ATP

Nadal znovu vypadl s talentovaným hráčem, v pondělí přesto vystřídá Murrayho

- Radek Štohl

Rafael Nadal se ani napočtvrté v letošní sezóně nedočká titulu z betonového Masters. Španělský tenista ve čtvrtfinálovém duelu v Cincinnati nestačil na Nicka Kyrgiose, se kterým prohrál 2:6, 5:7. Nadal tak během dvou amerických podniků “1000“ po Wimbledonu vyhrál jen tři zápasy, ani tato skutečnost ovšem jednatřicetiletému tenistovi nezabrání v tom, aby se v pondělí po třech letech vrátil na tenisový trůn.

Nadal měl v téměř tři sta tisícovém městě svést souboj o post světové jedničky s Rogerem Federerem. Švýcarský hráč se však po turnaji v Montrealu z dalšího Masters kvůli zranění zad odhlásil, a tak bylo již před probíhajícím turnajem jasné, že Rafael Nadal poprvé od poloviny července 2014 opětovně stane na prvním místě světa. V Cincinnati mohl náskok na svého odvěkého rivala výrazně navýšit, ve čtvrtfinále byl ovšem proti Nick Kyrgios.

Do zápasu o semifinále nevstoupila nasazená jednička vůbec dobře. V úvodních čtyřech gemech si dvakrát prohrála servis, celkově získala pouhé čtyři fiftýny, a tak byl na ukazateli velmi rychle stav 0:4 z pohledu Španěla. Do konce sady si oba hráči bez problémů servisy udrželi, díky čemuž se mohli plně soustředit na set druhý.

Ve druhém dějstvím se sice k prvnímu brejkbolu probojovávala aktuální světová dvojka, po jeho neproměnění ovšem v následující hře přišla o servis. Již to vypadalo, že Kyrgios si bez problémů dokráčí pro zisk druhého setu, zvláště když v devátém gemu měl při podání soupeře stav 40:15. Tuto výhodu nevyužil a o hru později se děly zajímavé věci. Nadal nejprve za stavu 40:30 nevyužil brejkbol, následně hned odvrátil mečbol, aby o další dvě rozehry vzal soupeři poprvé v zápase podání... Jednatřicetiletý hráč ovšem absolutně nezvládl jedenáctý gem, ve kterém si čistou hrou přišel o servis. Australan okamžitě na to získal čtvrtý brejk v zápase a mohl se tak radovat z postupu mezi čtyři nejlepší tenisty turnaje. V utkání o finále vyzve dvaadvacetiletý tenista zkušeného Davida Ferrera.

„Pokaždé je velmi těžké proti němu nastoupit,“ uvedl poražený tenista pro atpworldtour.com. „Nick se řadí mezi skvělé hráče, dnes jsem však hrál špatně. Do zápasu jsem nevstoupit hrozivě, ve druhém setu jsem však po ztraceném podání hrál velmi špatně. Stále se mi podařilo zahrát kvalitní míčky, on navíc vytvořil nevynucené chyby a díky tomu jsem se mohl dostat zpátky do zápasu. Následně to bylo ode mě ovšem znovu příšerné. Za vítězství si zaslouží gratulaci," dodal.

Rafael Nadal se po druhé prohře během osmi dní musel opětovně poklonit před hráčem, který je v tenisovém světě považovaný za jednoho z nejtalentovanějších hráčů. Minulý týden vypadl v Montrealu na raketě Kanaďana Denise Shapovalova. Španěl navíc s Kyrgiosem prohrál ve čtvrtém vzájemném zápase již podruhé. I přes tuto skutečnost se ovšem patnáctinásobný grandslamový šampion dostane v pondělí po třech letech a dvou měsících na první příčku světa, kde vystřídá Andyho Murrayho. Nadal bude mít před US Open, které začíná 28. srpna, na Federera náskok pěti set bodů. Tuto ztrátu může Švýcar dohnat “pouhou výhrou“ nad španělským soupeřem ve finále čtvrtého grandslamu roku, kde se slavní tenisté dosud ještě neutkali.