Jak zvládne Federer první turnaj po zranění? Může překonat i Lendla

- David Soumar

Federera vidíme na turnaji po téměř měsíční pauze způsobené problémy se zády. Švýcar po výhře v prvním kole turnaje ve Stuttgartu zapsal výhru číslo 1071. Tím v počtu vyhraných zápasů dorovnal Ivana Lendla, kterého může v dalším kole i překonat. Více povedených soubojů má v Open éře jen Jimmy Connors. Na něj Federer ztrácí necelé dvě stovky úspěšných klání.

Od květnového turnaje Masters v Římě jsme Federera v zápase na okruhu nemohli vidět. Pro prohře s Rakušanem Thiemem se švýcarská legenda snažila doléčit své zranění zad. Na dorovnání Lendla si tak musela počkat víc než měsíc.

Do hry se světová trojka vrátila až na trávě ve Stuttgartu. Hned na úvod byl k vidění zajímavý souboj: 34leté legendě se postavila mladá puška – o 16 let mladší Američan Fritz. Duel kvůli dešti během prvního dne nepoznal vítěze a a muselo se dohrávat až ve čtvrtek. Druhý set sice Federer po návratu na kurt ztratil, v rozhodující sadě měl ale navrch. Federer se tak po výhře 6:4, 5:7 a 6:4 na okruh vrátil vítězně. 

„Zápas mi dodal hodně sebevědomí. Potřebuji pořád zlepšit pár věcí. Servis mi ale vycházel, vyrovnal jsem se i se zápasem rozděleným do dvou dnů. V závěru jsem našel dostatek sil, abych duel dovedl do vítězného konce,“ řekl Švýcar oficiálnímu webu ATP.  

Výhra nad mladým talentem nebyla jen zajímavou konfrontací dvou generací. Pro Švýcara to bylo už 1071. vítězství na okruhu, což znamená jediné. Bývalá světová jednička v historických tabulkách dorovnala Ivana Lendla, který se může pochlubit druhým nejvyšším počtem výher v Open éře. 

Federer ale u čísla 1071 rozhodně končit neplánuje. Už během pátečního odpoledne se popere o další. Ve čtvrtfinále ho čeká domácí Florian Mayer, který prošel turnajem z kvalifikace. Přehraje ho Federer a překoná Lendla? 

V historickém pořadí už by nad ním byl pouze Jimmy Connors. Ten má na svém kontě přes dvanáct set výher.

Tenisté Open éry s nejvíce vyhranými zápasy  

1. Jimmy Connors (USA) – 1 256

2.= Ivan Lendl (CZE/USA) – 1 071

2.= Roger Federer (SUI) – 1 071

4. Guilermo Vilas (ARG) – 929

5. John McEnroe (USA) – 877