Tomic po pádu do druhé stovky volí radikální krok. Chce absolvovat drsný turnajový program

- Jan Vojkůvka

Tenis hraje na půl plynu, motivací jsou pro něho peníze. Pokud ale chce Bernard Tomic mít zajištěný přísun peněz z tenisových turnajů, bude muset výrazně zabrat. Sám si to uvědomuje nejlépe a na podzimní část sezony si sestavil drsný turnajový plán, kterým se chce vrátit do první stovky světa.

Bývalý sedmnáctý hráč světa v této sezoně měl výrazné problémy s motivací i koncentrací. Jeho výkony byly tak špatné a mnohdy doslova vypuštěné, že vyhrál pouze devět zápasů a spadl až na 146. místo světa. V ohrožení je tak i příjem zajímavých finančních částek z velkých turnajů, které bývají onou základní motivací, kterou čtyřiadvacetiletý Australan má.

Aby zabránil hrozbě toho, že jeho klesání žebříčkem bude pokračovat a turnaje ATP budou mimo jeho dosah, rozhodl se pro radikální krok, když si sestavil program, který bude velmi náročný. Také ale mu může přinést vytoužený posun žebříčkem a jistotu, že i v příští sezoně bude moci hrát na grandslamech a velkých turnajích ATP World Tour.

Kromě závěrečného grandslamu v New Yorku, po němž si vezme týden volna, odehraje v dalších šesti týdnech hned šest turnajů. Na asijské tour si zahraje v Čchengdu, Tokiu a Šanghaji a po přesunu do Evropy absolvuje další tři podniky. Napřed si vybere mezi turnaji v Antverpách, Stockholmu a Moskvě, a následně absolvuje turnaj ve Vídni a závěrečný Masters v Paříži.

Tomic má přitom velkou výhodu v tom, že v minulé sezoně skončil na US Open už v prvním kole a dále odehrál jen tři asijské turnaje, během nichž vypadl dvakrát v prvním kole a jen v Šen-čenu si zahrál ve čtvrtfinále. Nebude tak obhajovat téměř žádné body a jeho snaha o návrat do první stovky může být úspěšná. Dokáže ale najít motivaci?