Penta Trading Říčany Open 2017: Do dalšího kola postoupily čtyři české singlistky a tři deblové páry

- Filip Lefenda, Johan Čáp

V úterý došlo na turnaji v Říčanech po kvalifikačních bojích poprvé i na hlavní soutěž a v ní se představila celá plejáda českých tenistek. V singlu postoupilo do dalšího kola maximum možných tuzemských tenistek, tedy čtveřice. Tři páry s českou stopou pak prošly dál i v deblové fázi turnaje. Aktérky bude přímo na místě zpovídat náš reportér, a tak se můžete těšit na tradiční pozápasové rozhovory.

Dvouhry

Laboutková nedala Ševčíkové šanci
První osmifinalistkou se na domácím turnaji v Říčanech stala Aneta Laboutková. Sedmnáctiletá Češka přehrála ve dvou setech o dva roky starší krajanku Lindu Ševčíkovou dvakrát 6:2 a s přehledem si zajistila postup do další fáze turnaje.

Vlkovská překvapila Novotnou
Do osmifinále se dostala také devatenáctiletá Veronika Vlkovská, která zaskočila o více jak dvě stě míst lépe postavenou Karolínu Novotnou. Mladičká vítězka dokázala využít šest z devíti nabídnutých brejkových situací, a v tiebreaku druhé setu dokonce soupeřce povolila jen jeden bod. Pro Vlkovskou jde letos o skalp nejvýše postavené hráčky, poprvé v kariéře navíc dosáhla na výhru v hlavní soutěži turnaje takovéto úrovně.

Šumová se postarala o další překvapení dne
Diana Šumová se se stala třetí českou tenistkou, která v Říčanech postoupila do dalšího kola. S o dvě míst lépe žebříčkově postavenou Švýcarkou Tess Sugnauxovou sice ztratila první sadu, avšak počtvrté v této sezóně nakonec zvládla i z této situace vybruslit. V následné sadě se v tiebreaku postarala o rychlý konec, když protivnici dovolila zisk jediného bodu, a rozhodující set pak ovládla jednoznačně 6:2. V osmifinále narazí na krajanku Anetu Labounkovou.

 

Vaňková zvládla roli favoritky
Kateřina Vaňková se připojila k dalším třem krajankám, které postoupily do další fáze říčanského turnaje. Proti Martině Kůdelové, jež startovala na turnaji díky divoké kartě, si vypracovala v průběhu zápasu celkem šest brejkových příležitostí, z nichž hned pět zužitkovala. Utkání tak logicky mělo relativně rychlý průběh, sedmadvacetiletá Vaňková vyprovodila o devět let mladší soupeřku za hodinu a dvanáct minut po setech 6:3 a 6:2. 

 

Čtyrhry

Žovincová v deblu postupuje do dalšího kola
Vendula Žovincová se spolu se Srbkou Tamarou Čurovičovou moc dlouho se svými soupeřkami v prvním kole debla nemazlila. Hned v prvním setu nadělily Rakušance Ilowské hrající s Francouzkou Rameovou kanára a následnou druhou sadu dovedly do vítězství v poměru 7:5. 

Deblistka Dudláková nenavázala na dobrý start do utkání
Dagmar Dudláková spolu s izraelskou parťačkou Shelly Krolitzkyovou vstoupily do úvodního kola deblu slušně, nad ukrajinsko-britským párem Lysaová, Njozeová vedly v úvodní sadě dokonce 3:1. Následný vývoj však šel proti dvojici s českou stopou, neboť soupeřky Dudlákové se vzchopily a obrátily vývoj sady ve svůj prospěch, jelikož koncovku sady ovládly v poměru 7:5. Také jeden jediný brejk rozsekl i následující set, v něm doplatila česko-izraelská dvojka na špatnou úspěšnost po druhém podání, hodnota 50 % byla jedním z důvodů její porážky 4:6 a v konečném důsledku i konce hned po prvním zápase na říčanském podniku. 

Souboj mládí ovládla Pulchartová s Ševčíkovou
Duel dvou čistě českých párů ovládl ten průměrově mladší. Šestnáctiletá Laetititia Pulchartová s tři o roky starší Lindou Ševčíkovou si šly hned od začátku pro vítězství. V úvodní sadě dokonce vedly už 5:0, nakonec však dovolily Sonje Křtěnové s Nikolou Novotnou zisk dvou gemů. Druhý set už byl o poznání vyrovnanější, nakonec se však díky brejku v posledním gemu z postupu po výhře 7:5 radovaly právě vítězky prvé sady.

Vlkovská zvládla i druhý zápas dne, s Beránkovou postoupila v deblu
Veronika Vlkovská se po postupu v singlu přes Karolínu Novotnou moc neodpočinula. Během odpoledne totiž ještě se svojí šestnáctiletou parťačkou Karolínou Beránkovou musela odehrát první kolo v deblové části pavouka. A do turnaje vstoupily mladé naděje výborně! Nicméně po jejich jasném ovládnutí první sady v poměru 6:1 se české protivnice Kristýna Hrabalová s Nikolou Tomanovou ještě dokázaly zmobilizovat a po zlepšeném výkonu dovedly utkání do supertiebreaku. V něm už ovšem kralovaly znovu Vlkovská s Beránkovou, svým protivnicím nepovolily ani jeden bod.

1. kolo dvouhry
LINDA ŠEVČÍKOVÁ (-) – ANETA LABOUTKOVÁ (-) 2:6, 2:6
Nadija Kolbová (UKR, 935.) – Laura Maluniaková (SVK, -) 6:3, 1:6, 6:2
Natalia Vajdová (SVK, 944.) – Julija Lysová (UKR, -) 5:7, 6:4, 4:6
VERONIKA VLKOVSKÁ (1167.) – KAROLÍNA NOVOTNÁ (957.) 6:4, 7:6(1)
Sandra Jamrichová (SVK, 609.) – Angelique Svinosová (AUS, 782.) 6:3, 6:3
Kristína Schmiedlová (SVK, 561.) – Jana Jablonovská (SVK, 1011.) 6:4, 3:6, 3:6
DIANA ŠUMOVÁ (695.) – Tess Sugnauxová (SUI, 499.) 3:6, 7:6(1), 6:2
MARTINA KŮDELOVÁ (-) – KATEŘINA VAŇKOVÁ (656.) 3:6, 2:6

1. kolo čtyřhry
Čurovičová (SRB), ŽOVINCOVÁ – Ilowská (AUT), Rameová (FRA) 6:0, 7:5
DUDLÁKOVÁ, Krolitzká (ISR) – Lysová (UKR), Njozeová (GBR) 5:7, 4:6
KŘTĚNOVÁ, NOVOTNÁ – PULCHARTOVÁ, ŠEVČÍKOVÁ 2:6, 5:7
BERÁNKOVÁ, VLKOVSKÁ – HRABALOVÁ, TOMANOVÁ 6:1, 3:6, 10:0

Penta Trading Říčany Open 2017 den po dni:

27.08.2017:
Penta Trading Říčany Open 2017: Do finále kvalifikace prošlo deset Češek

28.08.2017:
Penta Trading Říčany Open 2017: Do hlavní soutěže prošly z kvalifikace čtyři Češky