Obhájkyně titulu končí už v prvním kole. Teprve potřetí v historii

- Jan Vojkůvka

Před rokem na US Open slavila zisk druhého grandslamového titulu v kariéře. Letos bývalá světová jednička a obhájkyně titulu Angelique Kerberová končí už v prvním kole. Nad její síly byla teprve devatenáctiletá Naomi Osakaová z Japonska, jež Němku smetla 6:3, 6:1 a předčasně ukončila její snahu o zopakování loňského úspěchu.

„Už vůbec nepociťuji tlak,“ říkala Kerberová před začátkem US Open. „Mám na mysli, že je to už podruhé, co jsem v pozici obhájkyně titulu a jsem mnohem více uvolněná než jsem byla v Austrálii. Myslím, že vím, co mám očekávat a nejsem tu proto, abych se nyní zaměřovala na žebříček, body, obhajobu nebo cokoliv takového,“ podotkla Němka.

Jenže zatímco v australském Melbourne, kde rovněž obhajovala loňský triumf, došla alespoň do 4. kola, v New Yorku vypadla hned v prvním utkání. Souboj s Japonkou Osakaovou se změnil v jednostrannou záležitost, jež trvala pouhých 66 minut.

Kerberová v utkání čtyřikrát prohrála servis, nevyužila žádný ze čtyř brejkbolů. Trefila jen devět vítězných úderů a předvedla 23 nevynucených chyb, z toho hned 5 dvojchyb. V obou setech byla tou horší hráčkou, Osakaová byla agresivní, měnila rytmus hry a po zásluze postoupila.

Stalo se tak teprve potřetí v historii, že by obhájce titulu vypadl už v prvním kole. Za dlouhých 130 let existence turnaje to potkalo v roce 1999 Patricka Raftera, který kvůli zranění musel skrečovat v pátém setu utkání se Cedricem Piolinem. Roku 2005 pak Světlana Kuzněcovová skončila na raketě Jekatěriny Byčkovové.

Nyní se do této nelichotivé statistiky zapsala také Angelique Kerberová, pro níž má výpadek v prvním kole také následky z hlediska světového žebříčku. Již nyní je jisté, že Kerberová vypadne z elitní desítky a bude nejlépe dvanáctá. Přes ní se pak reálně mohou dostat i další hráčky včetně Petry Kvitové.