Karolína Plíšková = grandslamová favoritka. Jak zvládají Češky podobné výzvy?

- Johan Čáp

Od éry Jany Novotné z konce devadesátých let neměla Česká republika tak obrovskou favoritku na vítězství na US Open. Karolína Plíšková sice do Flushing Meadows nejede jako novopečená wimbledonská šampionka, má však něco navíc. Je světovou jedničkou! Už to s sebou nese obrovský tlak, Plíšková však není v této roli poprvé. Nejen ona si vyzkoušela, jaké je to být žhavou adeptkou na titul – níže vám tak přinášíme příběhy českých megafavoritek na grandslamech v novodobé české historii.

WIMBLEDON 1998: Novotné se vyplnilo proroctví

Centrkurt v All England Clubu. Rok 1993. Jana Novotná skončila svůj finálový zápas proti Steffi Grafové v slzách. Zkrat ve třetím setu pohřbil její naděje na první grandslamový triumf. Vévodkyně z Kentu, manželka prince Edwarda (bratranec královny Alžběty), však smutnící Češku utěšovala slovy: „Napotřetí to vyjde!“. Její proroctví se opravdu vyplnilo. V roce 1997 se musela Novotná vyrovnat s druhou kariérní prohrou, když ve finále nestačila na Martinu Hingisovou.

O rok později se však už jako jedna z největších favoritek na zisk wimbledonské trofeje mohla opravdu radovat. V semifinále oplatila Hingisové porážku z předchozího ročníku a v utkání o všechno se možná i díky větším zkušenostem s podobně vypjatými momenty popasovala s hrou Francouzky Nathalie Tauziatové. Novotná se tehdy stala v 29 letech nejstarší grandslamovou vítězkou ve dvouhře za dob Open éry. O rok později se rozhodla ukončit po čtrnácti letech aktivní kariéru.

US OPEN 2011: Nelichotivý historický zápis

Byl to ideální příběh pro média. Nebyla tak talentovaná jak její generační souputnice Nicole Vaidišová. Neměla ani tak vysportovanou postavu, za což dostala přezdívku „metráček“. Levačka. Bydlela v bytě 2+kk a jezdila Škodou Superb. Petra Kvitová byla v létě roku 2011 zjevením. Po třinácti letech získala pro Českou republiku wimbledonský titul v ženské dvouhře. Tehdy jednadvacetiletá tenistka mohla jít v šlépějích své předchůdkyně Jany Novotné.

Na US Open ovšem přišel krach. Vystřízlivění. Coby v historii první wimbledonská šampionka se v New Yorku nedostala přes první kolo, když prohrála s Rumunkou Alexandrou Dulgheruovou. Česka lvice jen podtrhla fakt, že není pravou betonářkou a US Open nikdy nebude její nejoblíbenější grandslam.

AUSTRALIAN OPEN 2012: Kvitová těsně pod vrcholem

O necelých pět měsíců později byla Kvitová úplně v jiné roli. Na první grandslam roku 2012 odjížděla jako vítězka Turnaje mistryň, Fed Cupu i Hopman Cupu. Měla se stát novou světovou jedničkou. Svou šanci těsně prováhala v Sydney, na Australian Open tak odjížděla jako nejžhavější favoritka. Světová dvojka měla turnaj v Melbourne parádně rozjetý, podařilo se jí vyřadit Srbku Ivanovičovou nebo Italku Erraniovou.

Tehdejší světová hráčka číslo jedna Wozniacká navíc vypadla ve čtvrtfinále, pro Češku se tak naskýtala další možnost na zisk tenisového trůnu. Ve svém snažení nicméně nebyla sama – o stejný cíl se pokoušely i Viktorie Azarenková s Marií Šarapovovou. A právě ruská děva české naděje pohřbila, Kvitové se její mise nezdařila těsně pod vrcholem.

WIMBLEDON 2015: Zkrat obhájkyně

Wimbledon v roce 2015 měl patřit Kvitové. Alespoň tak tehdy mluvili mnozí tenisoví odborníci. Češka byla druhou nasazenou, navíc obhajovala titul. Na trávě neměla mít konkurenci. A ze začátku to tak opravdu vypadalo, v prvním kole vyprovodila Nizozemku Bertensovou z kurtu po setech 6:0 a 6:1. Za 35 minut! Šlo o nejkratší zápas na okruhu WTA po pětileté pauze. Jen o jeden gem více povolila v následujícím kole Japonce Naraové.

V třetím zápase na turnaji však přišel šok. Osmadvacátá nasazená, Srbka Jelena Jankovičová neměla být pro Kvitovou hrozbou. Opak byl pravdou, největší favoritka turnaje prohospodařila vedení 6:3 a 4:2. Na paškál logicky přišly dotazy o psychické vyrovnanosti a síle tenisové hvězdy. Pro tuzemskou scénu to ale celkově nebyl nejpodařenější grandslam, v konečném důsledku z toho nebylo ani jedno zastoupení v boji o jakýkoliv titul a pouhá dvě osmifinále díky Tomáši Berdychovi a Lucii Šafářové.

AUSTRALIAN OPEN 2017: Favoritka s malými ambicemi

První grandslam, na němž si Karolína Plíšková zažila pocity favoritky grandslamu, se stal letošní Australian Open. Aktuální světová jednička se jako finalistka loňského US Open dostala do užšího výběru aspirantek na grandslam. Formu měla velice solidní, což potvrdila těsně před turnajem triumfem v Brisbane.

Česká ranařka, která se dlouhou dobu na čtyřech nejvýznamnějších podnicích sezóny neprosazovala, se držela při naznačování ambicí při zemi. Spokojená by byla i s účastí v osmifinále. Nakonec se její přání splnilo, ba dokonce ho vyšperkovala ještě o jeden zápas. Ve čtvrtfinále vypadla na raketě Chorvatky Marjany Lučičové Baroniové.

WIMBLEDON 2017: Dvě žhavé adeptky

Na posledním letošním grandslamu si Plíšková mohla okusit něco z toho, co ji čeká na Flushing Meadows. Sázkové kanceláře se před startem britského podniku shodly, že právě ona spolu s krajankou Petrou Kvitovou má největší naděje na zisk Mísy Venus Rosewater. Obě ovšem skončily dost neočekávaně už po druhém zápase.

Kvitová po návratu po zranění, které jí způsobil neznámý útočník v jejím prostějovském bytě, vypadla na raketě Američanky Brengleové. Plíšková se nepopasovala s rozjetou Magdalenou Rybárikovou. Díky shodě mnoha okolností se však pětadvacetiletá ranařka stala po skončení Wimbledonu světovou jedničkou.

US OPEN 2017: Plíšková je megafavoritkou

Karolína Plíšková se do New Yorku vrací jako loňská finalistka. Na Australian Open se dostala mezi nejlepší osmičku, na French Open byla v semifinále. Coby první nasazená a světová jednička musí mít ty nejvyšší cíle.

Ambice a očekávání dokáží přinášet velká překvapení. Hlavní vyzývatelka Plíškové Simona Halepová totiž překvapivě skončila už v prvním kole, když podlehla Marii Šarapovové. Na tahu je tak Karolína. Zvládne česká naděje tlak domova i světa?