Co se to s ní děje? Zkoušela jsem snad všechno, říká Štefková o podivných bolestech

- David Schlegel, Jakub Slunečko

Už je to pět měsíců, co nadějná tenistka Barbora Štefková hrála svůj poslední zápas. Potom ji ale postihly bolesti v zápěstí, které Češku uvrhly do určité letargie. Štefková se až teď pomalu vrací a sezona je pro ni takřka uzavřená. „Byla jsem si párkrát zahrát na malé hřiště tak na 20 % výkonu. Nedokážu odhadnout, jak dlouho to bude trvat do plného zatížení,“ řekla Štefková v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Už je vám konečně lépe, nebo vás zápěstí ještě bolí?
Bolí. Maličko se to lepší, v minulém týdnu jsem si byla zkusit zahrát na 20 minut, ale pouze na malé hřiště, tak ještě nevím, jak bude ruka reagovat v plné zátěži.

Jak jste se zatím léčila?
Já zkoušela snad všechno. Vypadá to nakonec, že nejde o nic mechanického. Klouby i šlachy by měly být v pořádku. Je to spíš nějaká systémová chyba... (směje se) Chvíli to vypadalo na autoimunitní onemocnění, ale nakonec se to nepotvrdilo. O operaci se naštěstí vůbec nemusíme bavit. Tím, že mě trápí obě zápěstí, to opravdu spíš vypadá na nějaký problém v těle. Možná se jen potkalo víc věcí dohromady. Ovšem i já jsem překvapená, že to celé trvá tak dlouho.

Co vám doporučují lékaři?
Doktoři vyloučili mechanickou chybu, proto jsem podstoupila několik krevních vyšetření na úplně všechno. Jak jsem říkala, první dva testy nasvědčovaly tomu, že jde o nějaké autoimunitní onemocnění, to poslední testy zase vyloučily.

Co děláte v tomto období? Pracujete hlavně na kondici? Nebo spíše celkově odpočíváte?
Musela jsem přestat hrát v polovině března, kdy mi bolest obou zápěstí nedovolila ani držet raketu. Dokonce jsem měla bolesti i v klidovém režimu při každodenních činnostech. Je to zhruba měsíc, co můžu mimo kurt hýbat pravou rukou bez bolesti, zato v levé mi ještě problémy přetrvávají. No a na kurtu je to obráceně. Po celou dobu dělám kondici. Ale celkově to vypadalo na zánět v těle.

Kdy myslíte, že byste se na okruh mohla vrátit?
Zatím nevím, kdy se vrátím na turnaje. Je to ještě dlouhá cesta. Byla jsem si párkrát zahrát na malé hřiště tak na 20%. Budu muset začít zápěstí zatěžovat postupně. Nedokážu odhadnout, jak dlouho to bude trvat do plného zatížení.