Federer může hrát klidně další čtyři roky, myslí si Wilander. Překvapení v New Yorku neočekává

- Filip Lefenda

Na závěrečném grandslamu sezóny bude chybět hned pětice elitních tenistů z popředí světového žebříčku. Andy Murray, Novak Djokovič, Stan Wawrinka, Kei Nišikori i Milos Raonic – ti všichni budou v areálu ve Flushing Meadows scházet. Kdo z této nebývale početné absence vytěží nejvíce? Nejen na toto téma se v rozhovoru pro Punto de Break rozpovídal Mats Wilander, bývalá světová jednička, která v současnosti zastává pozici uznávaného tenisového experta.

„Hráči musí absolvovat velkou spoustu turnajů a tréninků. Takový program je fyzicky velice náročný, obzvláště když ze sebe hráči musejí vydat to nejlepší,“ má pro hromadné omluvenky pochopení třiapadesátiletý Švéd. „Ve vrcholovém sportu jsou zranění běžnou věcí,“ dodává v rozhovoru.

„Sezóna je dlouhá. Když ji začínáte v Austrálii, není to totéž, jako po devíti měsících v New Yorku. Přesvědčil jsem se o tom kdysi sám – je zde velmi jednoduché prohrát,“ upozorňuje na zásadní rozdílnost dvou grandslamů hraných na tvrdých površích.

Hlavní favorité na zisk titulu jsou letos jasně daní. Rafael Nadal se nejen díky vítězství na Roland Garros posunul do čela světového žebříčku, o výsostný post ho ale může připravit Roger Federer, jenž opanoval Australian Open a Wimbledon. Oba jmenovaní se mohou utkat „už“ v semifinále. Dojde ale skutečně na tento souboj?

Wilander míní, že do bitvy o titul může promluvit třeba také talentovaný Němec Alexander Zverev. „Využil Djokovičovy absence a posunul se tam, kde je. Pro mě je vážným kandidátem na zisk trofeje,“ poukazuje na kvality německé světové šestky, která v srpnu triumfovala na betonových podnicích ve Washingtonu a Montrealu. Ve finále toho druhého Zverev přehrál ve dvou sadách právě Federera.

S kým počítat dále? „Na vysoké úrovni hraje momentálně také Grigor Dimitrov,“ připomíná Wilander Bulhara, který bez ztráty jediného setu ovládl nedávný podnik Masters v Cincinnati. Jeho soupeřem pro první kolo bude Václav Šafránek, který se do hlavní soutěže úspěšně prodral z kvalifikace. „V úvahu musíme brát také Juana Martína del Potra,“ upozorňuje na argentinského bombarďáka, který ovšem žádný výraznější výsledek na amerických betonech letos dosud nezaznamenal.

„Je ale jasné, že Roger a Rafa jsou lepší,“ vrací se k hlavním favoritům vítěz třiatřiceti turnajů z okruhu ATP. „Jsou to jedni z nejlepších hráčů tenisové historie. Pokud by nebyli ve stejné polovině pavouka, bylo by velice pravděpodobné, že se utkají ve finále,“ věří Wilander přeci jen nejvíce ostříleným borcům.

A co dodal na adresu šestatřicetiletého Federera, jenž vévodí letošnímu pořadí? „Je připraven hrát ještě další čtyři roky. Prožívá velmi emotivní a úspěšnou část kariéry, neměl by promarnit příležitost dále přepisovat dějiny,“ věří v další úspěchy švýcarské legendy Mats Wilander.