Denní menu, 17.8.2017: Plíšková vykročila za obhajobou titulu v Cincinnati hladkou výhrou, Šafářová se Strýcovou ve čtvrtfinále

- Radek Štohl

Ve čtvrtek se čeští tenisté dostanou do hry na turnajích po celém světě. V noci úspěšně vstoupila do prestižního podniku v Cincinnati Karolína Plíšková, světová jednička na úvod své obhajoby titulu porazila Vichljancevovou. Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou v Americe postoupily do čtvrtfinále čtyřhry a první jmenované tak nyní již chybí pouhá výhra od toho, aby premiérově usedla na pozici nejlepší deblistky světa.

NA ROZJEZD

01:05

PLÍŠKOVÁ NA ÚVOD CINCINNATI ZTRATILA PĚT HER: Karolína Plíšková na turnaji v Cincinnati zvládla utkání druhého kola proti Natalji Vichljancevové, kterou snadno porazila 6:2, 6:3. Plíšková, obhájkyně cenné trofeje z loňského roku, za celý zápas s dvacetiletou soupeřkou neztratila ani jednou servis, přičemž sama Rusku brejkla hned třikrát. Nejvíce úzko bylo světové jedničce na začátku druhého setu, když v prvním gemu musela odvracet stav 15:40. Do konce sady zneškodnila Češka ještě další dva brejkboly a ve čtvrtečním osmifinále se tak může těšit na italskou protihráčku Camilu Giorgiovou. - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (1.) x Natalja Vichljancevová (RUS, 64.) 6:2, 6:3.

 

HLAVNÍ CHOD

03:35

ŠAFÁŘOVÁ JE VÝHRU OD PRVNÍHO MÍSTA DEBLU: Lucie Šafářová společně s Barborou Strýcovou porazily v osmifinále Cinnacinati pár Kudrjavcevová, Rosolská, se kterým si poradily 6:1, 7:6 (3). Třetí nasazený debl musel ve druhém setu odvracet celkem tři setboly, nakonec však tyto situace ustál a ve čtvrtfinále tak může vyzvat duo Bartyová, Dellacquaová. Šafářová se osmifinálovou výhrou navíc přiblížila k postu deblové světové jedničky, nyní ji k premiérovému úspěchu stačí pouze se Strýcovou uspět právě proti australskému páru na místním podniku. - ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ x Kudrjavcevová (RUS.), Rosolská (POL.), 6:1, 7:6 (3)

 

A KDO NEMÁ DOST...

18:00

HLAVÁČKOVÁ V DEBLU NESTAČILA NA HINGISOVOU: Andrea Hlaváčková s Timeou Babosovou sice v Cincinnati vyhrály v prvních dvou kolech, čtvrtfinálový duel proti dvojici Čchan, Hingisová už však pro česko-maďarský pár znamená konečnou.  Favoritky zápasu, které na turnaji potvrzují roli druhé nasazené dvojice, se ujaly vedení hned od samého začátku. Za stavu 2:1 přišel na řadu první brejk, a od té doby kráčely Čchan s Hingisovou za ziskem setu. Mírné zdramatizování přišlo v závěru sady, kdy čínsko-švédský pár podával na vítězství, ale soupeřky měly k dispozici dva brejkboly. Druhý nasazený pár to nakonec zvládl lépe, odvrátil hrozbu a vyhrál 6:3. Ve druhém setu bohužel Babosová s Hlaváčkovou neudržely servis hned v úvodní hře, v dalším průběhu pak jejich ambice ztroskotaly na neproměňování brejkbolů. Hingisová s Čchan zvítězily ve druhé sadě 6:2 a postupují v Cincinnati do čtvrtfinále. - Babosová (HUN.), HLAVÁČKOVÁ  x Čchan (CHN.), Hingisová (SWI.) 3:6, 2:6

Češi v akci

Vrbenský v Německu prohrál se sedmým nasazeným
Michael Vrbenský na turnaji v Karlsruhe po úspěšné kvalifikaci vypadl v úvodním kole, když nedokázal překvapit sedmého nasazeného Floriana Fallerta, se kterým prohrál 2:6, 6:7 (4). Valentovaný sedmnáctiletý tenista se představil ve svém šestnáctem duelu na turnajích futures a připsal si osmou porážku.

G. Pantůčková v Grazu zvládla třísetovou bitvu
Dvaadvacetiletá Gabriela Pantůčková, která v Rakousku startuje v pozici první nasazené hráčky turnaje, vyhrála i své druhé utkání a postupuje do čtvrtfinále. Leu Boskovičovou (837.) z Chorvatska zdolala ve třech setech. Výhra se však vůbec nerodila lehce. Česká tenistka sice zvítězila v první sadě 6:1, druhý set však patřil její soupeřce, které si došla pro výhru 6:2. V rozhodující sadě byla úspěšnější favorizovaná Češka, která za stavu 5:2 využila mečbol a postoupila mezi nejlepších osm. V dalším kole se utká s Astra Sharmaovou z Austrálie.

Kladivová postupuje bez ztráty setu 
Aneta Kladivová doplnila Gabrielu Pantůčkovou a v rakouském Grazu postupuje mezi nejlepších osm tenistek. Proti Maďarce Janiové měla po celou dobu utkání navrch a s přehledem zvítězila 6:4 a 6:3. Teprve sedmnáctiletá Češka se ve čtvrtfinále utká s vítězkou duelu Magdalena Pantůčková – Ana Biškicová.

Magdalena Pantůčková vyhrála dvouhodinový duel 
Sestry Pantůčkovy se na turnaji v Grazu výborně doplňují. Svůj zápas zvládla také mladší Magdalena, která po třísetovém boji zdolala Chorvatku Anu Biškicovou. Osmnáctiletá Češka zvládla první set lépe a v poměru 6:4 jej získala na svou stranu, pak se však karty obrátily a Biškicová srovnala na 1:1. Třetí set patřil opět Pantůčkové, která vyhrála 6:2 a ve čtvrtfinále narazí na krajanku Kladivovou.

Žovincová postupuje do třetího čtvrtfinále sezony
Vendula Žovincová si ve druhém kole poradila s žebříčkově výše postavenou Slovinkou Mancou Pislakovou, kterou porazila 6:3 a 7:5. Dvacetiletá Češka tak postoupila potřetí v teto sezoně do čtvrtfinále turnaje ITF, jejím maximem je únorové semifinále z Trnavy. Už zítra může tento úspěch dorovnat, ve čtvrtfinále ji čeká domácí Pia Königová.

ATP/WTA

Western & Southern Open, Cincinnati (ženy, USA, 2 836 904 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (1.) - Natalja Vichljancevová (RUS, 64.) 6:2, 6:3

Osmifinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (1.) - Camila Giorgiová (ITA, 82.) 3:0 odloženo na 18.8.

2. kolo čtyřhry
ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ - Kudrjavcevová (RUS.), Rosolská (POL.), 6:1, 7:6 (3)

Čtvrtfinále čtyřhry
Babosová (HUN.), HLAVÁČKOVÁ  - Čchan (TPE.), Hingisová (SWI.) 3:6, 2:6
ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ - Bartyová, Dellacquaová (obě AUS.) 6:3, 5:5 odloženo na 18.8.

Challenger Acqua Dolomia Tennis Cup, Cordenons (muži, ITA, 64 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Elias Ymer (SWE, 279.) - ADAM PAVLÁSEK (138.) 6:4, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry
JEBAVÝ, KOLÁŘ - Donati, Sonego (oba ITA.) 6:3, 6:4

ITF/Futures

Montreux Ladies Open powered by Elixim (ženy, SUI, 25 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
17:30 JOHANA MARKOVÁ (1233.) - Sandy Martiová (SWI.) 6:4, 5:0 - déšť

Styrian Ladies Open 2017, Graz (ženy, AUT, 15 000 USD, antuka)
2. kolo dvouhry
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (389.) - Lea Boškovicová (CRO, 837.) 6:1, 2:6, 6:2
ANETA KLADIVOVÁ (845.) - Reka-Luca Janiová (HUN, 730.) 6:4, 6:3
MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (543.) - Ana Biškicová (CRO, 876.) 6:4, 4:6, 6:2
VENDULA ŽOVINCOVÁ (725.) - Manca Pislaková (SLO, 637.) 6:3, 7:5

Čtvrtfinále čtyřhry
Ilowská (AUT), Piroková (HUN) - KLADIVOVÁ, PROCHÁZKOVÁ - postup bez boje

Belglobal Cup, Minsk (muži, BLR F2, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry
Děvjatjarov (UKR), PAPÍK -  Cressy, Humbert (oba FRA.) 3:6, 3:6

Karlsruhe Open (muži, GER F11, 15 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
MICHAEL VRBENSKÝ (1616.) - Florian Fallert (GER, 762.) 2:6, 6:7 (4)