ATP

Radek Štěpánek ohlásil konec letošní sezóny

- Radek Štohl

Radek Štěpánek se letos do tenisového kolotoče už nevrátí. Zkušený tenista se rozhodl ukončit probíhající ročník především kvůli tomu, že se ještě necítí stoprocentně připravený nastoupit bez rizika do zápasů. „Nechci nic podcenit a uspěchat," oznámil Štěpánek překvapivou informaci v úterý odpoledne prostřednictvím oficiálního facebookového profilu.

Osmatřicetiletý český hráč se na konci března podrobil operaci bederní páteře a doufal, že se nadobro zbaví chronických problémů. Nezdolný matador se okamžitě po zákroku chystal na návrat, chtěl být na okruhu co nejdříve. Daviscupový reprezentant měl dokonce v plánu se vrátit na kurty ještě v létě a stihnout tak poslední třetinu roku. To se ovšem nakonec nestane, v úterý odpoledne informoval o opaku.

„Mám pro Vás z Ameriky několik zpráv," začal na svém facebookovém profilu dvojnásobný grandslamový vítěz čtyřhry, který je sice zdravý a v plném tréninku, na ostré duely si však netroufá. „Bohužel, můj stav zatím není takový, abych byl stoprocentně připraven bez rizika nastoupit k zápasům. Proto jsem se rozhodl v tomto roce již nic neriskovat a nehrát žádný zápas na tour," uvedl hlavní důvod své absence pro zbytek roku.

Štěpánek s rozhodnutím čekal do poslední chvíle, nakonec však zvolil rozumnější variantu. „Stále jsem si nechával malinký prostor a věřil, že třeba možná by to šlo, i proto, že v září se hraje Davis Cup, ale nebudu blbnout, když chci ještě nějaký ten rok hrát. Tady musí rozhodovat hlava a doktoři," pokračoval.

Nový ročník sice začne až za pět měsíců, již nyní se však nemůže dočkat. „Mám teď čistou hlavu a velký prostor na to se pořádně připravit na sezónu 2018. Už teď se na ni strašidelně těším! Nebojte, uteče to jako voda," zakončil svůj příspěvek.

V dosavadní sezóně odehrál v minulosti osmý hráč světového žebříčku dvouhry dva turnaje a na obou si vedl více než dobře. V Dauhá sice prohrál úvodní set kvalifikace s Giustinem 5:7, proti Italovi však nakonec vyhrál další dva sety 7:5, 6:4. Katarské tažení dotáhl loňský bronzový medailista ze smíšené čtyřhry v Riu až do čtvrtfinále, kde nakonec nestačil na Novaka Djokoviče dvakrát 3:6. Při cestě mezi osm nejlepších hráčů Čech zdolal Baghdatise či De Greefa. Na prestižní akci se navíc bývalý čtvrtý deblista světa probojoval s Vaskem Pospíšilem až do finále čtyřhry.

Se stejným parťákem poté vyhlášený bavič hrál i v prvním kole deblu Australian Open, proti dvojici Barton, Ebden však tento pár prohrál 2:6, 4:6. Když to nešlo v této soutěži, dařilo se vítězi Davis Cupu z roku 2012 a 2013 alespoň znovu ve dvouhře. V singlu totiž uspěl v zdejší tříkolové kvalifikaci a v úvodním kole Melbourne dokonce porazil Tursunova, se kterým neztratil ani set. Druhé kolo ale znamenalo pro českého hráče konečnou, když nestačil na Davida Goffina 4:6, 0:6, 3:6.