Nejsme špatní lidé, neobchodujeme s drogami, zastává se Kyrgios Tomice

- Filip Lefenda

Australan Bernard Tomic je v poslední době často kritizován za svůj poněkud laxní přístup k tenisu. Hráč, kterému byla kdysi předpovídána velká budoucnost, vyslal letos do světa celou řadu výroků. Tenis jej nebaví, je to pro něj jen práce. Některé zápasy hraje na třicet procent, nezáleží mu na skóre. Vzkázal fanouškům, aby nechodili na jeho zápasy. Pokračovat by šlo ještě dlouho a není tak divu, že je čtyřiadvacetiletý hráč častován peprnými označováními. Svého krajana se nyní zastal Nick Kyrgios, tenista, jehož pověst patří rovněž k těm nejhorším na okruhu. „Nejsme špatní lidé,“ tvrdí přesto.

Devět výher, sedmnáct porážek – taková je letošní zápasová bilance Bernarda Tomice. Na hráče, kterému v žebříčku kdysi patřilo sedmnácté místo, nic moc, říkáte si asi. Jenže co se dá dělat, když vás tenis dle vlastních slov vlastně ani tolik nebaví? Australan se naposledy představil v utkání úvodního kola Wimbledonu proti Mischovi Zverevovi, v určitých pasážích duel ale viditelně vypouštěl. Následně připustil, že má problémy s motivací.

A ty ho neopouštějí ani před blížícím se US Open, kde dosud nikdy nepřekonal nástrahy třetího kola. Poslední možnost zahrát si před závěrečným grandslamem sezóny bude mít Tomic příští týden na „dvěstěpadesátce“ ve Winstonu-Salemu, jenže není ani v tuto chvíli jasné, zda se hráč, který se svým aktuálním 95. místem již pomalu vypadává i z elitní stovky, na turnaji v Severní Karolíně skutečně představí.

Svého krajana s poněkud nešťastným sportovním přístupem se v minulých dnech zastal Nick Kyrgios, který bývá ostatně sám častým terčem kritiky. „Zaslouží si vyzkoušet vše, aby našel to, co ho udělá šťastným,“ pronesl v rozhovoru pro Courier Mail. „Jestliže to momentálně není tenis, později být třeba může,“ pokračoval.

„Bernard v tuto chvíli zápasí sám se sebou. Opravdu neví, co vlastně chce dělat. A já to respektuji,“ vyslal vstříc Tomicovým směrem další konejšivá slova 23. hráč pořadí ATP. „Nejsme špatní lidé, neobchodujeme s drogami, nebo něco podobného. Neděláme nic,“ hájil částečně i svou pověst. „Na kurtech máme občas své problémy,“ dodal.

Zatímco Tomic se už šest týdnů na dvorcích neukázal, Kyrgios vyzrál na bolestivou kyčel a představil se na turnajích ve Washingtonu a Montrealu. Na druhém jmenovaném prošel minulý týden do osmifinále, v němž nestačil na pozdějšího vítěze Alexandera Zvereva. Jak on, tak i jeho australský krajan, mají jisté místo v hlavní soutěži US Open, který startuje už 28. srpna.