Je zpět! Šarapovová porazila Halepovou i posedmé a zařadila se mezi favoritky US Open

- Filip Lefenda

Vrcholem úvodního hracího dne letošního ročníku US Open bylo střetnutí Marie Šarapovové se Simonou Halepovou, rumunskou světovou dvojkou. Třísetovou bitvu zvládla lépe ruská držitelka divoké karty, která se v soutěžním utkání představila přesně po čtyřech týdnech. Některé její vítězství šokovalo, jiní ho očekávali. Dechberoucí mač trval 2 hodiny a 44 minut.

Turnajová šampionka z roku 2006 startuje letos na svém prvním grandslamu, i přes aktuální umístění ve druhé světové stovce pro ni však nemusí mít vůbec krátkého trvání. Třicetiletá Ruska v souboji s Halepovou ukázala, že se s ní musí počítat dost možná i jako s možnou adeptkou na celkový triumf.

Úvodní set byl ve znamení vzájemné „brejkované“. V rozmezí čtvrtého až sedmého gemu získaly obě soupeřky po dvou brejcích, po osmi hrách byl stav vyrovnaný 4:4. Koncovku však zvládla lépe Šarapovová, která šla za vedení 5:4 na příjem. Halepová v desáté hře neproměnila na servisu tři gemboly, aby posléze pykala při premiérovém ruském setbolu.

Ruska byla viditelně na koni. Ve druhé hře druhé sady ještě Rumunka zvládla dvě brejkové hrozby zlikvidovat, o další dvě hry později už ale opět padla. Šarapovová brejk potvrdila a rázem vedla už 4:1. Jenže kdo čekal, že zápas za deset minut skončí, ten se šeredně mýlil. Halepová chytla druhý dech a pěti hrami v řadě srovnala stav utkání na 1:1.

Že by tento návrat do již téměř ztraceného utkání vzal Šarapovové, aktuálně až 146. hráčce světového žebříčku, pomyslný vítr z plachet? Nikoliv. Třetí set byl opět v její režii, a to zejména díky zlepšenému výkonu na podání. Bývalá světová jednička vzala Halepové hned její první servis a výhodu brejku si zvládla ustřežit po celý zbytek zápasu. Papírová favoritka se k brejkbolu dostala až v poslední, deváté hře, Šarapovová jej ale odvrátila a následně skrze shodu duel doservírovala.

Vítězstvím Šarapovová prodloužila svou vítěznou sérii z úvodních kol grandslamů na 23 zápasů, jedenáct z nich přitom zaznamenala právě v New Yorku. Halepová naopak porážkou v prvním kole promarnila už pátou šanci bojovat o post světové jedničky, počkat si navíc bude muset i na premiérovou grandslamovou trofej.

Šarapovová měla při svém pozápasovém proslovu na centrálním kurtu v očích slzy. „Někdy se sami sebe ptáte, pro co vlastně tak usilovně dřete. A tohle jsou právě ty momenty,“ rozjásala publikum Ruska. „Se Simonou se vzájemně respektujeme. Když jsme obě viděly rozlosování, věděly jsme, že to bude na první kolo něco extra. Předchozí utkání, které jsme spolu odehrály, byly velmi kvalitní. Nezáleží na mé bilanci ve vzájemných střetnutích, vždy je to hrozně těžké,“ pokračovala vítězka, která Rumunku přehrála už po sedmé v kariéře a zůstává v tomto směru stoprocentní.

„Jsem pochopitelně zklamaná, prohrála jsem,“ měla ke spokojenosti daleko poražená světová dvojka. „Dala jsem do toho ale všechno. Byla prostě lepší. Lépe servírovala, zatímco mé podání bylo dnes bídné,“ hledala rozhodující aspekty své porážky Halepová. „Bylo to velmi, velmi těžké, nebyl to obvyklý zápas prvního kola. Takový je los, s tím nic nezmůžu. Ale byl to dobrý duel,“ hodnotila hořké vystoupení Rumunka.

Šarapovovou čeká ve druhém kole Maďarka Timea Babosová. Deblová parťačka Andrey Hlaváčkové přešla v prvním kole ve třech setech přes Švýcarku Golubicovou.