:2, 6:2
Hingisová (SUI), J. Murray (GBR) – Grönefeldová (GER), Lindstedt (SWE) 6:1, 6:4

Kurt 7
Kirkov, Thomas (oba USA) – Marach (AUT), M. Pavič (CRO) 4:6, 2:6
Ana Bogdanová (ROU) – Monica Niculescuová (ROU) 2:6, 6:3, 3:6
Bellisová (USA), VONDROUŠOVÁ – N. Kičenoková (UKR), An. Rodionovová (AUS) 3:6, 4:6
Golubicová (SUI), KR. PLÍŠKOVÁ – Čepelová, Rybáriková (obě SVK) 2:6, 6:7(4)
J. Čchan (TPE), Zimonjič (SRB) – Parraová Santonjaová, M. Lopez (oba ESP) 6:2, 7:6 (2)

Kurt 8
Broadyová (GBR), Juraková (CRO) – Barthelová, Witthöftová (obě GER) 6:7(5), 2:6
Bopanna (IND), P. Cuevas (URU) – Klahn, Lipsky (oba USA) 1:6, 6:3, 6:4
Cornetová (FRA), Knollová (SUI) – HRADECKÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 6:7(3)
Marrero (ESP), Paire (FRA) – Darcis (BEL), Sela (ISR) 3:6, 6:7(3)

Kurt 9
Cerretani (USA), Polmans (AUS) – Peralta (CHI), Zeballos (ARG) 6:7(1), 1:6
Brengleová, Lepchenková (obě USA) – Arruabarrenaová, Parraová Santonjaová (obě ESP) 1:6, 2:6
Dutra Silva (BRA), Lorenzi (ITA) – Klaasen (RSA), R. Ram (USA) 6:4, 6:4
Muhammadová (USA), Tomljanovicová (AUS) – Jankovičová (SBR), Sevastovová (LAT) 3:6, 7:6(3), 3:6
Spearsová (USA), Cabal (COL) – Loebová, Krueger (oba USA) 6:3, 7:6 (6)

Kurt 10
Stefano Travaglia (ITA) – Viktor Troicki (SRB) 6:7(6), 5:7, 0:6
Shelby Rogersová (USA) – Darja Gavrilovová (AUS, 25) 7:6(6), 4:6, 7:6(5)
Philipp Kohlschreiber (GER, 33) – Santiago Giraldo (COL) 6:2, 6:1, 3:0, skreč Giraldo
Jelena Vesninová (RUS, 17) – Kirsten Flipkensová (BEL) 6:4, 6:4

Kurt 11
Aojamaová (JPN), Z. Jang (CHN) – Anisimovová, Bektasová (obě USA) 6:4, 6:1
Damir Džumhur (BIH) – Cedrik-Marcel Stebe (GER) 4:6, 6:4, 6:0, 6:1
Anisimovová, Ch. Harrison (oba USA) – H. Čan (TPE), Venus (NZL) 4:6, 3:6
B. Bryan, M. Bryan (oba USA) – JEBAVÝ, VESELÝ 6:2, 4:6, 6:3

Kurt 12
R. Harrison (USA), Venus (NZL) – Chardy, F. Martin (FRA) 3:6, 3:6
Duran (ARG), Skupski (GBR) – Kubot (POL), M. Melo (BRA) 3:6, 6:3, 3:6
Roberto Bautista Agut (ESP, 11) – Dustin Brown (GER) 6:1, 6:3, 7:6(3)
Klepačová (SLO), M. Pavič (CRO) – Ali. Rosolská (POL), S. Gonzalez (MEX) 3:6, 7:5, 9:11

Kurt 13
DENISA ALLERTOVÁ – Naomi Ósakaová (JPN) 3:6, 6:4, 5:7
Darja Kasatkinová (RUS) – Christina McHaleová (USA) 7:5, 6:3
Fernando Verdasco (ESP) – Feliciano Lopez (ESP, 31) 3:6, 2:6, 6:3, 1:6
Jujči Sugita (JPN) – Leonardo Mayer (ARG) 7:6 (3), 4:6, 3:6, 4:6

Kurt 14
Koolhof (NED), Sitak (NZL) – Dodig (CRO), M. Granollers (ESP) 6:7(3), 3:6
Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ – Ť. Čuang (TPE), Dojová (JPN) 7:5, 2:6, 0:6
Atawová (USA), Lisická (GER) – Melicharová (USA), Smithová (GBR) 3:6, 7:5, 6:3
Dabrowská (CAN), J. Sü (CHN) – Lučičová-Baroniová (CRO), Petkovicová (GER) 3:2 skreč Lučičová, Petkovicová
Chiricová, Klahn (oba USA) – Atawová (USA), Kúreší (PAK) 4:6, 4:6

Kurt 15
Eysseric (FRA), Škugor (CRO) – Monroe (USA), Smith (AUS) 2:6, 2:6
Benneteau, Roger-Vasselin (oba FRA) – Basilašvili (GEO), Haider-Maurer (AUT) 6:4, 6:2
Martínezová Sánchezová (ESP), Monroe (USA) – Ahnová, Sandgren (oba USA) 6:4, 6:2
Martičová, Vekičová (obě CRO) – Mirzaová (IND), Pcheng (CHN) 4:6, 1:6

Kurt 16
L. Kičenoková (UKR), KREJČÍKOVÁ – Ninomijaová (JPN), VORÁČOVÁ 6:2, 6:2
Dayová, Dolehideová (obě USA) – Spearsová (USA), Srebotniková (SLO) 6:3, 6:3
Babosová (HUN), HLAVÁČKOVÁ – Stojanovičová (SRB), Vichljancevová (RUS) 6:4, 6:2
Bertensová (NED), Larssonová (SWE) – Görgesová (GER), Savčuková (UKR) 6:2, 6:2

Kurt 17
Alexandr Dolgopolov (UKR) – TOMÁŠ BERDYCH (15) 3:6, 6:1, 7:6(5), 6:2
Adrian Mannarino (FRA, 30) – Bjorn Fratangelo (USA) 6:3, 6:7(4), 6:1, 6:2
Risa Ozakiová (JPN) – Suaj Čang (CHN, 27) 0:6, 3:6
Agnieszka Radwaňská (POL, 10) – Julia Putincevová (KAZ) 7:5, 6:2