Češi v akci: Do semifinále Štěpánek nedošel. Plíšková musí kvůli dešti počkat do soboty

- David Soumar, Jan Vojkůvka

Štěpánek a Plíšková. Dvojice českých bojovníků, kteří na velkých turnajích úspěšně postoupili až do čtvrtfinále. Štěpánek ve Stuttgartu dokonce z kvalifikace proplul přes druhého nasazeného Čiliče až do této fáze turnaje, v níž však zaznamenal porážku od Němce Kohlschreibera. To Karolína Plíšková do turnaje v Nottinghamu vstupovala jako první nasazená a má o mnoho lepší pozici. Ve čtvrtfinále ji čeká přemožitelka Andrey Hlaváčkové.

Tráva v německém Stuttgartu Radkovi Štěpánkovi asi prostě sedí. Český dříč a bojovník se probil kvalifikací a i v hlavní soutěží působil velmi sebejistě. V prvním kole přetlačil Denise Istomina a vyhlížel zápas s druhým nasazeným Čiličem. Ani Chorvata dál nepustil a měl na svém kontě čtyři výhry v řadě. 

V boji o semifinále však na českého veterána čekal domácí Philipp Kohlschreiber, plnící roli sedmého nasazeného. Samotný zápas byl v podání obou hráčů velmi vyrovnaný, i přes několik šancí si oba tenisté drželi po většinu zápasu servisy. Kohlschreiber nakonec své podání neztratil ani jednou a to měl Štěpánek hned pět brejkbolů.

Z tohoto hlediska klíčovou se stala osmá hra prvního setu. V maratonském gemu, který přinesl hned sedm shod, nedokázal český tenista využít dvě příležitosti, Kohlschreiber si uhájil důležité podání a následně, dle hesla 'nedáš, dostaneš', prorazil Štěpánkův servis. V desátém gemu pak uzavřel účet první sady.

I druhý set přinesl napřed velkou šanci pro českého hráče. Ve druhém gemu Kohlschreiber za stavu 15:40 čelil dvěma brejkbolům, ale znovu se mu je podařilo odvrátit a když následně v šestém gemu odvrátil další brejkbol, ukončil tím Štěpánkovy šance na zvrat v utkání. Český veterán si již další brejkbol nevypracoval a naopak, ač servíroval ve druhém setu výborně, přišel jedenáctý gem a jediný Němcův brejkbol v druhém dějství. Po jeho využití již Kohlschreiber utkání doservíroval a postoupil do semifinále.

Štěpánek však přesto odehrál vynikající turnaj, za nějž si připíše do žebříčku výraznou porci bodů, konkrétně pak 57 bodů, a opět se výrazně přiblíží svému návratu do elitní stovky. A další bodíky může nasbírat hned v dalším týdnu, kdy o již nyní o víkendu čeká kvalifikace na další turnaj v britském Queen's.

Český souboj se nekoná, Plíšková proti Australance 

Andrea Hlaváčková vstupovala v Nottinghamu do zápasu druhého kola s vědomím, že pokud postoupí, vyzve v české bitvě Karolínu Plíškovou. Jenže Australanka Bartyová rodačku Plzně vyřadila a už si brousí zuby na Plíškovou. 

Češka je v turnaji první nasazená a platí za jednu z favoritek. Přesto musela v prvním kole proti Sevastové bojovat ve třech setech. Koncovku ale Plíšková zvládla, stejně jako druhé kolo proti Tatishviliové. Nyní ji čeká hráčka ze sedmé stovky světového žebříčku, která ovšem v Nottinghamu hraje velmi dobře. Pomstí Plíšková svou krajanku a postoupí do semifinále?

To se nakonec dozvíme až v sobotu, jelikož kvůli téměř celodennímu dešti musel být program odložen. Předpověď počasí však není příliš příznivá po celý víkend a déšť může narušit i sobotní program, ve kterém by se mělo kromě čtvrtfinále odehrát i následné semifinále.

Úspěšný den na turnajích nižší kategorie

Velmi úspěšná byla česká stopa na turnajích ITF a Futures. Největšího úspěchu dosáhla Karolína Muchová, která hraje na turnaji v německém Essenu, jenž je dotovaný částkou 50 000 dolarů. A ani v semifinále její cesta neskončila - ve třech setech porazila Slovenku Čepelovou, což pro ni znamená, že z Německa si odveze přinejmenším 48 bodů do žebříčku a nové žebříčkové maximum. Ve finále se střetne se Španělkou Sorribesovou Tormovou.

Do semifinále se prokousaly další dvě české hráčky. Ve slovinském Velenje druhá nasazená Gabriela Pantůčková a v polském Puszczykowu první nasazená Marie Bouzková. Obě potvrdily role favoritek.

Mezi muži se do sobotních semifinále podívá v Aradu Václav Šafránek a také v Sopotách David Poljak. Dvacetiletý Poljak doposud dosáhl pětkrát na čtvrtfinále na turnajích futures a semifinále v Polsku je tak jeho doposud nejlepším výsledkem kariéry.

ATP/WTA

MERCEDES CUP STUTTGART (tráva, muži, 675 645 €, čtvrfinále dvouhry)

Philipp Kohlschreiber (GER, 26.) – RADEK ŠTĚPÁNEK (129.) 6:4, 7:5

AEGON OPEN NOTTINGHAM (ženy, 226 750 $, tráva, čtvrfinále dvouhry)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) – Ashleigh Bartyová (623.) odloženo

CHALLENGER TOUR

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (muži, 42 500 € + H, antuka, čtvrtfinále dvouhry a semifinále čtyřhry)

Kompletní zpravodajství z pražského turnaje můžete sledovat ZDE.

ITF/FUTURES

4. BREDENEY LADIES OPEN ESSEN (ženy, $50,000, antuka, semifiále dvouhry)

KAROLÍNA MUCHOVÁ (282.) – Jana Čepelová (SVK, 130.) 4:6, 6:2, 6:2

ARAD FUTURES (antuka, muži, $10,000, čtvrfinále dvouhry)

Johan Nikles (SUI, 930.) – VÁCLAV ŠAFRÁNEK (398.)  4:6, 6:7 (2)

SOPOTY (POL3, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále)

DAVID POLJAK - Kacper Zuk (POL) 2:6, 6:4, 6:1

2016 PADOVA CHALLENGE OPEN (ženy, $25,000, antuka, 2. kolo dvouhry)

Claudia Giovine (ITA, 486.) – JESIKA MALEČKOVÁ (201.) 6:3, 6:3

ANGIE CUP PUSZCZYKOWO (antuka, ženy, $10,000, čtvrfinále dvouhry)

ANNA SLOVÁKOVÁ (881.) – Katarzyna Kawa (POL, 300.) 3:2 skreč Slováková

MARIE BOUZKOVÁ (284.) – Piia Suomalainenová (FIN, 713.) 6:1, 6:2

VELENJE OPEN 2016 (antuka, ženy, $10,000, čtvrfinále dvouhry)

Rebeka Stolmarová (HUN, 672.)  – GABRIELA PANTŮČKOVÁ (355.) 4:6, 0:2 skreč S.