Psycholožka Kvitová? Večer na kurtu, přes den v učebnicích

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Že už by to zase byla ta zarputilá Petra Kvitová, která porazí kohokoliv? Na US Open se tohle zdá být určitě pravděpodobnější než v minulých týdnech, kdy česká lvice zapsala několik těžkých porážek. Teď ve druhém kole US Open naopak jednu uštědřila. "Můžu na sebe být pyšná," řekla po vítězství 6:1 a 6:2 nad Alizé Cornetovou. A se smíchem pak mohla vyprávět, jak bojuje se svými vysokoškolskými studii.

Jaký to byl zápas?
Hrála jsem slušně od začátku až do konce, jen ty tři debly při mém posledním servisu mě mrzí. Jinak jsem hrála aktivně a agresivně a dobře jsem se hýbala. Jsem ráda, že jsem zá pas po dlouhém dni zvládla takhle rychle. Můžu být na sebe pyšná.

Byl to nejlepší zápas po návratu na kurty?
Po tenisové stránce asi ano, na tvrdém povrchu určitě. V Birminghamu jsem hrála taky dobře nebo jsem to ustála hlavou. 

Je to pro vás nápověda, že to bude jen lepší?
Doufám. Uklidnila jsem se už po prvním kole, kdy jsem porazila nepříjemnou Jankovičovou. Spadlo to ze mě. I dneska jsem tušila, že to bude nepříjemná soupeřka, pamatuju si ji z Hopman Cupu. Bez tlaku hraje asi lépe, moc nestíhala a já zjistila, že umím pořád dávat rány.

Při zápase jste se smála při pohledu na svůj tým přímo na kurtu, udržuje vás dobře naladěnou?
Oni po mně chtějí, abych se na kurtu uvolnila. Dřív jsem byla moc zaťatá a to mě svazovalo. Snažím se uvolnit a úsměvy k tomu patří. Vždycky se na mě usmějí, tak se taky usměju. Jinak nemáme v týmu takové chmury a já nejsem náladová. Snažím se být pořád pozitivní a usměvavá.

Roste vám teď sebevědomí?
Pro mě je každý zápas úplně jiný, dokud nejsem ve svém rytmu. Každé utkání beru s pokorou, musím hrát s kartami, které mám. Doufám ale, že druhé kolo mi na sebevědomí přidá.

Prý se zase učíte, jak to jde?
No, mám to s sebou. (smích) Teď se učím úvod do psychologie, což mě baví, ale je toho moc. Nejvíc jsem se učila nedávno v New Havenu. Zašla jsem do kavárny, dala si kafe a cítila se jako studentka. (smích) Tady na Manhattanu zatím nic moc.

Řeší se tady hodně oblečení tenistek, jak se vám líbí váš model?
Nelíbí se mi kraťasy pod sukní. Trochu jsem si je ohrnula a je to lepší. Říkala jsem to v Nike a prý nejsem jediná. Příští rok už by kraťasy měly být zase krátké a víc modelů, teď jsme všichni ve stejném, to je divné. Materiál je ale dobrý. Vzhled se mi moc nelíbil, ale kluci říkají, že to vypadá dobře.