Berdych baráž s Nizozemskem hrát nebude, rád by se porval o závěrečný Turnaj mistrů

- Filip Lefenda

České tenisty čeká ve dnech 15. až 17. září baráž o setrvání ve Světové skupině Davisova poháru, na horké nizozemské půdě se však budou muset i tentokrát obejít bez své jedničky Tomáše Berdycha. Jednatřicetiletý hráč, který za národní tým odehrál celkem 67 utkání a dvakrát jej dovedl k vysněné trofeji, součástí reprezentačního výběru ještě nebude. Rád by zabojoval o závěrečný Turnaj mistrů. Cítí, že šancí již nemusí mít mnoho.

Tenista, kterému v aktuálním vydání žebříčku patří osmnáctá pozice, by se ve zbytku soutěžního ročníku rád porval o účast na závěrečném vrcholu sezóny. V souvislosti s nizozemskou štací mu tak nehraje do karet především antukový povrch, který domácí Holanďané zvolili. „Po dohodě s týmem a panem Černoškem tenhle Davis Cup vynechám,“ oznámil své nelehké rozhodnutí vítěz třinácti singlových trofejí z okruhu ATP.

„Prioritou je pro mě zkusit se dostat na Turnaj mistrů. Co si budeme povídat – dostat se tam každý rok je velkým úspěchem a udělat tam výsledek nebo vyhrát je něco, co se mi ještě nikdy nepovedlo.  A kolik let ještě takových šancí mohu mít?“ kladl si Berdych otázku s tím, že příchuť vítězství v populární týmové soutěži již okusil.

Tím ale někdejší světová čtyřka rozhodně neříká, že je pro něj reprezentace minulostí, ba naopak. „Na Davisův pohár mám jen krásné vzpomínky. Chtěl bych ještě odehrát nějaký zápas před domácím publikem, a pokud by to vyšlo, ideálně v týmu i s Radkem Štěpánkem,“ sní o krásné rozlučce. „Nechci mluvit za něj, ale fanoušci, kteří nás podporovali a ve spoustě zápasech nám strašně pomohli, by si zasloužili vidět takovéto poslední střetnut. Nebylo by fér tak činit někde v Holandsku,“ přemýšlí do budoucna.

Roli v rozhodování hrál právě i krajan Radek Štěpánek, který sezónu vinou zranění zabalil. „Do poslední chvíle jsem váhal. Kdyby nastoupil, možná bych se rozhodl jinak. Nakonec to ale odpískal,“ povzdechl si Berdych, který s českým týmem slavil triumf v letech 2012 a 2013. Naposledy byl členem výběru nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila loni v úvodním kole proti Německu.

Na aktuálním US Open čeká Berdycha na úvod domácí Ryan Harrison. Se zarputilým Američanem změří síly v úterý přibližně od 20:30 hodin našeho času.