Velká příležitost pro Berdycha a další! US Open nabízí ojedinělou šanci

- Radek Štohl

Kdo vyhraje letošní US Open? Mezi hlavní favority se sice řadí Roger Federer a Rafael Nadal, prvního jmenovaného však trápí problémy se zády, Španěl se pro změnu nenachází v ideální formě. Na dobytí čtvrtého majoru roku si tak po odhlášení Djokoviče, Wawrinky a Nišikoriho dělá zálusk řada tenistů, včetně Čecha Tomáše Berdycha!

Pořadatelům závěrečného grandslamu letošního ročníku se od konce července hromadí jedna omluvenka velkého jména za druhou. Nejprve sezónu předčasně ukončil Djokovič, za nedlouho se k němu přidal Wawrinka a před necelým týdnem završil nelichotivou skutečnost také Nišikori. Se zdravotními problémy se navíc potýká Andy Murray, u kterého stále není jasné, zda se amerického podniku zúčastní.

Většina fanoušků má nyní o favoritech následujícího majoru jasno, vše ovšem nemusí vypadat tak růžové, jak se na první pohled zdá. Roger Federer dokázal potvrdit fantastický rok postupem do finále Masters v Montrealu, poté se však kvůli problémům se zády odhlásil z další "1000" v Cincinnati. Nový vládce žebříčku Rafael Nadal sice nemusí řešit jakékoliv zdravotní potíže, forma jednatřicetiletého tenisty ale není dvakrát ideální. V osmifinále Wimbledonu nestačil na Müllera, Montreal skončil pro Nadala překvapivě v osmifinále, když prohrál se Shapovalovem. Na posledním turnaji nepřešel brány čtvrtfinále, ve dvou setech ho zastavil Kyrgios.

Zaútočí Zverev, Dimitrov, nebo Kyrgios?
Hlasitě se tak začíná diskutovat o tom, že 137. ročník US Open bude patřit mezi nejvyrovnanější grandslamy poslední doby. Pokud by neuspěl některý z tradičních favoritů, poté se tu otevírá příležitost pro další hráče, především pro nastupující generaci.

V pouhých dvaceti letech zažívá obdivuhodnou sezónu Alexander Zverev. "Sascha" v sezóně 2017 dokráčel již pro pět turnajových vavřínů, poprvé navíc opanoval Masters v Římě a Montrealu. Na podnicích velké čtyřky však na pořádný úspěch ještě čeká. Nejdále se Zverev dostal letos do osmifinále ve Wimbledonu, kde v pěti sadách padl s Milosem Raonicem. Ve Flushing Meadows si připsal maximálně postup do druhého kola, tento výsledek zaznamenal přesně před rokem.

Dalším černým koněm můze být Grigor Dimitrov. Šestadvacetiletý tenista je svým stylem často přirovnávaný k Federerovi, svými výsledky ovšem za Švýcarem hodně zaostává. Po výborném začátku roku, kdy Dimitrov ovládl Brisbane a v semifinále Australian Open po velké bitvě prohrál s Nadalem, to vypadalo, že se Bulharovi začne konečně dařit. Výbornou formu potvrdil i titulem ze Sofie. Poté ale čtyři měsíce nepostoupil do jediného čtvrtfinále, do semifinále dokráčel až na konci června v Queen's Clubu. O sobě dal pořádně vědět až minulý týden v Cincinnati, kde si bez ztráty setu došel pro první trofej z "1000" v kariéře. Na grandslamech dokázal dvakrát uhrát semifinále (Wimbledon 2014, Australian Open 2017).

Zapomínat se nemůže ani na další bývalou juniorskou jedničku Nicka Kyrgiose. Právě Australan se v Ohiu snažil zastavit jízdu Dimitrova, ani vyhlášený bouřlivák však uspět nedokázal. Kyrgios se na majorech dvakrát prodral mezi osmičku nejlepších, druhý a dodnes poslední výsledek se však datuje k lednu 2015. Od té chvíle se dvaadvacetiletý tenista zapisuje do podvědomí fanoušků spíše skandály, než úspěšnými vystoupeními. Hráč, který se v minulosti objevil na třináctém místě světa, dokázal už porazit Nadala, Federera i Djokoviče, hvězdné trio navíc pokaždé zdolal na první pokus. Pokud se mu bude chtít, může na turnaji dojít hodně daleko.

A co Berdych?
Nezvyklé situace se bude snažit využít také Tomáš Berdych. Českému hráči se v probíhajícím roce sice příliš nedařilo, ve Wimbledonu ovšem nečekaně uhrál semifinále, když mu brány finále neotevřel Roger Federer. Berdycha mohlo alespoň těšit, že druhému tenistovi žebříčku nadělal ze všech soupeřů na turnaji největší problémy. Po nejslavnějším podniku světa si v září dvaatřicetiletý borec zahrál na dvou akcích na tvrdém povrchu. V Los Cabos nestačil mezi nejlepšími čtyřmi na talentovaného Kokkinakise, v Cincinnati prohrál v úvodním zápase s Del Potrem. Na všech turnajích velké čtyřky se Berdych dokázal dostat minimálně do semifinále, před semi lety ve Wimbledonu dokonce postoupil do finále. Titul z grandslamu však účastníkovi letošního Laver Cupu stále chybí.

O boj o titul budou výrazně usilovat také Dominic ThiemMarin Čilič, nebo Juan Martín del Potro.

Závěrečný major roku startuje 28. srpna a vítězové budou nejpozději známi 10. září. O mnohém možná již napoví los hlavní soutěže, který je na programu v pátek. Po něm si mnoho adeptů začne spřádat plány na boj o cenný titul.