Zasnoubená a bezstarostná: New York mě nabíjí, říká Plíšková před US Open

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Do loňského US Open nemohla Karolína Plíšková přeskočit grandslamový blok, který měl výšku tří soutěžních kol. Pak přišel turnaj, kdy Češka porazila obě sestry Williamsovy a padla až v těsném finále. Tady začala jízda, která Plíškovou vynesla až na vrchol žebříčku a teď může pokračovat prvním grandslamovým titulem v životě. „Tohle já si nepřipouštím. I kdyby to mělo přijít za pět let, tak to bude za pět let,“ říká klidně v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Když česká tenistka rozmlouvala v sobotu s médii, všiml si někdo z přítomných blyštivého prstenu na její levé ruce. „Jo, vlastně jsem zasnoubená!“ vyhrkla k překvapení všech, jako by se nechumelilo.

Náhle nebylo jasné, co s českou šampionkou ve stanovených minutách rozebírat dřív – boj o udržení pozice světové jedničky, šanci na první grandslamový titul nebo právě její chystanou svatbu?

Sama Plíšková ale zamotanou hlavu nemá a stojí pevně na zemi. Ví přesně, co dělá a proč. Tlak na sebe neklade, teď chce prostě přejít první kolo přes Polku Magdu Linettovou a pak se uvidí.

Zpátky na US Open. Tam, kde vás to loni nakoplo až k pozici světové jedničky, souhlasíte?
Body za finále mi k tomu v tomhle roce určitě hodně pomohly. Celkově mám jenom krásné vzpomínky na všechny zápasy, hrála jsem dobře i ve finále. Navíc tady se mi dařilo vždycky – dva roky zpátky jsem tady poprvé udělala třetí kolo na grandslamu.

Dostala jste se teď do stejně příjemného módu?
Kurty mi tady zase sedí, míčky létají dobře, cítím se v pohodě. Jsem tady už od minulé neděle, zápas mám v úterý, takže připravená budu dobře. V prvním kole nečekám žádné zázraky, ale když ho přejdu, tak potom už můžu hrát jenom lépe a lépe.

V prvním kole čeká Magda Linettová, dál vypadá los taky celkem přívětivě. Sledovala jste ho?
Nesledovala, další zápasy se mě ani nemusí týkat, když nepřejdu první kolo. (úsměv) Soupeřku znám, hrávaly jsme spolu. Když předvedu solidní tenis, tak bych měla vyhrát.

Trenér Kotyza říkal, že je hlavně potřeba vás mentálně nastavit tak, abyste tenhle turnaj zvládla. Je to pro vás teď důležitější než fyzická příprava?
Psychicky mě dobře naladit bude trochu těžší, to je pravda. (smích) Tenisovou přípravu jsem měla dobrou před americkými turnaji, navíc jsem v posledních týdnech odehrála docela dost zápasů a na US Open už trénujeme dlouho. Cítím se dobře, jenom musím vyladit formu tak, abych nebyla moc unavená a na úterý odpočatá.

Jste světová jednička a fanoušci čekají, že tady po loňském finále můžete získat svůj první grandslam. Cítíte tlak?
Tohle já si nepřipouštím. I kdyby to mělo přijít za pět let, tak to bude za pět let. Lidi pořád něco čekají, ale i kdybych tady vyhrála a další turnaj prohrála, tak to stejně bude špatně. Nechci to řešit. Ani tím, že jsem teď světová jednička, si na sebe nekladu tlak. V dnešní době už to nefunguje tak, že první nasazená vyhrává všechny turnaje. Tak už to přeci není ani u chlapů.

Takže vám tlak spíš ubližuje?
Ne vždycky. Někdy cítím, že všichni lidé okolo a média mě tlačí k tomu, abych hrála lépe. Někdy je to ale zase naopak a nemůžu si kvůli tomu moc užít zápasy. Poslední rok se mi ale tohle dařilo zvládat celkem dobře a neměla jsem tolik zápasů, kdy jsem byla ve stresu. Pořád si snažím tenis hlavně užít, jak jen to je možné.

Dokážete na chvíl zapomenout na tenis a užít si trochu New York?
Miluju tohle město a vždycky se na tyhle dva nebo tři týdny v roce těším. New York má obrovskou energii a nabíjí mě. Bydlím na Manhattanu, kde je pořád co dělat. Takže si můžu udělat úplně jiný program než na dalších turnajích.

Co děláte?
Ne jenom pro mě je tady nákupní Pátá Avenue (smích). Letos jsem se zabydlela na stejném místě jako loni blízko Central Parku. Zašla jsem do nějakých divadel na Broadwayi, viděla jsem Lvího krále, to byla asi nejlepší show, co jsem v životě měla možnost vidět.

Ani na chvíli při tom nemyslíte na to, že na vás tlačí soupeřky? Jste světová jednička, ale Simona Halepová je jen 5 bodů za vámi...
Novináři mi připomínali, že když Simona vyhraje v Cincinnati finále, tak bude jednička ona. Mě to ale nechává klidnou, rozhodně nebudu fandit proti Simoně.

Jste kamarádky?
Ale jo, ona je docela dobrá holka, takže se spolu bavíme a občas potrénujeme. Ona nakonec v tom finále v Cincinnati uhrála jenom jeden gem a potom jsme spolu šly trénovat. Tam mi až ona řekla, že za mnou zůstala o pět bodů. (smích)