Vondroušová vstupuje do finiše průlomové sezóny. Chci se posouvat ještě výše, vzkazuje

- Radek Štohl

Více jak deset dní po pražském triumfu se Markéta Vondroušová nedotkla rakety, nyní je ovšem připravená opětovně nastoupit do tenisového kolotoče. O víkendu jí čeká kvalifikace na výborně obsazený podnik v New Havenu, po kterém se poprvé v kariéře představí v hlavní soutěži US Open. Právě od amerických turnajů bude sympatická hráčka usilovat o vylepšení už tak senzačního roku, ve kterém se posunula z konce čtvrté stovky rankingu o více jak tři sta míst dopředu. Ve zbytku sezóny navíc neobhajuje již žádné body, a tak se jen čeká, kde se její žebříček na konci ročníku zastaví.

Vondroušová měla před startem probíhající sezóny jednoznačný cíl, probojovat se do kvalifikací grandslamových turnajů. Na tuto metu však již dosáhla po fantastickém začátku roku, který ve druhé polovině dubna vyvrcholil nominací do fedcupového týmu. Před reprezentováním své rodné země vyhrála česká hráčka na podnicích ITF dva tituly, na dalších dvou došla do finále. Velkou formu si přenesla také do turnaje ve švýcarském Bielu, kde při své druhé účasti v hlavní soutěži kategorie WTA nečekaně dokráčela pro první velký triumf.

Od polovina května zvládla osmnáctiletá tenistka nevyzpytatelné nástrahy kvalifikace French Open, na Roland Garros ztratila v úvodních čtyřech zápasech jen osm gemů. Ve druhém kole zastavila její tažení až Kasatkinová. Ve Wimbledonu hráčka pocházející ze Sokolova vypadla s Pcheng, na turnaji ITF v Praze však slavila pátou letošní trofej. Včetně účinkování na domácím území odehrála bývalá juniorská jednička v dosavadním roce devětašedesát utkání. Možná právě tento úspěšný program si vybral svoji daň v podobě zdravotních problémů.

„V posledních dnech mě trápila záda. Nehrála jsem tenis přes deset dní, teď se to však trochu zlepšilo. Po tuto dobu jsem netrénovala, pořádně jsem začala hrát až minulý čtvrtek, tak uvidíme, jak to půjde dál," svěřila se levoruká tenistka v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. Jedná se podle ní o důsledek náročné sezóny? „To nedokážu říct, může to být příčinou, ale i nemusí. Stejně tak jsem se někde mohla jenom špatně pohnout," pokračovala.

Právě kvůli bolestem zad se dvojnásobná grandslamová juniorská šampionka ve čtyřhře nemohla zúčastnit prestižní akce v Cincinnati, kam obdržela divokou kartu a kde si mohla poprvé v kariéře zahrát na podniku WTA Premier 5. Po této neúčasti však absentovat příliš dlouho nebude, nyní se totiž již připravuje v New Havenu, v americkém městě ji o víkendu čeká kvalifikace na místní turnaj.

Hned na to se Vondroušová přesune do New Yorku, v nejlidnatějším městě Spojených států amerických se podruhé v kariéře představí v hlavní soutěži grandslamu. Právě na tomto místě se bude snažit prolomit nepříliš vydařená vystoupení z juniorských let. „Jedu tam uhrát co nejlepší výsledek. Obecně jsem na tomto místě nehrála nikdy dobře, ale doufám, že se to teď zlepší,“ věří tenistka, která v juniorech na US Open došla nejdále do druhého kola před dvěma lety.

Ve Flushing Meadows bude mít Markéta Vondroušová i podporu rodinných příslušníků „Nejvíc se těším na zápasy, ale přiletí mi mamka se sestrou, takže spolu určitě někam zajdeme,“ těší se na přízeň okolí. Momentálně se talentová hráčka nachází na sedmašedesátém místě světového žebříčku, pouhou příčku za nejlepším umístěním kariéry. Svůj ranking by přesto v letošním ročníku ještě ráda vylepšila. „Chci se posouvat výš. Uvidíme, kam až to půjde,“ dodala na závěr.

US Open začíná již příští týden kvalifikací, hlavní soutěže dvouhry se rozjedou 28. srpna. O držitelích titulu by mělo být rozhodnuto nejpozději 10. září.