Na US Open si nezahraje ani Murray

- Radek Štohl

US Open bude postrádat dalšího elitního hráče. V sobotu se ze čtvrtého grandslamu sezóny odhlásil také Andy Murray, kterého již delší dobu trápí problémy s kyčlí. Na americkém turnaji tak nebudou startovat čtyři tenisté z TOP 10. Zda se Brit ještě představí ve zbytku roku, oznámí během následujících dní.

Murray si naposledy zahrál ve Wimbledonu, kde ve čtvrtfinále nezvládl pětisetovou bitvu proti Samu Querreymu. Již na slavném grandslamu se druhý hráč žebříčku potýkal se zdravotními potížemi, kterého ho nepustily ani na turnaje Masters v Montrealu a Cincinnati.

Vše ale vypadalo, že se do US Open stihl dát do pořádku, dokonce se jeho jméno objevilo mezi 128 hráči při losovacím ceremoniálu. Necelých osmačtyřicet hodin před vypuknutím prvních zápasů hlavní soutěže se však z turnaje odhlásil.

„Od zápasu se Stanem v Paříži mě trápí problém s kyčlí,“ uvedl Murray na sobotní tiskové konferenci v New Yorku. „Udělal jsem naprosto všechno, co jsem mohl, abych byl tady připravený. I kvůli tomu jsem si vzal po Wimbledonu několik týdnů volna. Mluvil jsem také s mnoha specialisty, kteří se pokoušeli se mnou rehabilitovat,“ pokračoval zdrceně bývalý první tenista světa.

Třicetiletý hráč v posledních dnech sice trénoval, ale při pohybu se stále necítil stoprocentně v pořádku. Jestli se letos do tenisového kolotoče ještě vrátí, zatím netuší. „Na kurtech se chci objevit co nejdříve. Budu velmi šťastný, pokud se tak stane ještě před koncem sezóny,“ dodal vítěz zdejšího grandslamu z roku 2012.

Andy Murray je tak po Djokovičovi, Wawrinkovi a Nišikorim čtvrtým hráčem TOP 10, který bude na turnaji chybět. O titul si nezahraje ani jedenáctý tenista žebříčku Milos Raonic, Kanaďan se nedávno podrobil operaci zápěstí.

Murray musí grandslamový podnik oželet poprvé od French Open 2013, na US Open nechyběl od roku 2005, kdy se stal profesionálem, ani jednou. Po odhlášení dvojnásobného držitele zlaté olympijské medaile se tak nabízí šance pro další tenisty, kteří sní o zisku trofeje z podniku velké čtyřky.

V hlavní soutěži místo skotského hráče zaujme Lukáš Lacko, který bude po přeskládání pavouka čelit Benoîtu Pairemu. Na místo Murrayho byl dosazený pátý nasazený Marin Čilič.