WTA

Fantazie! Lucie Šafářová se poprvé v kariéře stane světovou deblovou jedničkou!

- Radek Štohl

Český ženský tenis je na vrcholu a to doslova. Poté, co se v polovině července stala světovou jedničkou ve dvouhře Karolína Plíšková, tak od příštího pondělí bude první místo ve čtyřhře patřit Lucii Šafářové. Zkušená tenistka si toto unikátní postavení zajistila páteční čtvrtfinálovou dohrávkou v Cincinnati, kde společně s Barborou Strýcovou vyřadila australský pár Bartyová, DellAcquaová.

Právě v pondělí to bude teprve šest týdnů od chvíle, kdy na nejvyšší příčku ve dvouhře vystoupala Karolína Plíšková. Ještě před koncem prázdnin se dočká korunovace také Lucie Šafářová, která bude jako čtvrtá Češka vládnout deblovému žebříčku. Před ní to dokázaly pouze Helena Suková, Jana Novotná a naposledy také Květa Peschkeová.

Šafářové k tomuto velmi cennému úspěchu výrazně pomohlo zranění Bethanie Matekové-Sandsové, americká hráčka si ve Wimbledonu přetrhla čéškový vaz a zároveň si u toho i čéšku vykloubila. Zkušené tenistce poté stačilo uhrát s Barborou Strýcovou semifinále v Torontu, aby si první místo definitivně zajistila dalším postupem mezi nejlepší čtyři debly v Cincinnati. A znovu u toho byla Strýcová. Ve čtvrtfinále český pár dokázal udolat australské duo Bartyová, DellAcquaová 6:3, 7:6 (4).

Do důležitého zápasu vstoupily lépe Šafářovou se Strýcovou, které si ve druhé hře došly pro úvodní brejk. Následně sice samy darovaly soupeřkám podání, rebrejkem se však postaraly o vedení 3:1. Australanky měly v následujícím gemu dvě příležitosti k tomu, aby si vzaly servis opětovně zpátky. To se jim ovšem nepovedlo a české hráčky tak mohly po osmadvaceti minutách využit druhý setbol.

Ve druhé sadě si oba páry výborně držely podání, první brejkbol se dostavil až v osmém gemu. V něm sedmé nasazené dokázaly tuto příležitost využít a šly podávat na vyrovnání na 1:1 na sety. Favoritky ale zareagovaly bleskurychle, po vedení 40:0 využily druhou šanci na rebrejk. Předchozí hru potvrdily udrženým podáním, stav byl tak srovnaný 5:5. V tento okamžik se ovšem zápas kvůli další dešťové přeháňce definitivně přesunul na pátek. Dohrávka svědčila na servisech oběma deblům a tak diváci viděli tiebreak. Do zkrácené hry lépe vstoupilo třetí nasazené duo, když vedlo 4:0. Bartyová s DellAcquaovou sice oba minibrejky stáhly, český pár však ihned vybojoval třetí balónek při podání soupeřek a za stavu 6:4 tak mohl využít první mečbol. Po něm bylo již definitivně jasné, že Lucie Šafářová se definitivně stane novou světovou deblovou jedničkou.

Pokud si Karolína Plíšková udrží v Cincinnati post světové jedničky, bude mít v pondělí Česká republika poprvé v historii nejlepší singlistku i deblistku světa. Šafářová o pojištění této pozice zabojovala se Strýcovou v semifinále proti páru Čchan, Hingisová, avšak po porážce 6:7(5), 2:6 se Češky s turnajem musely rozloučit.

 

When dream becomes reality...??? #happy #proud #thankyou

Příspěvek sdílený Lucie Safarova (@lucie.safarova),Srp 18, 2017 v 10:45 PDT

 

Let me take a selfie with new world number 1️⃣ double player!! I am so proud of @lucie.safarova ❤️???

Příspěvek sdílený Barbora Strycova? (@barborastrycova),Srp 18, 2017 v 10:44 PDT