Na US Open může pouze bez syna. Nejsem ochotná ho opustit, říká Azarenková

- Jan Vojkůvka

Běloruská tenistka Victoria Azarenková s největší pravděpodobností přijde o US Open. Hráčka, jež se na okruh vrátila po mateřské dovolené v červnu a odehrála dva turnaje, vydala ve čtvrtek prohlášení, ve kterém přiznala, že do New Yorku nejspíš neodcestuje. Důvodem je soudní pře o svěření do péče jejího synka Lea.

Azarenková, která v prosinci porodila svého prvního potomka, odhalila jedinou možnost, jak by se US Open mohla zúčastnit. Musela by opustit svého osmiměsičního syna, který je na základě soudního rozhodnutí nucen zůstat v Kalifornii. Na takovou možnost však bývalá světová jednička a starostlivá maminka není připravená.

„S Leovým otcem jsme se rozešli krátce po Wimbledonu a nyní pracujeme na vyřešení určitých právních procesů. Věci se mají tak, že jediný způsob, abych mohla letos hrát na US Open, je, když ponechám Lea v Kalifornii, což nejsem ochotná udělat,“ uvádí Azarenková ve svém prohlášení, které cituje deník The Telegraph.

Dvojnásobná grandslamová šampionka se do nepříjemné situace dostala po rozchodu se svým partnerem Billym McKeaguem, který obratem požádal o svěření Lea do péče a zákaz Azarenkové vycestovat s dítětem z Kalifornie. O případu jsme informovali zde.

Azarenková se kvůli bývalému příteli musela odhlásit již z turnaje v Cincinnati, jelikož nechce své dítě opustit a tenis v tomto případě zcela pochopitelně odsunula na druhou kolej. Její jedinou touhou je být nablízku malému Leovi, o nějž hodlá bojovat všemi dostupnými prostředky.

„Den, kdy se Leo v prosinci minulého roku narodil, byl můj nejšťastnější v životě,“ pokračuje Azarenková. „Společně se svou rodinou jsem pak v březnu začala pracovat na tom, abych se mohla vrátit v nejlepší možné formě na tenisový okruh. Ale stejně jako spousta jiných pracujících maminek, i přes mou bezpodmínečnou láskou ke svému synovi, čelím obtížné situaci, která mi nemusí umožnit okamžitě se vrátit do práce.“

Azarenková se vrátila na okruh v červnu na turnaji na Mallorce, kde vypadla v osmifinále. Její grandslamový comeback přinesl postup do čtvrtého kola. Od té doby se na dvorcích neobjevila a zůstává velkou otázkou, kdy se vůbec bude moci znovu vrátit. Podle zahraničních médií může soudní proces trvat do konce října, možná i déle.

Běloruska je však připravená zůstat u svého syna a podruhé přerušit svou kariéru. „Spojit dohromady péči o dítě a kariéru není pro žádného rodiče snadné. Ale je to výzva, které jsem ochotná čelit,“ říká rázně Azarenková. „Nikdo by se nikdy neměl rozhodovat mezi dítětem a kariérou. Jsme totiž dost silní na to, abychom mohli skloubit oboje dohromady,“

Následující dny a týdny budou pro Azarenkovou, jež je rozhodnutá opět odložit raketu na potřebnou dobu, náročné. Přesto se nesnaží na situaci nahlížet negativně. „Zůstávám optimistická a věřím, že se v nadcházejících dnech já a Leův otec dokážeme přenést přes rozdílné názory a podnikneme správné kroky tím směrem, abychom účinněji pracovali jako tým a dohodneme se tak, jak to bude nejlepší pro všechny tři.“