Tady všechno začalo. Šátral doufá, že mu New York zase změní život

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Před rokem se z málo známého Jana Šátrala vyklubal na US Open objev českého tenisu. Prošel kvalifikací, zvládl první kolo a následně šel na centrální kurt bojovat proti Gaelu Monfilsovi. Tahle cesta ho následně přivedla až do daviscupového týmu. Po roce má za sebou Šátral rozpačitou sezonu. Jenže na US Open jako by se herně i psychicky rozpomněl a říká: „Kde jinde bych to měl zopakovat než zase tady?“

V prvním kole kvalifikace vymazal nasazeného Pedra Sousu výsledkem 6:3 a 6:2 a dostal se do svého newyorského módu – čistá mysl, dobrý tenis a sebedůvěra. Jeho příběh s US Open sahá do roku 2015, kdy právě tady začal jeho vztah se současnou partnerkou Denisou Allertovou.

Právě ona byla teď po Šátralově úspěšném vstupu do soutěže věrnou gratulantkou. „S Denisou jsme se dali dohromady před dvěma lety tady na US Open. Navíc to tehdy byl můj úplně první grandslam,“ vzpomíná český tenista v rozhovoru pro Tenisový svět.

Štěstí v osobním životě překračovalo následně i do toho tenisového a bonbonek přišel o rok později na stejném místě. Šátral vyhrál všechny tři zápasy kvalifikace, v prvním kole neskutečně otočil zápas s domácím Mackenzie McDonaldem ze stavu 0:2 na sety a šel hrát na centrální kurt proti Gaelu Monfilsovi.

„Byl to pro mě splněný sen, proto všichni hrajeme tenis, abychom hráli na centrálních kurtech,“ vzpomíná dnes. „Strašně mě to nakoplo. Kde jinde bych to měl zopakovat než zase tady?“

Přestože srdnatý výkon proti tehdejší světové dvanáctce na vítězství nestačil, Šátrala newyorská mise posunula do podvědomí veřejnosti a nakonec i do daviscupového týmu, kde si odbyl premiéru v únoru zápasem proti Austrálii.

Nekončící paralely – v cestě znovu McDonald

Od té doby to ale byl z jeho pohledu letos rozpačitý rok. V žebříčku se propadl až na 196. místo a v hlavě má spoustu těžkých porážek, které musel skousnout. „Sice mám špatnou sezonu, ale nehraju tak zle. U mě je to hlavně o hlavě,“ uvědomuje si. „Neřeším, že padám žebříčkem. I kdybych příští rok začínal z 300. místa, tak vím, že další půlrok nebudu nic obhajovat,“ dodává s nadhledem.

Díky úspěšnému vstupu do kvalifikace US Open je takové smýšlení o to jednodušší. Podmínky v dusném New Yorku byly sice pekelné, Šátral se ale s nimi vypořádal zkušeně a ve 2. kole bude moci ještě silněji vzpomínat na úspěšnou loňskou jízdu – čeká ho totiž opět Američan Mackenzie McDonald.

„Nesmí se mi jenom stát to co loni, protože ze stavu 0:2 na sety už se mi to v kvalifikaci otočit nepodaří,“ vtipkuje směrem k blížícímu se duelu, ve kterém bude čelit nejenom McDonaldovi, ale i publiku.

To sice v prvním zápase vydatně podporovalo Šátrala, s americkým soupeřem se ale situace otočí o 180 stupňů.

Jenže ani tohle sedmadvacetiletého tenistu nerozhází. „Cítím se podobně jako loni. Držím se pevně v hlavě, povrch a míče mi sedí. Pořád si věřím a snad i tady na US Open bych se mohl konečně odkopnout,“ říká Šátral směrem k dalšímu zápasu ve Flushing Meadows.

A snad nezůstane jenom u jednoho utkání a pobyt na Manhattanu si český tenista pořádně protáhne. Po letošních tenisových patáliích si totiž Šátral život v srdci obrovského města užívá. „Tady fakt sedí to, co se říká – že tohle město nikdy nespí. Navíc kdyby tady šel člověk ve slipech, tak si toho nikdo ani nevšimne. Pár lidí by si mě možná vyfotilo, dalších sto by si řeklo, že mi je asi teplo,“ dodává se smíchem na adresu typických newyorských podivínů.