Jedničky konečně spolu. Musely jsme toho využít, shodují se. Došlo i na focení

- Radek Štohl

Již na konci úvodního týdne společného kralování to českým hráčkám nedalo a musely se vidět. Karolína Plíšková, aktuálně první hráčka žebříčku dvouhry a Lucie Šafářová, dle rankingu nejlepší deblistka světa, se v New Yorku viděly poprvé od chvíle, co dávají všem soupeřkám na frak. Při netradičním setkání udělaly fanouškům radost a nechaly se vyfotit.

Plíšková usedla na tenisový trůn po konci Wimbledonu. Na nejslavnějším turnaji světa sice překvapivě skončila ve druhém kole, zásluhou předcházejících výsledků však sedmnáctého července jako první Češka v historii na tuto metu dosáhla. Krátce před US Open mohla o svoji pozici přijít, Simona Halepová však ve finále podniku v Cincinnati uhrála proti Garbiñe Muguruzaové jediný gem. 

To žebříček čtyřhry se změnil přesně před týdnem. Šafářová i díky (kvůli) zranění tradiční parťačky Bethanie Mattekové-Sandsové měla cestu na trůn téměř volnou, stačilo jí jen uspět na amerických betonech. A to se povedlo, společně s krajankou Barboro Strýcovou uhrály v Torontu a Cincinnati semifinále, právě po tom druhém bylo již vše jasné. Česká republika se tak uplynulé pondělí mohla premiérově pyšnit nejlepší singlistkou i deblistkou světa.

„Je to naprosto neuvěřitelné,“ žasla pětinásobná grandslamová vítězka ve čtyřhře v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. „Tolik zemí to vůbec nemělo. Na to, jak jsme malá země, tak můžeme být pyšní,“ pokračovala sympatická tenistka. V minulosti se podobný kousek povedl USA, Španělsku, Švýcarsku a Belgii.

Jakmile obě hráčky již věděly, že jim tento primát nikdo nevezme, plánovaly se sejít. A nejen to. „Nabízelo se to. Když to bylo oficiální, tak jsme říkaly, že musíme udělat společnou fotku. Já tady bydlím jinde, ale potkaly jsme se včera (sobota – pozn. red.) u ní na hotelu. Já jsem tam jela na hráčský mítink a ona tam bydlí. Takže to bylo snadné,“ nastínila zkušenější tenistka, jak ke schůzce došlo.

„Musely jsme toho využít. Já nevím, jak dlouho tam zůstanu, ona to má trošku jasnější,“ přidala se Karolína Plíšková k vyjádřením třicetileté hráčky. Plíšková se totiž i v případě prvního triumfu na grandslamu může propadnout žebříčkem dolů, kromě těsného náskoku na pronásledovatelky za to může i loňská finálová účast v New Yorku.

Pokud nebudeme momentálně počítat ze hry vyřazenou Mattekovou-Sandosovou, tak naopak náskok Šafářové na další hráčku bojující o deblový trůn je dostačující, momentálně činí 2 235 bodů. Čím déle na prvním místě vydrží, tím bude více inspirovat také další mladé tenisové naděje. „Vidím moje neteře, jak mě napodobují a chtějí hrát. Doufám, že nejen moje neteře, ale i jiné holčičky, ať už z Brna nebo odkudkoli, bude tenis bavit a naplňovat je,“ dodala na závěr rovněž výborná singlistka, která se před dvěma lety dostala do finále dvouhry na French Open.

Jak dlouho si Češky udrží výstavní postavení napoví i nadcházející US Open. Čtvrtý grandslam roku začíná v pondělí, o den později vstoupí do turnaje také Karolína Plíšková, kterou na úvod čeká Magda Linetteová. Lucie Šafářová bude s Barborou Strýcovou potvrzovat v deblu roli nasazených trojek, v prvním zápase se bronzové medailistky z Ria utkají proti dvojici McHaleová, Watsonová. 

Vítězka dvouhry bude známa v sobotu devátého září, na držitelky titulu z deblu letošního US Open si budou muset fanoušci počkat do neděle. Vyryje se na pohár české jméno?

 

When #1 meets #1! ?Czech represent!!! ?? #pojd??#proud #jsme #nejlepsi #cesko @karolinapliskova

Příspěvek sdílený Lucie Safarova (@lucie.safarova),Srp 27, 2017 v 10:08 PDT