Navzdory papírovým předpokladům! Šafářová poráží jednu soupeřku za druhou a míří do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Proti papírovým předpokladům se v Torontu staví česká tenistka Lucie Šafářová. Ač “měla skončit” už ve druhém kole na raketě Dominiky Cibulkové, místo toho poráží jednu soupeřku za druhou a vybojovala své šesté letošní čtvrtfinále!

Šafářová vstupovala do turnaje kategorie Premier 5 v pozici 41. hráčky světa, ale svými výkony si již nyní zajistila posun na 36. místo. Její sílu v Torontu pocítily domácí Francoise Abandaová, Slovenka Dominika Cibulková a naposledy také Ruska Jekatěrina Makarovová.

Právě duel žebříčkových sousedek přinesl prozatím největší drama, které musela Šafářová na turnaji absolvovat. Makarovová, která minulý týden získala ve Washingtonu první titul po dlouhých třech letech, vstupovala do utkání v roli mírné favoritky, ale Šafářová se znovu dokázala vyburcovat k parádnímu výkonu a postoupit do čtvrtfinále po výhře 6:3, 6:7(3, 6:2. Potvrdila tím, že proti Makarovové se jí nesmírně daří, když vyhrála čtvrté z pěti vzájemných střetnutí.

Šafářovou v utkání výrazně držel servis. Dokázala si pomoci 12 esy, první podání trefovala s úspěšností 62% a na returnu vytvářela na svou soupeřku velký tlak. Vypracovala si celkem 14 brejkbolů, kterých využila hned 8!

První brejk úvodní sady se zrodil ve třetí hře a Šafářová po něm šla do vedení 2:1. Za stavu 4:2 se Češka na příjmu zmocnila dalšího servisu soupeřky, a ačkoliv následně sadu nedopodávala, v dalším gemu ji ukončila na returnu.

Do druhého setu vstoupila lépe Ruska, na její úvodní brejk ale nalezla Šafářová bleskovou odpověď, ba co více, Češka o dvě hry později „kradla“ servis znovu. Za stavu 5:2 chyběl Lucii už jen jediný gem k vítězství, Šafářová ale v deváté hře ztratila podání a po chvilce byl stav nerozhodný 5:5. Ve dvanácté hře měla Šafářová na příjmu mečbol, jenže ho neproměnila a rozhodovat tak musel tiebreak. V tom si vedla lépe Makarovová, která jej vyhrála poměrem 7:3.

Češka se nicméně plně zkoncentrovala na třetí sadu, v níž si vypracovala rychle náskok pěti her. Za stavu 5:0 se Ruska přeci jen ještě dostala do hry, když dvěma gemy snížila na 5:2, osmá hra už ale byla tou poslední. Lucka ji zakončila stylově esem.

Šafářová tak pokračuje v dalším vylepšování již tak vydařené letošní sezony. Ač se jí vůbec nepovedla antuková část sezony, během níž vypadla hned třikrát v prvním kole, vybojovala už šestý postup do čtvrtfinále. V něm se utká s přemožitelkou Petry Kvitové a Angelique Kerberové - Sloane Stephensovou. Američanka, která se letos ve Wimbledonu vrátila po téměř roční pauze, prožívá první vydařený turnaj od návratu a na konto si připsala velmi cenné skalpy. Šafářovou proti ní nečeká rozhodně nic snadného, ale česká tenistka už v Torontu potvrdila, že náročné zápasy dokáže zvládat výborně.

Doposud jediné letošní finále si zahrála třicetiletá Češka v Budapešti, do semifinále pak postoupila v Tchajpeji a na travnatých turnajích v Nottinghamu a Birminghamu. Čtvrtfinále si zahrála také na velkém turnaji v Miami.