Pardubická juniorka: Marková bez ztráty setu ovládla dvouhru dívek, mezi chlapci zvítězil Dubský

- Jan Vojkůvka, Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PARDUBIC: Mistrovství České republiky dorostu dospělo ke svému vyvrcholení. Na Pardubické juniorce se v pátek uskutečnly poslední dva zápasy, z nichž vzešli vítězové jubilejního devadesátého ročníku šampionátu. Kvůli počasí se finálový program musel přesunout do haly, v níž titul ze soutěže dívek vybojovala Johana Marková, která za celý turnaj neztratila ani jeden set. Mezi dorostenci triumfoval po napínavé dvouhodinové bitvě Marek Dubský, který udolal Michal Lušovského.

Před rokem skončila Johana Marková na Pardubické juniorce ve čtvrtfinále, což pro ni bylo, jako pro nasazenou jedničku, velké zklamání. Náladu si spravila s Annou Slovákovou ve čtyřhře, přesto dál toužila po triumfu i v hlavní disciplíně, kterou je dvouhra.

O rok později, při jubilejním devadesátém ročníku už na kýžený triumf dosáhla! Bez ztráty setu prošla až do finále, v němž bývalá 39. juniorka světa porazila Adélu Dörreovou dvakrát 6:4. Přesto bylo finále pořádně vyrovnaným soubojem.

Kvůli počasí, které trápilo Pardubice, se finále přesunulo pod střechu do haly na tvrdý povrch. Změna prostředí ale Markovou nezaskočila a pečlivě si odservírovala každý svůj gem. Za celý zápas totiž čelila jen jednomu brejkbolu, který navíc odvrátila a naopak sama v každém setu dokázala jedno podání Dörreové sebrat.

Aktuálně 1234. hráčka světa dosáhla na Pardubické juniorce podobného úspěchu, jaký v letech minulých vybojovaly Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, Petra Kvitová, Tereza Smitková či Barbora Krejčíková.

 

Ve finále chlapecké dvouhry se posléze představil Michal Lušovský s Markem Dubským. Oba tenisté v průběhu turnaje absolvovali dva třísetové zápasy a postup do finále si tak museli opravdu vydřít.

Pořádná dřina a boj to byl z obou stran i v závěrečném zápase celého turnaje. Ze začátku to sice vypadalo, že utkání bude jednoznačnou záležitostí pro Lušovského, který ovládl první set a hned při prvním podání svého soupeře v následující sadě měl brejkbol. 

Druhý nasazený hráč Pardubické juniorky Dubský se však zvedl a hrozbu další ztráty podání odvrátil. V tento moment se utkání zřejmě rozhodlo, Lušovský se nedokázal vypořádat s hrou psychicky nabuzeného protivníka a prohral zbylé dvě sady 3:6 a 5:7. Mistrem České republiky v kategorii staršího dorostu se tak po dvouhodinové bitvě stal Marek Dubský, čímž se zařadil mezi jména jako Lendl, Mečíř, Minář či Berdych, která se v dlouhé historii Pardubické juniorky mohla pyšnit stejným titulem.

 

 

Finále dvouhry dívek
Johana Marková - Adéla Dörreová 6:4, 6:4

Finále dvouhry chlapců
Michal Lušovský - Marek Dubský 6:4, 3:6, 5:7

Pardubická juniorka den po dni

10.8.2017
Pardubická juniorka: Rikl nečekaně končí v semifinále, Marková si zahraje o titul

9.8.2017
Pardubická juniorka: Rikl neztratil set s Paroulkem, dvouha chlapců i dívek již zná své semifinalisty

8.8.2017
Pardubická juniorka: Marková prochází turnajem bez zaváhání, mezi chlapci plní roli favorita Dubský