Kdo chce ohrozit jedničku? Plíšková může být brzy jen "ta druhá"

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Karolína Plíšková už po oznámení, že se stane novou světovou jedničkou, tušila, že uhájit tento post bude v nadcházejících týdnech velmi náročné. Sama však doufala, že o postu vedoucí ženy světového žebříčku by se mohlo rozhodovat až během US Open. Ale už na turnaji v Cincinnati se bude muset mít výrazně na pozoru — sesadit ji totiž může hned čtveřice tenistek.

Obhajoba 900 bodů za loňské Cincinnati a dalších 1300 bodů za US Open. To jsou hodnoty, na které potřebuje Karolína Plíšková dosáhnout, aby měla šanci setrvat na čele světového žebříčku i po severoamerické tour. Jenže výsledky jejích soupeřek v Torontu situaci dost zamíchaly a mají za následek, že o pozici ženské královny se bude bojovat už tento týden.

Plíšková má nejvýhodnější pozici, ač zároveň přijde o nejvíce bodů z předchozí sezony. Za titul v Cincinnati se její bodové konto pokrátí o 900 bodů, čehož se pokusí využít hned čtyři soupeřky — Simona Halepová, Jelina Svitolinová a s teoretickou nadějí pracující Caroline Wozniacká a Angelique Kerberová.

Pokud bychom už dnes odečetli body, o něž hráčky přijdou v pondělním vydání žebříčku, pořadí by bylo následující:

1. KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 6041
2. Simona Halepová 5801
3. Jelina Svitolinová 5650
4. Caroline Wozniacká 5340
5. Angelique Kerberová 5146

Za turnajový titul se v Cincinnati uděluje 900 bodů do žebříčku, zároveň se musí počítat také s dalšími výsledky dosaženými během sezony. A tak zatímco Caroline Wozniacká může za vítězství připsat do žebříčku celkem pouze 720 bodů, Karolína Plíšková hraje o celých 900 bodů.

Kupříkladu Simoně Halepové by k postu světové jedničky mohlo stačit postoupit do semifinále, pokud Plíšková nepostoupí do čtvrtfinále. Svitolinová by se mohla stát jedničkou v případě postupu do finále pouze ve chvíli, kdy by česká tenistka vypadla už ve druhém kole. Navíc jí nemusí stačit ani titul ze Cincinnati, pokud by se Plíšková dostala do semifinále či Halepová do finále.

Matematika žebříčku je v tomto případě hodně složitá, přesto se pokusme nahlédnout na případy, kdy by Karolína Plíšková přišla o svůj post světové jedničky.

Scénáře, které mohou v Cincinnati nastat

1. Pokud Karolína vypadne ve druhém kole, může ji na čele vystřídat jakákoliv ze čtyř soupeřek. Zatímco Halepové by stačil postup do semifinále, Svitolinová musí projít do finále. Kerberová a Wozniacká by musely turnaj vyhrát.

2. Pokud Karolína postoupí do 3. kola a v něm prohraje, ze hry o post světové jedničky bez ohledu na jejich výsledky vypadnou Němka Kerberová i Dánka Wozniacká. Ukrajinka Svitolinová by musela turnaj vyhrát, to Simoně Halepové nadále stačí postoupit do semifinále.

3. V případě, že Plíšková zopakuje svůj výsledek z Toronta a dostane se do čtvrtfinále, pak už musí Simona Halepová postoupit do finále. U Jeliny Svitolinové nadále platí šance v případě vítězství.

4. Karolína Plíšková postupuje do semifinále, v tu chvíli vypadává Svitolinová ze hry a ohrozit ji může již jen Halepová. Ta musí celý turnaj v Cincinnati vyhrát.

5. Pokud Karolína Plíšková vybojuje postup do finále, Halepová by ji musela v souboji o titul porazit. Pak by se stala světovou jedničkou.

6. Karolína turnaj vyhraje a zůstane v čele žebříčku s náskokem přinejmenším 555 bodů.