Bethanie si první místo zaslouží stejně jako já, nezapomíná Šafářová na parťačku

- Radek Štohl

Teprve třetím dnem se Lucie Šafářová může pyšnit titulem nejlepší deblistky světa. V hektickém období před začátkem US Open stihla třicetiletá tenistka poskytnout ještě rozhovor pro oficiální stránky WTA, ve kterém se vrací nejen ke své zraněné parťačce Bethanii Mattekové-Sandsové, ale rovněž uvádí, proč je z ní tak výborná deblistka.

Lucy, velká gratulace k prvnímu místu čtyřhry. Jaký je to pocit stanout na úplném vrcholu?
Je to úžasné a celkově jsem velice nadšená. Každý den tvrdě pracujete na tom, abyste dosáhli vašich cílů a nyní cítím, že se mi skutečně splnil dlouholetý sen.

Ve dvouhře se může Česká republika pyšnit pěti hráčkami v TOP 40, v singlu i deblu ovládáte světový žebříček...
Není to ohromující? Jsme malá země, přesto dosahujeme obrovských úspěchů. Měli bychom být pyšní na to, jaké hráče tu máme.

Na tuto pozici jste se dostala také díky deblové partnerce Bethanii Mattekové-Sandsové, zotavující se po vážném zranění. V této chvíli tak hrajete s Barborou Strýcovou, se kterou jste na olympiádě v Riu získaly bronzové medaile. Vskutku se jedná o pozoruhodný příběh...
Většiny úspěchů jsem dosáhla zásluhou Bethanie a díky celému týmu Bucie. Jsem jí za vše velice vděčná. Z velké části si tuto poctu zaslouží právě ona. Přála bych si, abychom seděli na tomto místě společně a byly obě na první příčce. Zasloužíme si to obě dvě a doufám, že v budoucnosti se tým Bucie vrátí znovu do akce. 

Na druhou stranu však mám velice ráda také Báru, jedná se o jednu z mých nejlepších kamarádek. Od devíti let jsme vyrůstaly dohromady. Bronz z loňské olympiády v RIu byl pro mě samozřejmě také velice důležitý. Když se tedy ve Wimbledonu přihodila ta hrozivá událost, byla pro mě Bára jasně první volbou. Vedeme si dobře a také díky tomu jsem nyní světová jednička. Ale Bethanie mi chybí hodně.

Brzy začíná US Open, tak byste se s Bethanie mohly opětovně vidět...
Určitě ano. Po zranění se zotavuje právě v New Yorku, takže se velmi těším, až ji znovu uvidím. Dokonce říkala, že by se měla zhostit nějakého komentování.

Co pro vás znamená dosažení vrcholu v deblu? Nejste pouze specialistka na čtyřhru, rovněž patříte mezi skvělé hráčky ve dvouhře...
Znamená to pro mě skutečně hodně. Ať už jste světovou jedničkou v čemkoliv, je to obrovský úspěch. Ve dvouhře jsem se ocitla na pátém místě žebříčku, ale od chvíle, co jsme se daly dohromady s Bethanií, tak je to prostě neuvěřitelné, podařilo se nám získat pět titulů z grandslamů.

Co stojí za tím, že jste tak výbornou deblistkou?
Ve čtyřhře jsou velice důležitými údery servis a return, podání levorukých tenistek tak dostává soupeřky pod velký tlak. Pokaždé Bethanii říkám, že je královnou na síti a já královnou na základní lajně. Čím více hraji čtyřhry, tak se navíc stávám o mnoho lepší hráčkou u sítě.

Na závěr by mě zajímala nějaká příhoda, která se stala s Barborou Strýcovou. Zajisté jich muselo být hodně...
S Bárou se neustále něco děje (se smíchem). Znám ji už od útlého dětství, takže s ní mám mnoho zážitků. Ještě v juniorské kategorii jsme byly na Mistrovství Evropy a Bára si s sebou neustále vozila jídlo z konzerv, protože to prostě miluje. Tak jsem si říkala, co to kruci jíš? (se smíchem) Těch příhod je s ní nespočet, je to výborná holka.