Den Karolíny Plíškové: Před zápasem má problém se najíst

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Zajímalo vás někdy, jak vypadá den světové jedničky? Tenisovému světu se v New Yorku podařilo nahlédnout do denního programu Karolíny Plíškové, pravděpodobně největší favoritky na zisk titulu z US Open.

8:00 – budíček

V nezápasových dnech má Karolína Plíšková nastavený budíček na osmou hodinu. Následuje snídaně na hotelu. Ráda si dává vajíčka a k tomu ovoce, v den zápasu je to ale s jídlem horší. Někdy má problémy se vůbec najíst.

9:30 – odjezd do tenisového areálu

Zrovna při US Open je tohle občas o nervy. Cesta z Manhattanu, kde Plíšková s týmem bydlí, do areálu turnaje může být znepříjmeněna zácpami, které jsou v New Yorku permanentní.  

10:30 – rozcvička

Půl hodiny se Plíšková fyzicky připravuje na trénink. Zranění se světové jedničce v nejdůležitější části její kariéry zatím vyhýbají a nemalou zásluhu na tom má právě kvalitní rozcvička.

11:00 – trénink na kurtu

Většinou se jedná o sparing s jinou hráčkou. Plíšková si ráda vybírá tenistky, kterou jsou pro ni herně nepříjemné. Kuriózní bylo, když nedávno trénovala se Simonou Halepovou (bilance 2:5) a obě tenistky během tréninku řešily vzájemný boj o pozici světové jedničky. „Zůstala jsem za tebou o pět bodů,“ řekla smutná Halepová Plíškové.

12:30 – oběd

K obědu si Plíšková ráda dává těstoviny nebo různé druhy masa s rýží či bramborami. Ráda si dává i sushi, které je zrovna v New Yorku dostupné velice dobře.

14:30 – rozcvička

Po krátkém odpočinku znovu odznovu. Odpolední program začíná opět kvalitní rozcvičkou.

15:00 – trénink na kurtu

Zase ve svém živlu. A opět nejraději s jednou z neoblíbených soupeřek. V areálu US Open trénovala česká tenistka třeba s Eugenií Bouchardovou (bilance 0:2). Ani s Halepovou a ani s Bouchardovou se Plíšková na US Open určitě nepotká – obě vypadly v prvním kole.

16:30 – posilovna

Po dvou fázích tréninku ještě odpočinek nepřichází. Naopak – světová jednička vyráží makat do posilovny, která ji připravuje na vypjaté tenisové momenty. To zabere další hodinu času.

17:30 – regenerace

Po osmihodinové šichtě nastává regenerace. Neznamená to ale úplný odpočinek, protože Plíšková musí v tomto čase stihnout například masáže, návštěvu fyzioterapeuta nebo lékařů.

19:30 – večeře

Servíruje se podobné menu jako k obědu – těstoviny, maso, sushi, rýže, brambory. Ve volných dnech mimo turnaje ale Plíšková svůj původ nezapře – kromě pizzy si totiž ráda pochutná i na tradiční české kuchyni.

22:00 – večerka

Deset hodin večer, a šup do postele. Tenistka potřebuje k dennodenním výkonům dlouhý a kvalitní spánek. V zápasových dnech ale může být večerka dost narušená – na US Open například končí zápasy i ve dvě hodiny ráno. To vše pak ovlivňuje program celého dne.