US Open: Skvělá Kvitová je ve třetím kole. Postupují i Šafářová, Allertová a Berdych

- Jan Vojkůvka

Propršené úterý výrazně zkomplikovalo turnajový program na závěrečném grandslamu sezony v New Yorku, kde se tak ve středu odehrálo celkem 87 zápasů. Kromě dohrání úvodního kola, v němž se představilo ještě šest českých tenistů, se rozehrálo rovněž kolo druhé. Petra Kvitová z něj postoupila dál, Kristýna Plíšková bohužel končí.

Siniaková si proti Svitolinové vynutila třetí set, nakonec ale padla
Výborný vstup do dohrávky zápasu úvodního kola zaznamenala Kateřina Siniaková (42.). Ta po včerejšku prohrávala se světovou čtyřkou Jelinou Svitolinovou 0:6 a 1:2 v tiebreaku druhého setu, ten ale nakonec dokázala otočit a vynutila si tak rozhodující dějství.

Do toho vstoupila famózně, když ukrajinské favoritce vzala hned servis a vedla 2:0. Svitolinová ale posléze zpřesnila hru, Češka naopak začala střádat chyby. Výsledkem bylo pět her v řadě pro vítězku nedávného turnaje v Torontu. Siniaková posléze ještě snížila na 5:3, to ale bylo z její strany vše.

„Jsem hodně zklamaná," líčila své pocity po utkání Tenisovému světu Siniaková. Po těžkém přerušení jsem dokázala otočit tiebreak, i když jsem před tím byla strašně nervozní. Začátek třetího setu se mi povedl, ale i když jsem vedla 2:0, tak ona ani na chvíli nepřestala hrát. Gemy byly hrozně dlouhé a nevyšlo mi to. I tak jsem ráda, že jsem se do toho v druhém setu dostala a hrála konečně svůj tenis, protože v prvním setu jako bych tam nebyla. Šla jsem do zápasu s tím, že soupeřka je hratelná, ale ona teď vypadá moc dobře a nedá ani bod zadarmo. I tak jsem se dokázala vrátit. S takovými hráčkami je ale potřeba začít dobře už od začátku,“ ví dobře Češka.

Po boku krajanky Hradecké tak bude jednadvacetiletá hráčka v New Yorku působit už jen ve čtyřhře.

Berdych neztratil s Harrisonem ani set
Tomáš Berdych (18.) zůstává v soubojích s temperamentním Američanem Ryanem Harrisonem (45.) nadále stoprocentním. Český hráč zdolal o šest let mladšího protivníka i počtvrté v kariéře, z toho potřetí v letošní sezóně a opět na grandslamu. Stejně jako v předchozích případech jednatřicetiletý Čech nezaváhal, roli favorita splnil za dvě hodiny a sedm minut ve třech setech.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Šafránek proti nasazené sedmičce nepřekvapil
Premiéru v hlavní soutěži grandslamu má za sebou úspěšný kvalifikant Václav Šafránek (210.). Los se s ním však nepáral, když mu do cesty postavil turnajovou sedmičku Grigora Dimitrova (9.), jenž úlohu favorita beze zbytku splnil.

V úvodním setu povolil českému soupeři jediný gem, nejvyrovnanější pak byla sada číslo dvě, v níž Šafránek uhrál čtyři hry. Třetí set skončil výsledkem 2:6. Český hráč neproměnil na příjmu ani jeden ze čtyř nabídnutých brejkbolů.

„Byl to zážitek. A hned jsem hrál s hráčem top 10, ještě na druhém největším kurtu. Hrozná změna. Chtěl jsem hratelného soupeře, ale tohle má taky něco do sebe. Velký skok: počet lidí, securiťáků, najednou jsem se cítil úplně jinak, než jsem byl zvyklý,“ ocitl se v "jiném" tenisovém světě Šafránek.

„Normálně si hodně povídám pro sebe a tady jsem se na to vůbec necítil. Měl jsem pocit, že vedle mě pořád někdo stojí a všichni jsou blízko. V prvním setu jsem nepředvedl všechno, tam to na mě dolehlo. Druhý a třetí set jsem se rozehrál a už to bylo solidní. Začal jsem lépe servírovat, občas jsem ho tlačil a podal dobrý výkon. On ale neudělá hloupost, výborně běhá, všechno vrátí a zahraje přesně ten úder, který potřebuje. Takticky je hrozně vyspělý. Když jsem měl brejkboly nebo jsem se na returnu dostal na shodu, tak přepnul na vyšší level, koncentrace u něj byla najednou vyšší a věděl jsem, že jednoduchou chybu neudělá,“ ocenil výkon Bulhara český kvalifikant.

Allertová přehrála Petersonovou
Premiérové vzájemné měření sil mezi Denisou Allertovou (90.) a Rebeccou Petersonovou (196.) vyznělo lépe pro českou hráčku. Ta ovládla první sadu bezpečně 6:2, v té druhé pak vedla už 4:0, o postup se ale ještě musela strachovat.

Švédka totiž manko dvou ztracených podání dokázala smazat a vynutila si tiebreak. Ten vyhrála Allertová nejtěsnějším rozdílem 7:5 a potřetí v řadě tak postoupila na závěrečném grandslamu soutěžního ročníku do druhého kola. V tom ji čeká přemožitelka Němky Kerberové Naomi Ósakaová z Japonska.

„Naštěstí jsem měla do prvního kola celkem přívětivý los. Jsem ráda, že jsem na kurtu nemusela být až do třetího setu. Do stavu 4:0 ve druhém setu jsem hrála hodně dobře, pak se ale soupeřka zvedla. Já jsem pak nepředváděla špatný tenis, ale nevyšlo mi pár míčků. Víte jak je to v ženském tenise... Najednou to bylo 4:3, pak se šlo až do tiebreaku. Jsem ráda, že jsem to ustála a na konci jsem dobře servírovala. Ušetřila jsem síly. Zdravotně jsem tady na tom dobře, doléčila jsem bolavou nohu a snad mi to vydrží delší dobu,“ přeje si pro další působení na turnaji šťastná vítězka.

Vondroušová nevyužila proti Kuzněcovové tři mečboly
Jen jediný míč byla Markéta Vondroušová (67.) od premiérového vítězství nad hráčkou z elitní desítky světového žebříčku. Rusku Světlanu Kuzněcovovou (8.) donutila jít do tří setů, v tom rozhodujícím pak byla Češka hned třikrát o brejk pozadu, vždy ale dokázala ihned bodovat na příjmu.

Za stavu 5:4 pak měla na returnu tři mečboly, nejprve při vedení 40:15 a následně při výhodě, ani jeden ale Vondroušová nevyužila. V následném tiebreaku pak uhrála talentovaná tenistka pouhé dva body a singlová část US Open tak pro ni smolně skončila.

V šatně pak těžkou porážku obrečela. „Už od stavu 4:4 ve třetím setu mě braly křeče, na konci jsem byla ráda, že stojím. Už jsem je cítila i v ruce, v nohách, skoro v celém těle,“ řekla Vondroušová s tím, že před zápasem proti Kuzněcovové kvůli zranění zad téměř nehrála tenis. Tři nevyužité mečboly ji pochopitelně mrzely: „Jednou dala druhý servis úplně na lajnu, tam jsem byla asi nejblíž. Hrály jsme pak hrozně dlouhé výměny a nic zásadního jsem nezkazila. Čekala jsem, kdy konečně udělá chybu, ale ona vždycky zahrála ty důležité míče dobře. Asi kvůli tomu je tak úspěšná. Ale já jsem si dokázala, že můžu hrát úplně s kýmkoliv,“ řekla na závěr pozitivně. 

Šafářová předvedla obrat a slaví postup

Deblová světová jednička Lucie Šafářová předvedla dobrý začátek cesty za svými singlovými cíli. V 1. kole US Open ji nečekalo nic lehkého – 29. hráčka světa Anett Kontaveitová. Estonka vyhrála první set v tiebreaku, druhou sadu už ale jednoznačně ovládla Šafářová 6:1.

Rozhodujcí set měl dlouho podobný průběh až do stavu 5:2. Kontaveitová sebrala Šafářové podání a měla následně brejkbol i na 5:5. Zkušená česká tenistka už ale zvrat nepřipustila a nakonec zápas v nervozní koncovce dopodávala. Po vítězství 6:7(5), 6:1 a 6:4 tak slaví postup do 2. kola, kde ji čeká Japonka Nao Hibinová.

„V prvním setu jsem udělala trochu moc nevynucených chyb, druhý set už byl ale super. V tom třetím jsem až do stavu 5:2 hrála taky dobře, pak jsem ztratila koncentraci, ale naštěstí jsem to dotáhla,“ okomentovala svůj výkon Šafářová. „První kola jsou zrádná a já jsem nedostala moc jednoduchou soupeřku. Jsem ráda a zítra jdu na druhé kolo!“ usmála se směrem k dalšímu zápasu proti Nao Hibinové. „Asiatky hrají všechny podobně. Bude se dobře bránit a vrátí spoustu míčů. Na to může platit jenom moje agresivita a dobrý servis,“ věděla. 

Kvitová vyřídila Cornetovou a je už ve třetím kole

Nejdále z českých zástupců je v New Yorku Petra Kvitová. Ta si ve druhém kole poradila s Francouzkou Alizé Cornetovou přesvědčivě 6:1 a 6:2. První set byl jasnou záležitostí a v tom druhém vedla česká tenistka už 5:1. Na chvíli se její soupeřka ještě vzchopila a vzala ji podání, když Kvitová dala tři dvojchyby. Dál už ale Češka žádné drama nedopsutila, servis si vzala zpátky a celý zápas v klidu dohrála. 

„Byl to zatím můj nejlepší zápas na betonu. Dostala jsem ji pod tlak. Tlačila jsem a dobře podávala, tedy až na můj poslední servis,“ zhodnotila zápas Kvitová. „Dneska jsem se cítila dobře, ale pořád mám daleko ke svému maximu. Musím být trpělivá a pracovitá. Jinak jsem hrála aktivně a agresivně a dobře jsem se hýbala. Jsem ráda, že jsem to po dlouhém dni zvládla takhle rychle. Můžu být na sebe celkem pyšná,“ dodala.

Kristýna Plíšková nezvládla dva tiebreaky a končí ve druhém kole

Hodně naštvaná na sebe byla Kristýna Plíšková po zápase s Magdalénou Rybárikovou. Zápas totiž ztratila ve vyrovnaných koncovkách obou setů, které prohrála shodně v tiebreaku a celé utkáná tak 6:7(4) a 6:7(3). Českou tenistku mrzel hlavně druhý set, kde nejprve vedla 4:2 a poté měla za stavu 6:5 dva setboly při podání Rybárikové.

Slovenská tenistka ale odolala a v tiebreaku už si počínala lépe. Celý zápas pak ukončila esem, načež Plíšková mrštila raketou o zem a následně se na sebe před novináři zlobila: „Mrzí mě hlavně druhý set, kdy jsem vedla 6:5 a 40:15. Hodila jsem si pak raketou a trohu se mi ulevilo, už je to pryč.“ Dvaatřicátá hráčka světa Rybáriková hraje stále v laufu po semifinále Wimbledonu: „Má životní sezonu. Podle toho se jí hraje. Je znát, že má hodně vyhraných zápasů. Já jsem se snažila hrát agresivně, ale nestačilo to,“ smutnila Plíšková.

Denní část

Jevgenija Rodinová (RUS) – Eugenie Bouchardová (CAN) 7:6(2), 6:1
Henri Laaksonen (SUI) – Juan Martín del Potro (ARG, 24) 4:6, 6:7(3), 6:7(5)
Timea Babosová (HUN) - Maria Šarapovová (RUS) 7:6(4), 4:6, 1:6
Noční část
Océane Dodinová (FRA) - Venus Williamsová (USA, 9) 5:7, 4:6
Jo-Wilfried Tsonga (FRA, 8) - Denis Shapovalov (CAN) 4:6, 4:6. 6:7(3)

Kurt Louise Armstronga
Jelina Svitolinová (UKR, 4) – KATEŘINA SINIAKOVÁ 6:0, 6:7(5), 6:3
John Millman (AUS) – Nick Kyrgios (AUS, 14) 6:3, 1:6, 6:4, 6:1
Alison Riskeová (USA) – CoCo Vandewegheová (USA, 20) 6:2, 3:6, 4:6
Hyeon Chung (KOR) - John Isner (USA, 10) 3:6, 4:6, 5:7
Steve Johnson (USA) - Kyle Edmund (GBR) 5:7, 2:6, 6:7(4)

Grandstand
Alex de Minaur (AUS) – Dominic Thiem (AUT, 6) 4:6, 1:6, 1:6
VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Grigor Dimitrov (BUL, 7) 1:6, 4:6, 2:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ – Světlana Kuzněcovová (RUS, 8) 6:4, 4:6, 6:7(2)
Allie Kiicková (USA) – Darja Gavrilovová (AUS, 25) 2:6, 1:6
Borna Čorič (CRO) - Alexander Zverev (GER, 4) 3:6, 7:5, 7:6(1), 7:6(4)

Kurt 4
Bjorn Fratangelo (USA) – Ivo Karlovič (CRO) 7:6(2), 6:4, 3:6, 7:6(4)
Malek Jaziri (TUN) – Thiago Monteiro (BRA) 7:6(5), 4:6, 6:3, 5:7, 6:4
Madison Brengleová (USA) – Kirsten Flipkensová (BEL) 2:6, 3:6
Mischa Zverev (GER, 23) - Benoit Paire (FRA) 6:3, 6:2, 3:6, 6:7(3), 7:5
Jekatěrina Alexandrovová (RUS) - Caroline Garcíaová (FRA, 18) 6:4, 3:6, 0:6

Kurt 5
Ryan Harrison (USA) – TOMÁŠ BERDYCH (15) 4:6, 2:6, 6:7(4)
David Goffin (BEL, 9) – Julien Benneteau (FRA) 6:4, 2:6, 6:4, 6:2
Agnieszka Radwaňská (POL, 10) – Petra Martičová (CRO) 6:4, 7:6(3)
Sam Querrey (USA, 17) - Dudi Sela (ISR) 6:4, 6:1, 6:4

Kurt 6
Jennifer Bradyová (USA) – Andrea Petkovicová (GER) 6:4, 3:6, 6:1
Adrian Mannarino (FRA, 30) – Ricardas Berankis (LTU) 6:2, 6:4, 6:2
Shelby Rogersová (USA) – Kayla Dayová (USA) 6:2, 4:6, 6:4
Sabine Lisická (GER) – Šuaj Čang (CHN, 27) 7:6(4), 3:6, 0:6
Cameron Norrie (GBR) - Pablo Carreno Busta (ESP, 12) 2:6, 4:6, 3:6

Kurt 7
Veronica Cepedeová Roygová (PAR) – Nicole Gibbsová (USA) 0:6, 6:1, 1:6
Steve Darcis (BEL) – Guido Pella (ARG) 1:6, 2:6, 0:6
Roberto Bautista Agut (ESP, 11) – Andreas Seppi (ITA) 6:2, 4:6, 6:2, 7:6(1)
Paolo Lorenzi (ITA) - Gilles Müller (LUX, 19) 6:7(4), 6:3, 7:6(4), 6:3
Donna Vekičová (CRO) - Šuaj Pcheng (CHN, 22) 6:0, 6:2

Kurt 8
Blaž Kavčič (SLO) – Michajl Južnyj (RUS) 3:6, 7:5, 4:6, 3:6
Aljaž Bedene (GBR) – Andrej Rubljov (RUS) 1:6, 4:6, 4:6
Darja Kasatkinová (RUS) – Čchiang Wang (CHN) 6:7(7), 6:2, 6:3
Radu Albot (MDA) - Yen-Hsun Lu (TPE) 6:2, 7:6(7), 5:7, 0:6, 7:6(2)
Carla Suarezová-Navarrová (ESP) - Mirjana Lučičová-Baroniová (CRO, 29) 4:6, 7:6(4), 6:2

Kurt 9
Patrick Kypson (USA) – Adrian Menendez-Maceiras (ESP) 4:6, 6:7(9), 1:6
Pablo Cuevas (URU, 27) – Damir Džumhur (BIH) 5:7, 6:7(3), 1:6
Sofya Žuková (RUS) – Julija Putincevová (KAZ) 6:7(3), 3:6
Albert Ramos-Vinolas (ESP, 20) - Nicolas Mahut (FRA) 6:4, 4:6, 6:4, 3:6, 0:6
Anastasija Sevastovová (LAT, 16) - Kateryna Kozlovová (UKR) 6:4, 6:4

Kurt 10
Leonardo Mayer (ARG) – Richard Gasquet (FRA, 26) 3:6, 6:2, 6:4, 6:2
Marcos Baghdatis (CYP) – Taylor Fritz (USA) 4:6, 4:6, 3:6
Ons Jabeurová (TUN) – Brienne Minorová (USA) 6:1, 7:5
Sofia Keninová (USA) – Sachia Vickeryová (USA) 6:3, 4:6, 7:6(0)
Sloane Stephensová (USA) - Dominika Cibulková (SVK) 6:2, 5:7, 6:3
Sajsaj Čeng (CHN) - Julia Görgesová (GER, 30) 2:6, 1:6

Kurt 11
Monica Niculescuová (ROU) – Kristina Mladenovicová (FRA, 14) 6:3, 6:2
Fabio Fognini (ITA, 22) – Stefano Travaglia (ITA) 4:6, 6:7(8), 6:3, 0:6
Dustin Brown (GER) – Thomaz Bellucci (BRA) 6:4, 6:3, 6:2
Christina McHaleová (USA) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 19) 3:6, 6:3. 6:2
Diego Schwartzmann (ARG, 29) - Janko Tipsarevič (SRB) 6:2, 6:4, 7:5

Kurt 12
Maximilian Marterer (GER) – Donald Young (USA) 3:6, 6:1, 1:6, 4:6
Tatjana Mariaová (GER) – Ashley Kratzerová (USA) 6:1, 6:1
Philipp Kohlschreiber (GER, 33) – Tim Smyczek (USA) 6:1, 6:4, 6:4
Risa Ozakiová (JPN) – Danielle Laová (USA) 6:3, 6:7(5), 7:6(5)
Kevin Anderson (RSA, 28) - Ernests Gulbis (LAT) 6:3, 7:5, 6:4

Kurt 13
Jujči Sugita (JPN) – Geoffrey Blancaneaux (FRA) 6:2, 6:2, 6:0
Taylor Townsendová (USA) – Ana Bogdanová (ROU) 4:6, 6:4, 3:6
Andrej Kuzněcov (RUS) – Feliciano Lopez (ESP, 31) 4:6, 6:7(4), 7:6(5), 2:6
Kurumi Naraová (JPN) – Sara Sorribesová Tormová (ESP) 6:1, 6:2
PETRA KVITOVÁ (13) - Alizé Cornetová (FRA) 6:1, 6:2
Ashleigh Bartyová (AUS) - Aljaxandra Sasnovičová (BLR) 6:1, 7:6(7)

Kurt 14
Taro Daniel (JPN) – Tommy Paul (USA) 6:1, 4:6, 4:6, 6:2, 6:2
Cedrik-Marcel Stebe (GER) – Nicolas Kicker (ARG) 5:7, 6:3, 6:1, 6:1
Anett Kontaveitová (EST, 26) – LUCIE ŠAFÁŘOVÁ 7:6(5), 1:6, 4:6
Jevgenij Donskoj (RUS) - Michail Kukuškin (KAZ) 4:6, 4:6, 5:7
Alexandra Kruničová (SRB) - Alja Tomljanovicová (AUS) 6:3, 6:2

Kurt 15
Kaia Kanepiová (EST) – Francesca Schiavoneová (ITA) 0:6, 6:4, 6:2
Viktor Troicki (SRB) – Norbert Gomboš (SVK) 3:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
Fernando Verdasco (ESP) – Vasek Pospisil (CAN) 6:2 skreč Pospisil
Jelena Vesninová (RUS, 17) – Anna Blinkovová (RUS) 6:1, 6:3
Maria Sakkariová (GRE) - Arina Rodionová (AUS) 7:5, 6:3

Kurt 16
Jan-Lennard Struff (GER) – Alexandr Dolgopolov (UKR) 6:3, 3:6, 2:6, 6:1, 3:6
DENISA ALLERTOVÁ – Rebecca Petersonová (SWE) 6:2, 7:6(5)
Vincent Millot (FRA) – Santiago Giraldo (COL) 1:6, 0:6, 6:4, 6:4, 4:6
Jordan Thompson (AUS) - Thomas Fabbiano (ITA) 6:2, 2:6, 6:3, 4:6, 2:6
Magdaléna Rybáriková (SVK, 31) - KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ 7:6(4), 7:6(3)

Kurt 17
Jeremy Chardy (FRA) – Gael Monfils (FRA, 18) 6:7(6), 3:6, 4:6
Nao Hibinová (JPN) – Catherine Bellisová (USA) 6:3, 4:6, 7:5
Lucas Pouille (FRA, 16) - Jared Donaldson (USA) 7:5, 6:4, 4:6, 3:6, 6:4
Florian Mayer (GER) - Marin Čilič (CRO, 5) 3:6, 3:6, 3:6
Caroline Wozniacká (DEN, 5) - Jekatěrina Makarovová (RUS) 2:6, 7:6(5), 1:6

Nezařazeno
Jing-Jing Tuan (CHN) - Garbine Muguruzaová (ESP, 3) 4:6, 0:6