Plíšková titul v Cincinnati neobhájí. Halepová má šanci stát se světovou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Karolína Plíšková titul v Cincinnati nakonec neobhájí. V semifinále turnaje nestačila na Španělku Garbine Muguruzaovou, kterou v předchozích šesti zápasech porazila a poprvé od roku 2013 s ní prohrála po setech 3:6, 2:6. Po svém vyřazení navíc nyní musí pouze čekat, zda setrvá na pozici první hráčky světa či nikoliv. Ohrozit ji totiž může, v případě vítězství na turnaji, Rumunka Simona Halepová.

Česká tenistka dost možná také doplatila na náročný program, který musela na americkém turnaji absolvovat. Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek její zápas s Italkou Camilou Giorgiovou přerušil déšť už po třech gemech, v pátek musela odehrát hned dva zápasy. Plíšková ovšem souboje s Giorgiovou i Wozniackou zvládla a vybojovala postup do semifinále.

K němu proti Španělce Muguruzaové nastoupila necelých 24 hodin po svém nástupu k zápasu s Giorgiovou a prakticky tak během jednoho dne odehrála tři plné zápasy. Jenže proti šesté hráčce světa, kterou za uplynulé tři roky hned šestkrát porazila, se nedokázala dostat ke své hře.

Wimbledonská šampionka Muguruzaová vstoupila do utkání výtečně a v úvodním gemu na returnu vytvořila na svou soupeřku výrazný tlak, z něhož vytěžila po čtyřech shodách brejk a vedení. Plíšková se za celý první set nedokázala na returnu prosadit, uhrála dohromady jen čtyři fiftýny a zvrátit nepříznivý vývoj skóre se jí nepodařilo. Navíc přišla v deváté hře podruhé o podání a prohrála 3:6. Obě tenistky sice v prvním setu zaznamenaly shodný počet 9 vítězných úderů, ale konto Plíškové zatížilo hned 14 nevynucených chyb oproti pěti z rakety Muguruzaové.

Obrázek druhého dějství mohl být následně zcela odlišný. Plíšková tentokrát začínala na returnu a dokázala se konečně dostat ke kýženým brejkbolům. Nevyužila ale ani jednu ze tří příležitostí a Muguruzaovou o podání neobrala, přičemž další šanci si už nevypracovala.

Definitivní zlom pak přišel za stavu 2:2. Španělka si podržela servis čistou hrou a v šestém gemu prorazila Plíškové servis. Poté, co brejk potvrdila, jí už stačilo jen doservírovat, ale Muguruzaová nakonec zabrala už v osmé hře na returnu, v níž sice Plíšková odvrátila čtyři mečboly, ale na pátý už nestačila.

Muguruzaové se tak podařilo proti své soupeřce přerušit černou sérii šesti porážek v řadě a postoupit poprvé v Cincinnati do finále. Naopak česká jednička nyní musí čekat, jak se bude na turnaji dařit Simoně Halepové, která by v případě zisku titulu sesadila Plíškovou z postu světové jedničky. V případě postupu do finále a následné porážky by Halepová zůstala nadále za českou tenistkou.

Napřed se však Rumunka musí vypořádat v semifinále s Američankou Sloane Stephensovou, jež po svém návratu na kurty nabrala výbornou formu.