Federer byl kousek od vyřazení, senzaci nakonec nepřipustil

- Radek Štohl

Roger Federer se na závěrečném grandslamu sezóny pořádně natrápil na postup do druhého kola, když proti domácímu Francesi Tiafoemu vyhrál až v pěti setech. Federer tak téměř po dvou a tři čtvrtě hodinách hry zažil vítěznou premiéru pod zataženou střechou stadionu Arthura Ashe, která byla k dispozici již před rokem, bývalý první hráč světa však loni na US Open kvůli zranění chyběl. O postup mezi dvaatřicet nejlepších se švýcarský tenista utká proti vítězi utkání Kavčič - Južnyj.

Pozoroval, jak soupeř posílá jednoduchý míček do sítě. Poté slavnostně zvedl ruce nad hlavu a podíval se ke svému boxu, kde nechyběl Ivan Ljubičić, Severin Lüthi a ani manželka Mirka, která těsně před druhým mečbolem odvrátila tvář do publika. Takové to byly pro Federera a jeho příznivce nervy. Nemuselo však k nim vůbec dojít…

Začátek utkání si suverén letošního roku představoval rozhodně lépe. Hned v úvodním gemu nečekaně chyboval a překvapivě tak nechal soupeře si dojít pro brejk. Devatenáctiletý mladík byl v následující hře velmi nervózní, nakonec ovšem navýšil vedení na 2:0. Nepřesvědčivý Federer se trápil i nadále, po dvojchybě na 15:30 získal Tiafoe již osmý míček v zápase bez vlastního zapříčinění. Krátce na to Švýcar dokázal urvat první gem v utkání. Kdo čekal zlepšení v průběhu sady, musel být zklamaný. Tenisté si do konce dějství již udrželi servisy a třetí nasazený tak poprvé od finále letošního Australian Open proti Nadalovi ztratil na grandslamu set. 

Devatenáctinásobný šampion turnajů velké čtyřky musel do druhého dějství něco změnit, na jeho začátku ovšem pokračoval ve výkonu z úvodní sady. V prvním gemu nového setu si navíc na podání vybral štěstí, soupeř měl totiž za stavu 15:30 našlápnuto ke dvěma brejkbolům, razantní úder ale zaslal pouze do autu. Jeden ze zlomů celého utkání se přihodil ve čtvrté hře, ve které Federer napodruhé zužitkoval šanci na prolomení servisu protivníka. První brejk v utkání potvrdil, díky čemuž se mu mohlo dýchat lépe. Za stavu 5:2 se poté propracoval ke třem setbolům v řadě, proměnit mu stačilo ten druhý.

Od osudného gemu se síly na kurtu obrátily, domácí naděje začala mnohem více chybovat, jeho soupeř naopak nabíral na sebejistotě, preciznosti, a především kvalitní mezihře. To se potvrdilo také s nástupem třetího dějství, hráč pocházející z Basileje ukořistil brejky ve druhé a poté i v šesté hře. Diváci navíc mohli sledovat jeho přesné údery k lajnám, chvílemi se dokonce také bavili, tak jako například při setbolu, při kterém nechal soupeře přeběhnout celou síť, aby zahrál balónek do středu kurtu.

Tiafoe neměl ve čtvrtém setu již co ztratit, podle toho vypadal jeho výkon. Opětovně byl plný energie a sebevědomí. Na servisu předváděl jisté výkony, za stavu 2:1 ke všemu ulovil brejk. Jiskru neztratil ani v dalších gemech, dokonce se dostal k druhému brejku v probíhajícím dějství. Postupně se k tomu přidaly i nevynucené chyby soupeře, a tak nebylo divu, že sada skončila v poměru 6:1 pro domácího miláčka.

Utkání mělo velmi rychlý spád, úvodní čtyři sady se hrály jen dvě hodiny. V podobném tempu se pokračovalo i v závěrečném setu. Federer v pravý čas ukázal, proč se stále řadí k nejlepším hráčům planety. Ve čtvrté hře za stavu 30:30 dostal parádním obranným úderem soupeře ven z kurtu, který musel neúspěšně zariskovat po lajně. Následně si po špatném zkrácení Tiafoeho došel brejk. Při úvodních třech gemech na podání ztratil favorit v páté sadě jediný míček, proto se v devátém gemu čekalo, že utkání rychle dopodává. To se ale nestalo. Nepomohl mu k tomu ani mečbol, publikum se tak těšilo na další nečekanou hru. Aktuálně sedmdesátý hráč žebříčku se však rozklepal, předvedl nevynucené chyby a daroval protihráči poslední hru zápasu, po které mohli fanoušci legendy bílého sportu slavit.

Federer musel počtvrté v kariéře hrát v prvním kole grandslamového turnaje pět setů

„Jednalo se o dobrý zápas z obou stran," uvedl v pozápasovém rozhovoru na kurtu spokojený Federer. „Měl jsem trochu pomalejší začátek, Frances však hrál od začátku kvalitní tenis a skvěle bojoval. Už v této chvíli je to skvělý hráč a má před sebou velkou budoucnost. Toto utkání jsem si celkově užil a právě kvůli těmto všem emocím jsem do New Yorku přijel," dodal.

Roger Federer si na čtvrtém grandslamu roku připsal již 79. výhřu, stejný počet vítězství má na US Open i Andre Agassi. Nejvíce se zde dařilo Jimmy Connorsovi, Američan jich dokázal nasbírat celkem osmadevadesát. Ve druhém kole čeká na vítěze z let 2004 - 2008 lepší z dvojice Blaž Kavčič - Michail Južnyj.

US OPEN (muži, USA, 50 400 000 USD, tvrdý povrch, 1.kolo dvouhry)
Roger Federer (SUI, 3.) – Frances Tiafoe (USA, 70.) 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4