Světová jednička poprvé prohrála. Karolína Plíšková nestačila v Torontu na Wozniackou

- Johan Čáp

Karolína Plíšková byla ve čtvrtfinále torontského turnaje blízko pohodlného zisku první sady. Vedení 5:2 naznačovalo, že úvodní set je blízko svému konci. Proti záměrům vedoucí hráčky žebříčku WTA ovšem zasáhlo počasí. Déšť posunul už samotný začátek o skoro dvě hodiny a v ovlivňování duelu pokračoval i nadále. Dánská tenistka se s podmínkami vypořádala lépe, neboť z rytmu vyhozenou Češku až na druhý set pokořila. Bývalá světová jednička nakonec zdolala tu aktuální po krásné tenisové bitvě ve třech setech.

Světová jednička odstartovala úvod utkání snově, za devět minut vedla po prolomení podání Wozniacké a ubráněném vlastním podáním už 3:0. Dánka takový vstup asi nečekala, logickým krokem tak bylo povolání svého kouče a otce v jedné osobě na konzultaci. Dlouho to vypadalo, že tento krok bude bez efektu. Plíšková totiž získala v následujícím gemu tři fiftýny v řadě, nicméně ani to české hráčce k brejku nestačilo. Wozniacká i díky další přestávce způsobené deštěm dokázala druhé podání v zápase uchránit.

Česká hráčka však znovu ukázala, proč je právě ona žebříčkově nejlepší tenistkou světa, a další dva gemy i díky dalšímu brejku opanovala právě ona. Avšak Wozniacká ještě nic nevzdávala, svou rivalku rebrejkla a snížila na 2:5. Nicméně na řadu znovu přišel velký nepřítel tenistů, déšť. V úvodním setu už potřetí. Hlavně Dánka i za mírného mrholení odmítala hrát a zřejmě věděla proč. Plíšková vyšla po přestávce z rytmu, čehož využila její protivnice k pěti vyhraným gemům v řadě. V součtu to znamenalo jediné, dánská tenistka se parádním comebackem vrátila do zápasu a už skoro ztracenou sadu triumfálně ovládla.

Ve druhé sadě si obě hráčky až do stavu 2:2 držely své podání, pak ale měla světová jednička namále. Při vlastním servisu odvrátila i silou vůle čtyři brejkboly, i tak ale držela své šance na zdramatizování zápasu. Situace z úvodu sady pokračovala i v jejím dalším průběhu, na řadu tak přišel logicky tiebreak. V něm dokázala Plíšková zabojovat a Dánku Wozniackou donutit k sehrání třetího setu. Nutno dadat, že druhý set byl plný parádních výměn, včetně té, během níž míček přešel síť hned dvaatřicetkrát. Diváci se rozhodně nenudili.

Napínavá bitva pokračovala i v rozhodujícím setu, přetahovaná o každý fiftýn vrcholila za stavu 2:2, kdy se Plíškové poprvé v sadě povedlo vzít soupeřce podání a následně brejk potvrdit. Jenže znovu přišel neočekávaný obrat a už několikáté vzedmutí dánské plejerky. Wozniacká si vzala svůj servis nazpět a hned při dalším podání Plíškové přidala druhý brejk, čímž dovedla toto nervydrásající utkání do vítězného konce.

Rogers Cup presented by National Bank, Toronto (ženy, CAN, 2 434 389 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (1.) - Caroline Wozniacká (DEN, 6.) 5:7, 7:6 (3), 4:6