Rumunský future v Chitile, den #2: Úspěšný start i tragické kurty

- Tomáš Kopecký

Druhým dnem pokračují čeští tenisté Jiří Vachtl a Antonin Bolardt na své misi v rumunské Chitile, kde svádí boj o důležité body do žebříčku. Svou pouť, kterou musejí na začátku kariéry podstupovat i ti nejlepší tenisté planety, popisují v pravidelném vlogu exkluzivně pro web Tenisového světa. Přestože oba Češi první kvalifikační duel sice oba zvládli, nad svým rozhodnutí odjet do východní Evropy nechápavě kroutí hlavou. „Do Rumunska už nikdy. Na horších kurtech jsme se ještě nikdy nehráli. Už si nikdy nebudu stěžovat na kurty u nás,“ shodli se Vachtl s Bolardtem.

Oba tenisté už museli hodit za hlavu problémy s taxikářem a toulavými psy a v sobotu se poprvé představili v soutěžních zápasech. V kvalifikačních bojích rozhodně nejde o peníze, ale především o možnost postoupit do hlavní soutěže, kde se bojuje o první body do žebříčku ATP.

Jako první se v sobotním programu představil Antonin Bolardt, kterého čekal rumunský soupeř startující na divokou kartu, což českého zástupce stavělo do role velkého favorita. „Co si budeme povídat, soupeř byl opravdu velký dřevák a Tonda to neměl moc složité. Za první set dal jeho soupeř asi patnáct dvojchyb,“ směje se Vachtl, který tento duel sledoval ještě v roli diváka. „Celý zápas nabídl jen jeden zajímavý moment, když Rumun vyhrál první gem v druhé sadě, a najednou ho přišli podporovat místní fanoušci. Po třech gemech fandění však zjistili, že to nemá smysl, a sami se jeho hře začali za plotem smát,“ hodnotí zápas Jirka.

Vachtl měl o něco těžší los, a proto nabídla první sada vyrovnanou bitvu. „Byly to docela nervy, ale Jirka nakonec první set zvládl, a pak už to bylo jen v jeho režii,“ hodnotí jeho kolega Bolardt.

Tématem číslo jedna během sobotního dne byla jednoznačně chabá kvalita povrchu na dvorcích v Chitile. „Je to katastrofa, je tu jedna díra vedle druhé. Kurt je sice tvrdý a suchý, ale díry jsou úplně všude,“ řekl Tonda. „Správci opravovali můj dvorec asi půl hodiny, a tak jsem musel na začátek zápas čekat. Měli kbelíček s antukou a pet lahev s vodou, a postupně lepili díru za dírou.

Na kvalitu povrchu doplatil třetí český reprezentant, Filip Duda, který si ve druhém setu poranil kotník. Přestože bojoval se zranění, dohrál svůj zápas až dokonce a ukázal bojovnost. „Teď je úplně znechucený a na pokoji si dopřával jídel, které sportovci moc nejí,“ směje se Bolardt během záběru na Dudu, kterak si vychutnává smažené chipsy. „Měli jsme delší výměnu, během které jsem rozryl díru v kurtu. Pak jsem do ní šlápl a byl problém. Vyžádal jsem si medical time-out, ale lékař neuměl anglicky, takže to nebylo nic moc,“ sdílí svou zkušenost Filip Duda.

Jaké další nevšední zážitky na ně čekaly? Jak se jim líbí rumunská příroda? Více v druhém blogu z Chitile!