US Open: Martincová a Šafránek poprvé v životě v hlavní soutěži! Šátral končí

- Radek Štohl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Páteční finálové kolo kvalifikace na US Open přineslo životní úspěchy Terezy Martincové a Václava Šafránka. Oba se dokázali poprvé v kariéře prokousat kvalifikací až do hlavní soutěže grandslamového turnaje a rozšířili tak počet českých tenistů na US Open na dvanáct hráčů. Navázat na ně nedokázal Jan Šátral, který proti ohromnému favoritovi Denisu Shapovalovi nevyužil vedení 1:0 na sety.

Martincová se kvalifikovala poprvé do hlavní soutěže

Svou premiéru v hlavní soutěži grandslamového turnaje prožije na US Open dvaadvacetiletá Tereza Martincová, která úspěšně prošla náročnou tříkolovou kvalifikací. Patnáctá nasazená potvrdila roli favoritky v utkání s Italkou Georgií Bresciovou, kterou přehrála 7:5, 6:4.

„Soupeřka byla taková, že si to s ní musíte uhrát sám. V předchozích kolech jsem naopak měla holky, co to střílely. Tahle jenom běhala, nahazovala míčky, a co si sám neuhrajete, to není,“ hodnotila Martincová utkání. „Bylo to vidět ve druhém setu. Když jsem se uvolnila a hrála jsem normálně, tak to šlo. Pak přišel konec, já strašně zatuhla, byla jsem nervózní a nemohla jsem trefit první servis, který mě při zápasech drží.“

Martincová do utkání vstoupila ztrátou podání, ale od stavu 1:3 byla na dvorci jasně lepší hráčkou. Ztrátu brejku smazala v šestém gemu a poté, co na returnu nevyužila dva setboly v desáté hře, tak záhy ve dvanácté hře Bresciovou podruhé v utkání brejkla a vyhrála první set. Ve druhém dějství se česká hráčka rychle ujala vedení 4:0 a vše nasvědčovalo jasnému postupu Češky.

Bresciová se ovšem ještě pokusila o obrat. Po prvním rebrejku v páté hře se v devátém gemu, ve kterém odvrátila hned tři mečboly, dokonce dostala k odmazání i druhého ztraceného podání. Martincová, která nedopodávala zápas, však okamžitě vystavila Italku opětovnému tlaku a na returnu si vypracovala další mečboly. V pořadí šestý mečbol už proměnila a stala se devátou českou hráčkou, jež si zahraje v hlavní soutěži US Open.

„Ten konec byl šílený. Správně jsem si to měla dohrát sama, ale trochu jsem čekala na chybu soupeřky. Jenže ta jí jen tak neudělá, ta jenom běhá a vrací,“ smála se Martincová. „opravdě jsem to tam nějak doházela a jsem ráda, že je to za mnou.“

Šafránek senzačně zdolal Stachovského a zahraje si hlavní soutěž
Premiéru v hlavní soutěží na grandslamovém turnaji si na US Open užije také třiadvacetiletý Václav Šafránek, který se nezalekl ukrajinského tenisty Sergije Stachovského. V souboji se čtvrtým nasazeným kvalifikace dokázal zvítězit 3:6, 7:5, 6:1 a korunoval svou životní sezonu.

„Ještě to vstřebávám, pořádně jsem si to ještě neuvědomil,“ usmíval se Šafránek po utkání. „Byl to neskutečný pocit, když jsem proměnil mečbol. Je to asi nejvíc, co jsem zatím zažil v kariéře.“

V prvním setu se sice Šafránek nedostal ani k jednomu brejkbolu a poměrně hladce prohrál, ale od druhé sady začal přebírat otěže zápasu a stále více získávat na Stachovským potřebnou převahu. Na začátku druhého dějství odvrátil hned čtyři brejkboly soupeře a vzápětí poprvé sebral Ukrajinci podání. Sice se mu nepodařilo set doservírovat, když v deváté hře nevyužil setbol a následně ztratil podání, ale své zaváhání dokázal ve dvanáctém gemu napravit, když se dostal ke svému druhému brejkbolu v utkání a znovu obral Stachovského o podání.

V rozhodujícím setu už neměl ukrajinský člen elitní světové stovky síly k odporu, dvakrát ztratil podání a Šafránek využil v sedmém gemu hned první mečbol. „Už jsem si byl téměř jistý, vedl jsem 5:1 a 40:0. Nebyla tam taková ta nervozita, naopak jsem se už těšil, až to dohraju. Bylo to příjemné,“ uvedl tenista, který se stal třetím Čechem, jenž si zahraje v hlavní soutěži.

Šátral obral Shapovalova o set, vedení ztratil
Relativně blízko velké senzaci byl také Jan Šátral, který ve finálovém kole kvalifikace vyzval o postup do hlavní soutěže talentovaného kanadského mladíka Denise Shapovalova. Šátral však nedokázal využít vedení 1:0 na sety a na US Open se po porážce 7:6(2), 1:6, 3:6 nekvalifikoval

„Chyběl mi k postupu jeden set... Ten první jsem otočil ze stavu 3:5 a 15:40. Na soupeře asi dolehla nervozita a od té doby jsem hrál dobře,“ pochvaloval si Šátral první sadu zápasu, ve které Shapovalov nevyužil čtyři setboly a po dlouhé přetahované ztratil podání. „Pak jsem si bohužel hrozně smolně prohrál hned svůj první servis ve druhém setu. Zahrál neskutečné údery a to ho nakoplo. Hrál strašně dobře skoro celý zápas, takže si postup zasloužil,“ uznal kvality kanadského mladíka. 

Shapovalov získal jeden brej ve třetí sadě navíc a zápas už si před plnými tribunami pohlídal. Z pozice druhého nasazeného tak potvrdil očekávání a postoupil do hlavní soutěže. Šátral si naopak letos hlavní soutěž po loňském postupu z kvalifikace nezajistil. „Štve mě to, ale aspoň si můžu říct, že jsem tam nechal všechno a o moc víc jsem udělat nemohl,“ dodal k zápasu Šátral.

Louis Armstrong Stadium
Anna Blinkovová (RUS, 11)
- Bernarda Peraová (USA, 31) 6:1, 7:6(4)
Lukáš Lacko (SVK, 15.) - Darian King (BAR.) 6:3, 4:6, 3:6

Kurt č. 4
Victoria Duvalová (USA) - Allie Kiicková (USA) 3:6, 0:1 skreč Duvalová
Sergij Stachovskij (UKR, 4) - VÁCLAV ŠAFRÁNEK 6:3, 5:7, 1:6
Victoria Kamenská (RUS) - Claire Liuová (USA) 3:6, 1:6

Kurt č. 5
Danielle Laová (USA) - Jana Fettová (CRO, 20) 1:6, 6:1, 6:2
John-Patrick Smith (AUS) - Mitchell Krueger (USA) 6:4, 6:4
Kateryna Kozlovová (UKR, 10) - Anna Karolína Schmiedlová (SVK) 6:7(1), 6:4, 6:1

Kurt č. 6
Leonardo Mayer (ARG, 1) - Maximilian Marterer (GER, 18) 4:6, 5:7
Anna Zajaová (GER)
- Su-jeong Jang (KOR, 27) 6:4, 5:7, 6:4
Nicolas Mahut (FRA, 14)
- Stefanos Cicipas (GRE) 7:6(6), 3:6, 6:0

Kurt č. 7
JC Aragone (USA)
– Akira Santillan (USA) 6:3, 2:6, 6:3
Tim Smyczek (USA) – Peter Polansky (CAN, 20) 6:3, 6:4
Evan King (USA) – Michael Mmoh (USA, 31) 6:3, 6:3

Kurt č. 8
Su-wej Sie (TPE, 1) – Kaia Kanepiová (EST) 2:6, 4:6
Francoise Abandaová (CAN, 12) - Viktoria Kužmová (SVK, 23) 3:6, 4:6

Kurt č. 9
Cameron Norrie (GBR)
– Go Soeda (JPN, 22) 6:1, 7:6(5)
Rebecca Petersonová (SWE) - Miju Katová (JPN) 6:7(4), 6:3, 6:4
Cedrik-Marcel Stebe (GER, 9) - Alejandro Gonzalez (COL) 6:2, 6:4

Kurt č. 10
Michail Kukuškin (KAZ, 6)
– Guido Andreozzi (ARG) 6:1, 4:6, 7:5
Sachia Vickeryová (USA) – Jamie Loebová (USA) 6:3, 6:4
Nicole Gibbsová (USA, 14) – Naomi Broadyová (GBR, 18) 6:4, 4:6, 6:2

Kurt č. 13
Peter Gojowczyk (GER, 8) – Stefano Travaglia (ITA, 30) 3:6, 3:6
Denis Shapovalov (CAN, 2) – JAN ŠÁTRAL 6:7(2), 6:1, 6:3
Adrian Menendez-Maceiras (ESP) – Joris De Loore (BEL) 6:3, 6:3

Kurt č. 14
Simone Bolelli (ITA) – Vincent Millot (FRA) 6:1, 4:6, 3:6
Frank Dancevic (CAN) – Radu Albot (MDA, 27) 2:6, 4:6
Katie Boulterová (GBR) – Ipek Soyluová (TUR) 7:6(5), 2:6, 2:6

Kurt č. 15
Viktorija Tomovová (BUL) - Lesley Kerkhoveová (NED) 3:6, 6:4, 3:6
Mariana Duqueová-Mariňová (COL, 4) - Mihaela Buzarnescuová (ROU, 22) 7:6(4), 2:6, 4:6

Kurt č. 16
Fang-čou Liu (CHN) - Sofya Žuková (RUS, 32) 3:6, 2:6
TEREZA MARTINCOVÁ (15) – Georgia Bresciaová (ITA) 7:5, 6:4


Galerie