Nadal chce dvouletý žebříček. I tenisté potřebují někdy odpočívat, říká

- Jan Vojkůvka

Jedna z největších hvězd světového tenisu, Španěl Rafael Nadal, se dlouhodobě zasazuje za nejrůznější změny formátu v tenisovém kalendáři. Často vyjadřuje zajímavé nápady, jak usnadnit hráčům jejich tenisový život a to i s ohledem na trend prodlužování kariér.

Jedenatřicetiletý španělský tenista se snaží prosadit kratší kalendář, pořádání Turnaje mistrů na antuce a celkově více turnajů na jeho oblíbeném povrchu, který tolik neničí zdraví jako hraní na betonech. Během tiskové konference v Torontu pak vyjádřil touhu, aby se změnilo počítání světového žebříčku, který by, dle jeho názoru, měl mít dvouletý cyklus.

Počítání žebříčku skrz dva roky má především pomoci tenistům, jak si lépe vybírat turnaje v kalendáři a také možnost najít volná okénka pro chvíle odpočinku, které každý potřebuje, aby tělo mohlo zregenerovat a byl prostor k doléčení menších zranění.

„Pořád to opakuji. Rogerovi je 36 let. Mně je 31. Stanovi je snad 32, Novakovi 30. Už nejsme nejmladší, není nám 21 nebo 22 let. Předchozí generace před námi, tedy většina z nich, už v tomto věku tenis nehrála,“ podotkl Nadal, který vidí v možnosti delšího období pro počítání žebříčku také příležitost k tomu, aby se hráčům jejich kariéry mohly prodloužit.

„Už dříve jsem říkal, že náš kalendář nefunguje, ale bylo by lepší upravit turnajový plán — a mít tak lepší kalendář — abychom mohli mít žebříček, který se bude počítat dva roky,“ poodhalil své přání Nadal.

Návrat po zranění vám současný formát neusnadní

„Dvouletý žebříček by byl lepší než současný formát. Více by chránil hráče a jejich pozice a zároveň by pomohl tenistům nacházet skulinky k odpočinku,“ vysvětloval Nadal. „Když máte žebříček, co se počítá jen rok, tak pokud chcete mít dobré umístění, nemáte moc času, abyste odpočívali.“

Nadal rovněž podotkl, že pokud diváci a tenisové federace chtějí, aby špičkoví hráči mohli hrát déle, potřebují nějakou revoluční změnu. „Pokud jste Federer, Novak, já nebo Andy, pak třeba dokážete se vrátit a vyhrát spoustu zápasů. Ale obecně, když přijde nějaké zranění a hráči jsou starší, tak vám současné podmínky při návratu moc nepomáhají,“ upozornil Španěl.

„Program je stále stejný, jedinou změnou je, že hráči hrají déle a když jste starší, musíte zkrátka najít období na odpočinek, protože to potřebujete nejen fyzicky, ale i duševně,“ dodal.