Rumunský future v Chitile, den #3: Řecký Tarzan, hendikepovaný tenista a kurt, na němž jde o zdraví

- Antonín Bolardt, Jiří Vachtl

Třetí den v Rumunsku a znovu se Antonín Bolardt a Jiří Vachtl nestačí divit, kam se to vlastně vypravili. Rumunská Chitila skrývá opravdu bizarní místa, včetně tréninkového kurtu, kde běhat je přísně zakázáno! Ne tedy oficiálně, ale z důvodu ochrany vlastního zdraví. Svou pouť, kterou musejí na začátku kariéry podstupovat i ti nejlepší tenisté planety, popisují v pravidelném vlogu exkluzivně pro web Tenisového světa a i dnes se podělili o své zážitky a dojmy nejen z vlastních tenisových zápasů.

„Dnes jsme dopoledne ještě dospávali a na kurty jsme se vydali až odpoledne,“ potěšila Jiřího Vachtla příležitost hrát zápasy až odpoledne. S Antonínem Bolardtem se totiž stali svědky divoké oslavy rumunské svatby, kvůli níž nemohli večer ze soboty na neděli spát. „U nás na hotelu se konala jakási rumunská svatba a ještě v jednu ráno celým hotelem duněly rumunské dechovky, tak jsme se moc nevyspali.“

Poté, co si hoši ukradli alespoň pár hodin spánku, vyrazili směrem na kurty, kde je čekalo druhé kvalifikační kolo. Na své zápasy ale museli čekat a tak neopovrhli možností zakopat si do míče v jedné útulné hale, kde se příjemně rozcvičili a zahráli si fotbal. Pak s radostí přivítali Jana Mertla, který přiletěl do Chitily odehrát turnaj, v němž by měl být v hlavní soutěži druhým nasazeným.

A jak to tak v Rumunsku bývá, nebyla nouze o další zážitky. „Jirkovi se blížil zápas a rozcvičoval se, tak jsem šel s Honzou Mertlem si zahrát. Zatrénovali jsme si na tréninkovém kurtu, kde to ale byla katastrofa. Dalo se tam hrát jen z místa, protože každý krok byl o kotník. Míčky skákaly, kam se jim zachtělo, tak jsme se tomu jen smáli a natáčeli to,“ vyprávěl Antonín Bolardt další ze špatných zkušeností s rumunskými kurty.

Pak už nastal čas na očekávané zápasy. Vachtl v souboji s domácím Calinem Mandou nedokázal najít rytmus a po porážce 4:6, 2:6 se do finálového kvalifikačního kola nepodívá. „Byla to bída,“ hodnotil své utkání. Je to navíc další komplikace vzhledem k účinkování v Chitile, kde společně s Bolardtem ještě neví, jestli se dostanou do turnaje ve čtyřhře.

„Nevíme, jestli se dostaneme do debla. Doufáme, že jo. Protože vidina týdne tady v Rumunsku bez tenisu je fakt super,“ mračil se Jirka, který oproti Tondovi ve dvouhře skončil.

Tonda Bolardt totiž nezaváhal a dokázal projít do finálového kola, když si poradil rovněž s domácím Laurentiuem Mandocescem 6:3, 7:6(0). „Byl mladej a hrozně drzej. Navíc se ve druhém setu ohrály míče a on to začal hrozně kopcovat, což mi vůbec nevyhovovalo,“ podotkl Bolardt. „Začalo se stmívat, bylo hůř vidět, soupeř to furt kopcoval. Vzadu na kurtu byly díry, tam to bylo o kotník,“ posmutněle vyprávěl. Ač ve druhém setu prohrával už 1:4, dokázal se zvednout, soupeře k třetímu setu nepustit a užít si druhé kvalifikační vítězství v Rumunsku.

Bedlivému oku obou českých tenistů neuniklo ani další dění v kvalifikaci na turnaj v Chitile, kde potkali také novozélandského hráče Alexe Hunta, jenž i s obrovským hendikepem zkouší prorazit mezi profesionály. „Je to velká rarita, ale i velký frajer, protože mu končí levá ruka deset centimetrů pod ramenem a zbytek má umělou ruku. Ale normálně s tím hraje a má dokonce i ATP bod,“ obdivoval ho Vachtl.

Co dalšího zažili Bolardt s Vachtlem v Chitile? Kdo je řecký Tarzan? A jak vypadal kurt, na němž šlo o zdraví? Sledujte pravidelné vlogy z Rumunska!

Předchozí vlogy Antonína Bolardta a Jiřího Vachtla z rumunské Chitily