Strýcová překonala historický milník, v Torontu si připsala výhru číslo 500

- Tomáš Kopecký

Když v minulém týdnu na turnaji v Torontu zdolala Barbora Strýcová po tuhém boji Australanku Gavrilovovou, pravděpodobně si ani neuvědomovala, jaký historický milník se jí podařilo pokořit. Jednatřicetiletá Češka zdolala hranici pěti set výher a zařadila se do prestižní společnosti Jany Novotné či Kláry Koukalové. Barboře aktuálně patří v žebříčku 23.příčka a stále má potenciál na to, aby další důležité výhry přidala.

Jméno Barbory Strýcové se v médiích začalo výrazně objevovat už v roce 2002. Talentovaná česká tenistka dokázala dvakrát za sebou zvítězit na juniorce Australian Open, přičemž ve finále zdolala Marii Šarapovovou. Už tehdy se spekulovalo, že to dívka narozená v Plzni může dotáhnout velmi daleko. Přechod z juniorského tenisu mezi seniory bývá velmi náročný, Barbora ho však zvládla poměrně brzy. Už v létě 2003 se poprvé v kariéře probojovala do hlavní soutěže WTA, když překonala nástrahy kvalifikace a postoupila do prvního kola Wimbledonu.

Od té doby se mnohé změnilo. Barbora začala stoupat žebříčkem vzhůru, dostala se do první stovky a její pestrý tenis začal bavit diváky po celém světě. Ne vždy se jí však dařilo podle představ. Často jí podlamovala nohy křehká psychika. První titul na okruhu získala Češka až v kanadském Québecu v roce 2011, kde porazila Marinu Erakovicovou. Zisk titulu přinesl první nahlédnutí do elitní padesátky, z té však záhy vypadla.

Přelomová sezona však přišla až o tři roky později. Strýcová se dostala do výborné pohody, dvakrát prošla až do finále turnaje WTA a na slavném Wimbledonu prošla mezi nejlepší osmičku, kde ji zastavila neporazitelná Petra Kvitová. Od té doby jsou výkony Strýcové konstantní a Češka se stále drží mezi širší světovou špičkou. Jejím kariérním maximem je 16. místo z ledna letošního roku. S českou reprezentací vyhrála čtyřikrát Fed Cup, s Lucií Šafářovou navíc získala bronzovou medaili z OH v Rio de Janeiro.

Foto: Asus, zdroj: Facebook

Výhry se na kontě Barbory stále kupily, až jejich počet během turnaje v Torontu protnul číslo 500. Tenistka pocházející z Plzně se tak zařadila po bok dalších slavných hráček, které na tuto metu v minulosti dosáhly.

Kdo této statistice celkově vévodí? Odpověď je jednoduchá: Martina Navrátilová. Bývalá československá a později americká tenistka si během své kariéry připsala 1442 výher a její rekord zřejmě jen tak brzy nikdo nepřekoná. Na druhém místě celkového pořadí je Chris Evertová s 1309 výhrami, třetí Steffi Grafová má na kontě 902 zápasů, ze kterých odešla jako vítězka.

Kde jsou další Češky, v jejichž společnosti se Strýcová nachází? Více výher než jednatřicetiletá bojovnice mají jen Suková (614), Novotná (571), Mandlíková (565) a Koukalová (510). Z výše jmenovaných hráček je navíc Strýcová jedinou aktivní tenistkou, a tak může svou statistiku ještě vylepšit. Další reprezentantky se na Barboru pomalu dotahují, stále však mají značný odstup. Kvitová má na kontě 432 vítězných duelů, Šafářová je jen o pět zápasů za ní.

Dokážete si vzpomenout na největší kariérní vítězství Barbory Strýcové? Podrobně si tyto momenty můžete připomenout zde: