Challenger v Popradu: Mertl v kvalifikaci nasazenou jedničkou. Vrací se Melzer a zahraje si i Minář

- Jan Vojkůvka

Dva týdny se mohli z challengerů radovat čeští fanoušci, další týden však přichází také chvíle pro slovenské milovníky tenisu. Dění se totiž přesouvá do Popradu, kde bude Adam Pavlásek obhajovat loňský titul. V kvalifikaci se objeví kromě nasazené jedničky Jana Mertla i Ivo Minář či vracející se Jürgen Melzer.

Ještě před samotnou hlavní soutěží proběhne tradiční kvalifikace, do níž se dostala také spousta českých tenistů i dalších hráčů, kteří toho v poslední době moc nenahráli a jejich jména jsou přitom velice známá.

Jmenujme zejména Rakušana Jürgena Melzera, bývalou světovou osmičku, která se vrací na kurty poprvé od loňského US Open, kde Melzer vypadl ve druhém kole na raketě Tomáše Berdycha. Poté musel prodělat operaci ramene a, jak sám přiznal, někdy ani nevěděl, zda ještě vůbec bude hrát tenis. Nakonec jeho rekonvalescence dopadla úspěšně a Melzer se vrací! V prvním kole bude mít volný los a ve finálovém kole se může střetnout s Janem Mertlem.

Své štěstí na turnaji zkusí také čerstvě dvaatřicetiletý Ivo Minář, jenž sice již příliš aktivnímu tenisu neholduje a naposledy hrál v minulém roce na dvou turnajích futures, ale v Popradu dostane svou šanci a zahraje si v prvním kole s Rakušanem Hampelem. Minář je stále veden na žebříčku na 1747. místě díky uhranému jednomu bodu, na nějž dosáhl právě loni v listopadu.

Nasazenou jedničkou v kvalifikaci bude zkušený Jan Mertl, kterému jen těsně utekla možnost zahrát si, díky omluvenkám, v hlavní soutěži. Podobnému osudu unikl mj. Robin Staněk, který se do hlavní soutěže bez nutnosti kvalifikace podívá. Mertl má v prvním kole volný los a v kole druhém se utká s jedním z krajanů. Vzájemný souboj totiž odehrají Pavel Nejedlý s Romanem Jebavým.

Osmým nasazeným v kvalifikaci bude Petr Michnev, na kterého čeká v prvním kole Ukrajinec Danylo Kaleničenko. Pokud se Michnevovi bude dařit a potvrdí papírové předpoklady, tak v případném finálovém kole by mohl vyzvat druhého nasazeného Němce Marterera.

V kvalifikaci na turnaj se objeví také Dominik Kellovský. Český mladík bude mírným favoritem v utkání s Rakušanem Gibrilem Diarrou.

Kromě již zmíněných tenistů se do kvalifikace v Popradu přihlásili také Chorvat Nikola Mektič, Tchajwanec Yang či slovenští tenisté Alex Molčan, Patrik Néma a Martin Blaško, kteří mají za sebou několik turnajů na českém území v posledních týdnech.

Program kvalifikace bude v sobotu zahájen již v 9:30, přičemž se bude hrát na čtyřech dvorcích a proběhne první i druhé kolo.

Los kvalifikace v Popradu:

JAN MERTL (1) - volný los
PAVEL NEJEDLÝ - ROMAN JEBAVÝ
Ilija Vučič (SRB) - Tomáš Vyrostko (SVK, WC)
Jürgen Melzer (AUT, 5) - volný los
Maximilian Marterer (GER, 2) - volný los
David Damian Brna (SVK, WC) - Alex Molčan (SVK)
Filipp Kekerčeni (UKR) - Nenad Vladušič (AUT, WC)
Danylo Kaleničenko (UKR) - PETR MICHNEV (8)
Nikola Mektič (CRO, 3) - volný los
Gibril Diarra (AUT) - DOMINIK KELLOVSKÝ
Patrik Néma (SVK, WC) - Martin Blaško (SVK)
Petar Čonkič (SRB) - Isak Arvidsson (SWE, 7)
Tsung-Hua Yang (TPE, 4) - volný los
Peter Samosi (SVK, WC) - Vitalij Sačko (UKR)
Lenny Hampel (AUT) - IVO MINÁŘ
Michal Pažický (SVK, WC) - Dragos Dima (ROU)