Senzace! Shapovalov si vyšlápl na Nadala a přepisuje historii

- Jan Vojkůvka

Osmnáctiletý Kanaďan Denis Shapovalov dosáhl v Montrealu obrovské senzace! Poté, co si na konto připsal skalp Juana Martina Del Potra, zašel ještě dále a vyšlápl si na světovou dvojku Rafaela Nadala, jehož porazil 3:6, 6:4, 7:6(4)! Postupem do čtvrtfinále navíc přepisuje historii největších podniků ATP, když se stal nejmladším čtvrtfinalistou na turnaji Masters.

Shapovalov, jemuž náleží ve světovém žebříčku až 143. pozice, vrhnul do zápasu s Nadalem všechny své síly a snažil se být aktivnějším hráčem na dvorci. Dařilo se mu v mnohých chvílích diktovat tempo hry, ač za to musel platit vysokým počtem nevynucených chyb, kterých zaznamenal 41.

Na druhé straně ale trefil 49 vítězných úderů a risk byl tentokráte opravdovým ziskem. Nadal, který zahrál jen 18 winnerů a 29 chyb, se nedokázal dostat do tempa a jen marně hledal svou hru, kterou by za normálních okolností Shapovalova dokázal porazit. Ten však při své cestě za historickým zápisem na turnaji Masters z nastoupené cesty nesešel a nedovolil slavnému soupeři najít správný rytmus.

Kanadského mladíka hnal kupředu zaplněný stadion, který od druhého setu začínal cítit parádní bitvu. V úvodním dějství byl ještě Nadal lepším hráčem, soupeře nepustil k žádnému brejkbolu a o svém vítězství rozhodl v osmé hře, kdy obral mladého Kanaďana o podání. Druhý set ale přinesl trochu jiný obrázek.

Byl to Shapovalov, kdo vstoupil do hry lépe a ve druhém gemu sebral Španělovi servis. Doservírovat se mu sice nepodařilo a v sedmé hře přišel o svou výhodu brejku, ale riskantní hrou na returnu se přeci jen dostal v desátém gemu k setbolu, který k ohromné radosti publika využil.

Drama tak musel rozhodnout až třetí set. V něm byl Nadal hned několikrát blízko brejku, ale nevyužil ani jeden z šesti brejkbolů, které si v průběhu prvních tří her na returnu vypracoval. A k dalším se už nedostal. Po sérii kvalitně odservírovaných gemů musel o osudu zápasu rozhodnout až tiebreak, a i v něm měl Nadal velmi slušnou výchozí pozici. Ujal se totiž vedení 3:0.

Vytěžit z toho ale nic nedokázal, Shapovalov si ztracené podání dokázal o pár chvilek později vzít zpět a od stavu 3:4 uhrál čtyři míčky v řadě. Proměnil hned první mečbol a dokonal senzaci až k vítěznému konci. Nadal po vyřazení zároveň přišel o možnost posunout se do čela světového žebříčku už v jeho pondělním vydání.

Osmnáctiletý Shapovalov se po největším vítězství své kariéry stal zároveň nejmladším tenistou, který kdy prošel do čtvrtfinále na turnaji ATP World Tour 1000 a vysloužil si možnost zabojovat o postup do semifinále, o které se utká s Francouzem Adrianem Mannarinem, rozhodně hratelným soupeřem.