Trenér Kotyza: Kája ví, čeho je schopná, teď to musí rozbalit

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: O ideální oslavě blížící se padesátky má David Kotyza jasno. Po vyhraném prvním kole pozve Karolínu a celý tým na dobrou večeři. Co k tomu zatím chybí, je udolaná soupeřka Magda Linettová. „Bude hrozně důležité, jak tady na US Open Kája začne,“ uvědomuje si Kotyza v rozhovoru pro Tenisový svět před úterním mačem. Jako její kouč má být tím, kdo světovou jedničku dovede i k první grandslamovému titulu.

Jak probíhá první grandslamová příprava nové královny tenisu?
Příliš se to neliší od ostatních grandslamů. Zatím to jde podle představ. Týden před US Open jsme měli čas, Kája byla fyzicky i mentálně připravená na to, aby to tady v New Yorku zvládla. Bylo dobře, že odehrála kvalitní utkání v Torontu a Cincinnati. Teď už můžeme jenom ladit formu na úterý, aby kvalitně začala celý turnaj.

Je teď u Karolíny důležitější fyzická, nebo psychická příprava?
Leckdy jsou to spojené nádoby, ale teď, když je Kája na vrcholu žebříčku, převládá převaha mentální práce. Přeci jen na nejvyšší úrovni je to psychická hra. Jsem přesvědčen, že je to schopná celé zvládnout.

Zvládnout znamená vyhrát celý turnaj?
Na jednu stranu je fakt, že tady loni začala jízdu k vrcholu, takže očekávání jsou přirozeně vysoká. Ale víme, jak to v tenisu bývá, obzvlášť u žen. Je mimořádně vyrovnaná situace a kandidátek na titul je spousta. Řada favoritek může prohrát brzy. Nemůžu mluvit za Káju, ale ambice má nejspíš vysoké. Teď ale hlavně musí začít dobře.

Snažíte se ji uvolnit?
Napětí bude vzrůstat. Bydlí na Manhattanu a New York je podle mě pro ni příjemné místo, které ji spíše nabíjí než naopak. Prostor pro mimotenisové aktivity bude.

Sledoval jste podrobně její loňskou jízdu tady v New Yorku, kdy jste spolu ještě nespolupracovali?
Díval jsem se na to detailně až během analýzy před tím, než jsme spolu začali pracovat. Podle mě se loni odbrzdila už turnajem v Cincinnati, který vyhrála. To je velká akce, na kterých se jí do té doby taky tolik nedařilo. Navíc nehrála olympiádu, takže byla fyzicky i psychicky odpočatější než holky, které to absolvovaly. Teď to ale nebude stejné, pořád pracujete s jinými podmínkami. Pro mě je důležité, že Kája od začátku roku čelí všem výzvám statečně a zároveň s pokorou. Nechci předvídat, ale už se těším, jak se tady s tím popere.

Jak bude kousat její první soupeřka – Polka Magda Linettová?
Kousat bude, Kája s ní už několikrát hrála. Zhruba bude vědět, jak na ni. Je důležité, aby se soustředila sama na sebe a měla to v hlavě. Když se jí to povede, tak má velkou šanci přejít. Jsou tam určitě komplikovanější losy.

Když se Karolína stala světovou jedničkou, říkal jste, že v Americe by měla mít ještě lepší formu než do té doby. Splnilo se to?
Dokud ji neprověří grandslamový turnaj, tak je předčasné o tom mluvit. Faktem je, že v Cincinnati odehrála kvalitní utkání a prohrála s Muguruzaovou v semifinále. Otestovala si, čeho je schopná, teď je potřeba to tady rozbalit.

O víkendu trénovala s Eugenií Bouchardovou. Mělo to nějaký účel?
Na každý týden si děláme dílčí plán a napsali jsme si typy, se kterými by bylo dobré trénovat a kdo je pro Káju nepříjemný. Musí zůstat ve střehu. Zahrály si spolu i čtyřhru v Kanadě, několikrát se utkaly, splnilo to pro nás účel.

Kája tady trénovala s kšiltem, to je novinka. Naordinoval jste jí ho vy?
Chtěli jsme to kvůli sluníčku vyzkoušet, jestli to bude ku prospěchu věci. Takže zatím čistě z tréninkových důvodů. Jestli s tím půjde i do zápasu, zatím nevíme, záleží taky na jakém kurtu bude hrát.

Zanedlouho slavíte padesátku, plánujete oslavit?
Budu rád, když se setkáme jako tým, pozvu Kája, Michala a Iva (kondiční trenér Ivan Trebatický, pozn.) na večeři. Když to bude po úspěšném prvním kole, tak to pro mě bude dostatečný dárek.