WTA

Potvrzeno! Azarenková si kvůli rodinným problémům na US Open nezahraje

- Radek Štohl

Poslední grandslam probíhající sezóny se bude muset obejít bez Viktorie Azarenkové. Bývalá světová jednička se na US Open nepředstaví kvůli přetrvávajícím rodinným problémům. Azarenková oznámila své definitivní rozhodnutí v pondělí večer.

O co se vlastně jedná? Osmadvacetiletá hráčka se krátce po letošním Wimbledonu rozešla se svým partnerem, který je otcem jejich syna Lea. V současné době se rodiče o péči osmiměsíčního potomka soudí. Právě soud nedávno určil, že pokud se chce Azarenková nadcházejícího US Open zúčastnit, bude muset nechat dítě doma v Kalifornii. Běloruska před pár dny vyslala světu jasnou zprávu, bez své ratolesti nehodlala na americký major odcestovat. A to potvrdila také v pondělí večer v oficiálním stanovisku.

„Jsem zarmoucená, že se kvůli přetrvávající rodinné situaci nebudu moci zúčastnit letošního US Open," uvedla aktuálně 204. hráčka světa pro usopen.org. „New York a celkově jeden z mých nejoblíbenějších turnajů, na kterém jsem zažila nejlepši momenty kariéry, mi budou sice chybět, i přesto se však už těším, až se příští rok na zdejším místě zase objevím," dodala.

Dvojnásobná grandslamová šampionka si od bílého sportu odpočinula po loňském vypadnutí v prvním kole French Open. Do tenisového kolotoče se vrátila o rok a měsíc později na podniku v Mallorce. Ve Španělsku po přerušovaném zápase a třech odvrácených mečbolech vydolovala postup přes Ozakiovou do druhého kola. Ve Wimbledonu poté uhrála osmifinále, ve kterém ve dvou setech nestačila na Halepovou.

Na US Open si měla Viktoria Azarenková zahrát již pojedenácté v kariéře. Největších úspěchů dosáhla v letech 2012 a 2013, kdy shodně dokráčela až do finále. V obou případech však bronzová medailistka dvouhry z londýnské olympiády prohrála se Serenou Williamsovou ve třech sadách, před pěti lety dokonce padla těsně 5:7 v závěrečném dějství.

Azarenkovou nahradí v hlavní soutěži Misa Egučiová, japonská tenistka si mezi elitou zahraje vůbec poprvé. Kvalifikace na zdejší turnaj začíná již dnes v úterý, hlavní soutěž se rozjede od 28. srpna a potrvá do 10. září.