Risk světové jedničky. Mečbol jsem dala pro nadaci, smála se Plíšková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: U večeře se den před tím dívala, jak Simona Halepová dostává tvrdou lekci od Marie Šarapovové a doufala: „Snad pro mě první kolo bude klidnější.“ Nervozita jí pak pomohla. Polku Linetteovou udolala Karolína Plíšková bez problémů 6:2 a 6:1 a při posledním míčku zápasu mohla myslet na slib, který před US Open vyhlásila.

200 eur za každé eso na posledním grandslamu sezony – to je částka, kterou Plíšková pošle přes svoji nadaci dětem z oddělení hematologie a onkologie v pražském Motole. Za stavu 5:1 a 40:0 už si tak mohla česká světová jednička dovolit i zariskovat. Druhé podání vyslala plnou silou a postup byl v kapse. Eso a další peníze na dobrý účel.

„To bylo pro nadaci,“ potvrdila pak s úsměvem Plíšková, když popisovala poslední míček zápasu. „Ve vypjatějších momentech na tohle myslet nemůžete. Ale během zápasu mě napadlo, že mi servis moc nejde, tak jsem byla ráda už za první eso, že alespoň z toho něco bude,“ řekla spokojená Plíšková po pohodlném vítězství.

Základní úkol má světová jednička splněný, ale ambice má samozřejmě mnohem vyšší. Spokojenost tedy byla jen poloviční. „Oznámkuju se sama. Pokud je deset nejvíc, tak já si dávám pět bodů z deseti. Na první kolo v pohodě,“ řekla.

Při zápase se musela vyrovnat i s obří střechou, kterou pořadatelé ke konci zápasu nad centrálním kurtem kvůli dešti zatáhli. „Byla větší tma, oproti pohledu do nebe je to velký rozdíl. První servisy jsem neměla moc dobré, ale pak to bylo v pohodě,“ komentovala Plíšková střechu haly, díky které se její zápas, na rozdíl od ostatních venkovních, dohrál.

Začátek obhajoby loňského finále je to tedy pro českou favoritku více než slibný. V klidu postoupila do druhého kola, čímž dala ke středečním padesátinám nejlepší dárek trenérovi Davidu Kotyzovi. A samozřejmě budou dál přibývat i esa, která přinesou peníze pro její nadaci.

„Už dávno jsem měla v hlavě, že bych chtěla tenisem pomáhat. Ale záleží na tom, jaké máte jméno a jestli vyděláváte nějaké peníze. Teď už mám to jméno celkem dobré, vydělávám dost, takže je na místě někomu pomoci,“ zakončila Plíšková.