S tím nic neuděláš, slyšela Martincová od trenéra. Koučing jí však prospívá

- Radek Štohl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Až na osmý pokus se Tereza Martincová prodrala na grandslamovém turnaji do finále kvalifikace. Ve druhém zápase v New Yorku porazila Věru Lapkovou 6:3, 6:4, která se během celého zápasu prezentovala nepříjemnou hrou. O první účast mezi tenisovou smetánkou svede Češka bitvu proti Georgii Bresciaové.

Po prvním kole kvalifikace měla Martincová už dost rázného tenisu protihráčky, ve čtvrtek proti Grammatikopoulouové však zlepšení nepřišlo. Spíše naopak.  „Minulé kolo hrála soupeřka nahoru dolů, ale tohle bylo opravdu extrémní,“ uvedla po vítězství dvaadvacetiletá hráčka. „Pokud jsem nezahrála dlouhý balónek, tak mi přilétla bomba někam k lajně. Nehrálo se více než dva míčky.“

Taktika Bělorusky jí moc nesedla, emoce tak často směřovala ke svému trenérovi. „Říkal, že s tím nic nenadělám a ať si na to zvyknu,“ nedočkala se pochopení aktuálně 122. tenistka světa. Ve druhé sadě navíc Lapková začala trefovat první servis. „Musela jsem dobře podávat. V jednom gemu, když dala dva debly, se to zlomilo. Jednou trefila rám a odlétlo jí to úplně někam vedle, já to pak dobře doservírovala,“ zavzpomínala na průběh druhého dějství.

V letošní kvalifikaci je nejen účastnicím nástražných bojů mimo jiné dovoleno se radit s trenéry a dostávat od nich rady. Právě nově zkoušené pravidlo Češce vyhovuje. „Hodně na trenéra dávám, věřím mu, takže když mi něco řekne, tak mi to pomůže, protože nemusím nad tím přemýšlet sama,“ vyjádřila se k novince, která se možná brzy zavede i na dalších turnajích.

I s pomocí kouče se Tereza Martincová poprvé v kariéře probojovala na turnaji velké čtyřky do závěrečné fáze kvalifikace. Rozdíl mezi úvodním a následujícím duelem však nevidí. „Každý zápas beru jako první kolo, i když v nich paradoxně hraji nejhůře. Tlak si nepřipouštím, nezáleží na tom, jestli je to finále, nebo utkání o postup,“ uzavřela sympatická hráčka.