ATP

Další hráč TOP 10 ukončil kvůli zranění sezónu

- Radek Štohl

Tenisový svět přišel do konce ročníku o dalšího hráče elitní světové desítky. Po Novaku Djokovičovi a Stanu Wawrinkovi si v letošní sezóně nezahraje už ani Kei Nišikori, který se pro tento krok rozhodl kvůli problémům s pravým zápěstím. Japonský tenista se tak na začátku následujícího roku ocitne poprvé po šesti letech na své nejnižší žebříčkové pozici.

Poslední rok je pro fanoušky mužského tenisu hodně špatným snem. Když v uplynulém ročníku ohlásili předčasný konec sezóny Roger Federer a Rafael Nadal, mnoho z nich považovalo tuto volbu za logický krok. Za poslední měsíc je však napodobili další tři tenisté.

Ještě v červenci se rozhodl v probíhajícím kalendářním roce nepokračovat Djokovič, srbský tenista se již dlouhodobě potýká s bolestmi v pravém lokti. Před dvanácti dny oznámil tuto nemilou skutečnost také Wawrinka, který se nedávno podrobil operaci levého kolene. A aby toho nebylo málo, ze hry je do konce ročníku 2017 také Nišikori.

Devátý hráč světového žebříčku se nejprve na poslední chvíli odhlásil z Masters v Cincinnati, aby se krátce na to podrobil magnetické resonanci. Ten pro sedmadvacetiletého tenistu nepřinesl pozitivní informace, v pravém zápěstí byla totiž odhalena natržená šlacha. I přes tuto skutečnost doufá, že se nebude muset podrobit operaci.

„Před dvěma dny Kei trénoval v Cincinnati a při jednom z jeho servisů ucítil prasknutí v zápěstí," uvedl manažer Nišikoriho v prohlášení pro Eurosport. „Přímo z tréninku jsem zajeli do nemocnice na magnetickou resonanci. Včera jsme navštívili velmi renomovaného specialistu na tento obor, který pracuje s mnoha hráči nejvyšší americké baseballové soutěže," pokračoval.

Kei Nišikori si poté vyslechl názor i od ostatních odborníků, kterým byly poslány výsledky magnetické resonance. Po konzultaci se všemi bylo jasné, že se jedná právě o natrhlou šlachu. „Pro tuto chvíli jsme učinili rozhodnutí, že Kei operaci nepodstoupí. Zápěstí mu bude jistit sádra a až mu ji za několik týdnů sundají, poté učiníme další kroky. Nyní se tak odhlásil ze všech zbývajících turnajů v roce 2017 a bude tvrdě pracovat na tom, aby byl připravený na následující sezónu," dodal manažer.

Kei Nišikori kvůli zdravotním patáliím vypadne na začátku příštího roku o pár pozic z elitní dvacítky světa. Pro bronzového medailistu z uplynulé olympiády v Riu se tak bude jednat o nejhorší žebříčkové umístění od ledna 2012, kdy se pohyboval na pětadvacátém místě.

Kromě zmíněné trojice se také spekuluje o tom, zda ročník dohraje Andy Murray, britský tenista se potýká s problémy s kyčlí. Aby toho nebylo málo, tak na současném podniku v Cincinnati chybí sedm hráčů z TOP 10, o titul z "1000" se nebudou ucházet rovněž Roger Federer, Marin Čilič a Milos Raonic. Necelé dva týdny před posledním grandslamem roku se tak pro mužský tenis nejedná vůbec o dobrou reklamu.