Martincová zvládla poslední krok! Ještě se celá klepu, směje se po postupu na US Open

- Jakub Slunečko, Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Závěr zápasu přinesl ohromné drama! Tereza Martincová v souboji s Italkou Georgií Bresciovou nevyužila tři mečboly a ztratila servis. Česká hráčka ovšem odmítla hrozbu možného rozhodování v tiebreaku i hrozbu třetího setu a v následujícím gemu po dalších dvou nevyužitých mečbolech proměnila šestou příležitost na ukončení zápasu. Po výhře 7:5, 6:4 si vítězně zakřičela a poprvé v kariéře vybojovala postup do hlavní soutěže na grandslamovém turnaji.

Tereza Martincová se poprvé kvalifikovala do hlavní soutěže na grandslamu. Jak vám to zní?
Je to úžasné! Popravdě jsem byla hrozně nervózní, protože jsem věděla, že mám neskutečný los. Soupeřka je taková, že si to s ní musíte uhrát sám. V předchozích kolech jsem naopak měla holky, co to střílely. Tahle jenom běhala, nahazovala míčky, a co si sám neuhrajete, to není. Bylo to vidět ve druhém setu. Když jsem se uvolnila a hrála jsem normálně, tak to šlo. Pak přišel konec, já strašně zatuhla, byla jsem nervózní a nemohla jsem trefit první servis, který mě při zápasech drží. Popravdě jsem to tam nějak doházela a jsem ráda, že je to za mnou a že jsem to zvládla.

Byla jste nervózní z toho, že postup už byl tak blízko?
Jo, musím říct, že když to příjde, tak s tím už neuděláte nic. Je to šílené. Nechtěla jsem si to připouštět, ale víte, že je to grandslam a strašně vám na tom záleží. Bohužel se to do hlavy dostalo a já se s tím musela nějak porvat.

Jaký je momentální pocit, když už to máte za sebou?
Ještě jsem to úplně nevstřebala. (směje se) Spíš se tak klepu z toho zápasu, protože ten konec byl šílený. Správně jsem si to měla dohrát sama, ale trochu jsem čekala na chybu soupeřky. Jenže ta jí jen tak neudělá, ta jenom běhá a vrací. Ani nevím, kolikátý mečbol jsem až dala. Spíš to teď tak vstřebávám.

Berete to jako nějaká zadostiučinění po té snaze a turnajích, co jste objela?
Určitě ano. Je vidět, že když si to sám neuhrajete, tak vám to nikdo nedá a všechno si musíte obehrát. Získat zkušenosti a přijít si na to, jak to je, jak máte hrát... A ono to pak přijde.

Budete sledovat los nebo je vám jedno, na koho půjde?
Popravdě je mi to úplně jedno. (směje se) Já jsem taková, že bych nejraději šla na někoho hodně dobrého, abych si mohla zahrát s někým nejlepším, když už je to grandslam. Budu se snažit vyhrát jakýkoliv zápas.

Jaká je vaše vysněná soupeřka? Už jste dokázala, že umíte hrát i s těmi nejlepšími.
Vysněná je Serena, která tu bohužel není. No, teda bohužel, každá se jí bojí. (směje se) Ale já bych si s ní strašně ráda jednou zahrála a chtěla bych si zkusit, jaké to s ní je. Ale s tou to tu nejde, takže mi je to jedno.

Čím vyplníte čas do začátku hlavní soutěže? A s čím do ní půjdete?
Budu si muset odpočinout, protože, i když se to nezdá, tak čím je člověk nervóznější, tím hůř regeneruje. V půlce druhého setu jsem začala cítit v achilovce křeč. Říkala jsem si 'dostávám křeč, to je strašný', ale bylo to z nervů. To není z fyzické vyčerpanosti. Takže si musím odpočinout, uvolnit se. Trochu potrénuji a budu si to užívat. Teď už to ani jinak nejde.

Říkala jste, že za hlavní soutěž možná bude kabelka. Vyrazíte na nákupy?
Usoudím až podle toho, jak budu hrát a jak dohraji turnaj. Pak zhodnotím, jestli si ji zasloužím nebo ne.