Tři gemy od titulu! Připomeňte si loňskou jízdu Plíškové na US Open

- Jan Vojkůvka

Rok se s rokem sešel a Karolína Plíšková je zpět v místech, kde v minulém roce dosáhla na životní úspěch na grandslamu. Areál ve Flushing Meadows opět dýchá napjatou atmosférou před začátkem tvrdých klání na betonových dvorcích. Před dvanácti měsíci zde měla česká tenistka na dosah premiérový titul na turnaji velké čtyřky, avšak vedení 3:1 ve finále s Angelique Kerberovou nevyužila.

„Smutek necítím, jsem na sebe hrdá. Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že budu ve finále, tak to beru hned,“ usmívala se Plíšková na tiskové konferenci po svém prvním grandslamovém finále, v němž nestačila na německou hráčku Angelique Kerberovou po setech 3:6, 6:4, 4:6.

Příběh budoucí světové jedničky, která na vrchol světového žebříčku dokráčela po letošním Wimbledonu, se začal psát právě před dvanácti měsíci, kdy započala svou pouť ke hvězdám. Vše Karolína odstartovala v Cincinnati, kde dosáhla na největší titul kariéry a dodala si pořádnou dávku sebevědomí před US Open.

Maximum třetí kolo? Tentokrát ne!
Na US Open vyrazila s nepříliš lichotivou grandslamovou bilancí. Jejím maximem bylo třetí kolo. Do turnaje vstoupila relativně hladce. Talentovanou sedmnáctiletou domácí naději Sofii Keninovou porazila 6:4:, 6:3. Obdobné to bylo ve druhém kole s Montserrat Gonzalezovou s Paraguaye, jíž přehrála 6:1, 7:5.

Přišel kritický třetí zápas, ono třetí kolo, přes které nikdy nepřešla. Soupeřkou jí byla Ruska Anastasija Pavljučenkovová, nebezpečná tenistka, která dlouhodobě patří k širší tenisové špičce. Se sedmnáctou nasazenou však měla Plíšková výbornou bilanci tří výher ze tří zápasů. A i tentokrát česká hráčka potvrdila, že do New Yorku přijela ve skvělé formě.

Po výhře 6:2, 6:4 prolomila prokletí třetích kol a poprvé prošla do osmifinále grandslamu. „Vždy to byl můj cíl. Jsem opravdu šťastná, že jsem se tam dostala,“ uvedla nadšená hráčka.

Rychlík, který nezastavuje
Poté už šlo všechno ráz na ráz. Plíšková vylepšila své grandslamové maximum a chystala se postavit hrající legendě Venus Williamsové. Nestárnoucí Američanku před US Open nikdy neporazila a v roli outsiderky nastupovala i do čtvrtého kola.

Do zápasu vstoupila bídně, v prvním setu prohrávala už 1:5. Herně se ovšem začala zvedat a i když prohrála úvodní sadu 4:6, dokázala si, že může hrát i s těmi nejlepšími. Ve druhém setu zdárně otočila z 1:3 na 6:4 a vynutila si třetí set. V něm dvakrát obrala Williamsovou o podání, ale dvakrát svou výhodu ztratila a odvracet musela i mečbol soupeřky. Ve dvanácté hře navíc nevyužila sama vlastní tři mečboly a musela se koncentrovat na rozhodující tiebreak.

Ve zkrácené hře Plíšková dominovala a po výhře 7:3 prošla do čtvrtfinále! V něm nastoupila proti Aně Konjuhové z Chorvatska a duel nabral rychlých obrátek. Plíšková za pouhých 59 minut prošla mezi nejlepší čtyřku ženské dvouhry po výhře dvakrát 6:2. „Je to úžasný pocit být v semifinále právě tady, je to můj oblíbený turnaj, miluji New York,“ radovala se Češka.

Porazit dvě Williamsové? Není nic většího
Venus měla úspěšně za sebou, před ní ovšem stála ještě náročnější překážka. V semifinále byla na řadě mladší Serena, nasazená jednička a tehdejší vládkyně žebříčku. To, co se odehrálo na dvorci, se však stalo obrovskou senzací. „Není nic většího než porazit obě sestry na jednom turnaji zde v New Yorku,“ cenila si po utkání svého úspěchu Plíšková.

V prvním setu byla Češka jasně lepší, čelila jen jednomu brejkbolu a dvakrát dokázala superfavoritku zápasu obrat o servis. Proměnila hned první setbol. I ve druhé sadě ukázala velkou psychickou odolnost, když sice neudržela brejk z páté hry a ztratila v šestém gemu podání, ale víc své soupeřce nedovolila. Žádný další brejkbol si totiž Serena proti parádnímu servisu Plíškové nepřipsala. Druhý set dospěl do tiebreaku, ve kterém sice Plíšková čelila nepříznivému stavu 4:5, ale po třech vyhraných míčcích v řadě, a využití hned prvnímu mečbolu, si mohla česká hráčka zakřičet a sevřít ruku ve vítězném gestu.

Od titulu ji dělily tři gemy
Sobotu 10. září si každý fanoušek českého tenisu poznamenal jako velký den D. Premiérové finále Karolíny Plíškové na grandslamovém turnaji a soupeřka rozhodně hratelná. Však už v Cincinnati o dva týdny dříve dokázala Plíšková Němku Kerberovou ve dvou setech porazit.

Česká tenistka vstoupila do utkání ztrátou podání. Nebyla to situace, kterou by neznala. V prvním setu se ale z problémů nedostala a prohrála 3:6. Opět se projevila silná psychická odolnost Plíškové, která se v druhé sadě výrazně zlepšila, soupeřce nenabídla žádný brejkbol a po zisku soupeřčina servisu ze sedmé hry si došla pro vítězství 6:4.

Rozhodující třetí set Plíšková zahájila skvěle, ve třetím gemu prorazila opět Kerberové servis a když vzápětí brejk potvrdila, vedla 3:1 a byla jen tři gemy od zápisu do dějin. Možná nervozita, možná menší nováčkovská daň z bojů o grandslamový titul. Vedení Karolína neudržela a do konce zápasu už uhrála pouze jeden gem. Po prohře 4:6 se sen o titulu rozplynul.

„Věděla jsem, že to bude těžké,“ hodnotila finále Plíšková. „Ve druhém setu jsem v sobě našla sílu a jsem ráda, že jsem to dotáhla do třetího setu. I když jsem nevyhrála, tak si myslím, že mohu být spokojena s tím, jak jsem v posledních týdnech hrála a snad je přede mnou spousta dalších finále,“ vyjádřila své přání.

Od svého největšího úspěchu na US Open si česká hráčka vylepšila své výsledky v Melbourne i Paříži, stala se světovou jedničkou a vrátila se do New Yorku, kde bude hrát na grandslamu poprvé v roli nasazené jedničky. A zároveň bude také největší favoritkou celého turnaje.